MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

WOW Athens: Όσα θα δούμε στο τριήμερο φεστιβάλ του ΚΠΙΣΝ για την έμφυλη ισότητα

Το φεστιβάλ «WOW – Women of The World», η μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα, επιστρέφει, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πιο συμπεριληπτικό και πολυσυλλεκτικό από ποτέ, και μάς καλεί να οραματιστούμε ένα μέλλον πλήρους έμφυλης ισότητας.

Αριστούλα Ζαχαρίου | 05.04.2024

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση που ξεπέρασε τους 3.600 επισκέπτες, το «WOW – Women of The World», η μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα, επιστρέφει, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 6-8 Απριλίου 2024, αποπειρώντας, για δεύτερη χρονιά, να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, δίνοντας, παράλληλα, βήμα σε εκείνες τις εμπνευσμένες φωνές και ιστορίες που έρχονται να μάς υπενθυμίσουν πως ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός.

Από το 2010, όταν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Southbank Centre του Λονδίνου, μέχρι σήμερα, το WOW αριθμεί περισσότερα από 100 φεστιβάλ και εκδηλώσεις ανά την υφήλιο. 14 χρόνια μετά τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: 45 τοποθεσίες, 6 ήπειροι, ένα παγκόσμιο κοινό που ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια. Πάνω από όλα ένα ισχυρό ενωτικό μήνυμα. Να οραματιστούμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, γυναίκες και άντρες, σε όποια περιοχή του πλανήτη και αν βρισκόμαστε, ένα μέλλον πλήρους ισότητας γιατί όπως υπογραμμίζει η Jude Kelly, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια του WOW Foundation, πρόκειται για ένα ζήτημα που «αφορά συνολικά την ανθρώπινη πρόοδο».

WOW Marketplace φωτογραφία: Ευτυχία Βλάχου

Σύμμαχος σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για την ομάδα του ΚΠΙΣΝ, εξηγεί η Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού, Έλλη Ανδριοπούλου, το WOW Athens αποτελεί μια «πολύ προσωπική υπόθεση». Μέσα από τον σχεδιασμό του πρότζεκτ βλέπουν να βγαίνει ο ίδιος τους ο εαυτός, καθώς και η πεποίθηση πως, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο δρόμος για την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας εξακολουθεί να είναι μακρύς.

Γεγονός, ωστόσο, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αποθαρρύνει αλλά, αντιθέτως, να μας ενθαρρύνει. Αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος στόχος ενός φεστιβάλ WOW. Να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα του ΚΠΙΣΝ, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό πρόγραμμα, μια διοργάνωση γεμάτη ζωντάνια όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να ανοίξουν θαρραλέες συζητήσεις για το μέλλον, να διασκεδάσουν και να μοιραστούν όμορφες ιδέες και στιγμές, μάς προσκαλεί να χαρούμε, να εμπνευστούμε, να προβληματιστούμε, να συγκινηθούμε και κυρίως να φύγουμε από εκεί αρκετά πιο αισιόδοξοι από ότι ήρθαμε.

Το WOW Athens 2024 με μια ματιά

To πρόγραμμα του WOW – Women of the World Athens 2024, το οποίο παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council, εκπληρώνοντας τους άξονες του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ -συζητήσεις, παραστατικές τέχνες, τέχνη  στο δημόσιο χώρο, μουσική, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, χώρος για ανταλλαγή ιδεών και δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για το εμείς, για το μαζί- περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό line-up με περισσότερες από 80 διακεκριμένες ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε 20 πάνελ συζήτησης, μια σειρά από εργαστήρια και σεμινάρια για όλες τις ηλικίες, σκηνικές αναγνώσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες, DJ sets, σε ένα τριήμερο φεστιβάλ που αναδεικνύει, ενδυναμώνει, εμπνέει και γιορτάζει γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.

H ιδρύτρια των Pussy Riot, Nadya Tolokonnikova, θα βρίσκεται στο WOW Athens 2024

Ομιλίες – πάνελ – συζητήσεις

Οι ομιλίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του φεστιβάλ. Φέτος, το WOW Athens, παρουσιάζει συνολικά 24 ομιλίες και πάνελ με θέματα συζήτησης που αναδείχθηκαν από τα “thinkings”, τη διαδικασία κατά την οποία γυναίκες και θηλυκότητες από κάθε γωνιά της Ελλάδας συναντήθηκαν online και δια ζώσης για να αναδείξουν τα καίρια ζητήματα που τους απασχολούν.

80 ομιλήτριες και 19 συντονίστριες θα μας μιλήσουν ανοικτά για θέματα μείζονα όπως: Σεξιστικός λόγος και εσωτερικευμένος μισογυνισμός, η γυναίκα στον χώρο της τέχνης και της επιστήμης, ο αστικός σχεδιασμός από την οπτική του φύλου, ο ρόλος του θηλυκού στην ελληνική οικογένεια από γενιά σε γενιά, η  ενδοοικογενειακή βία, ο «δύσβατος» δρόμος για τη μητρότητα, η σεξουαλική αγωγή παιδιών και εφήβων, η εκπαίδευση των νέων για τα έμφυλα ζητήματα, η δυσφορία φύλου στα παιδιά και η διαδικασία της φυλομετάβασης, τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς στα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης και οι συνέπειές τους, η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των κοριτσιών, τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, ο ηλικιακός ρατσισμός στην εργασία, η γυναικεία ηγεσία,

Τη Δευτέρα το πρωί, η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, θα κατακλυστεί με έφηβα άτομα, τα οποία, μέσα σε ένα περιβάλλον αισιόδοξο και ασφαλές θα κληθούν να μιλήσουν και να προβληματιστούν γύρω από την έννοια της συναίνεσης, στο πλαίσιο της Μαθητικής Αγοράς του ΚΠΙΣΝ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Φάρο, πέντε άνδρες-σύμμαχοι θα απαντήσουν στο ερώτημα «Τι σημαίνει να είσαι φεμινιστής σήμερα», συζητώντας πως ένας σύμμαχος διαχειρίζεται την πατριαρχία, τα έμφυλα στερεότυπα και την τοξική αρρενωπότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚΠΙΣΝ: Διακεκριμένες Ελληνίδες και διεθνείς ομιλήτριες στα πάνελ του WOW Athens 202412.09.2018

Οι ειδικές προσκεκλημένες

Κάθε μέρα και μια ξεχωριστή προσκεκλημένη για το WOW – Women of the World Athens 2024. Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 14:30, στο, Φάρο, η ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας του διεθνούς best-seller «The Story of Art Without Men», Katy Hessel, θα μάς μιλήσει, με τον απαράμιλλο ενθουσιασμό της, για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες που όλες και όλοι μαζί πρέπει να ξαναφέρουμε στο φως.

Ήταν το 2012 όταν η ρωσική φεμινιστική-καλλιτεχνική κολεκτίβα Pussy Riot έτυχε τεράστιας διεθνούς προσοχής για τα βίντεο και τις φωτογραφίες που έδειχναν τα μέλη του συγκροτήματος ανεβασμένα στην Αγία Τράπεζα ενός καθεδρικού ναού να ερμηνεύουν το «Punk Prayer», ένα τραγούδι που προέτρεπε την Παναγιά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως φεμινίστρια και να απελευθερώσει τη Ρωσία. Την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, στις 12:00, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, η ιδρύτρια των Pussy Riot Nadya Tolokonnikova θα τοποθετηθεί πάνω σε θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 19:30, στον Φάρο, μια από τις συναρπαστικότερες συγγραφείς της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας, η Deborah Levy, με αφορμή την τριλογία της «Living Autobiography», θα εμβαθύνει σε ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με τη γυναικεία φύση, τη νεωτερικότητα, τη δημιουργική ταυτότητα και την προσωπική ελευθερία.

Suzie Miller | Φωτογραφία: Sarah Hadley

Παραστάσεις και προβολές

Το Θέατρο και ο κινηματογράφος δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα του WOW Athens. Την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 21:15, στον Φάρο, θα πραγματοποιηθεί σκηνική ανάγνωση μεταφρασμένων αποσπασμάτων από τον συγκλονιστικό μονόλογο της πολυβραβευμένης Αυστραλιανής συγγραφέως Suzie Miller, με τίτλο «Prima Facie», σε σκηνοθετική επιμέλεια της Ιώς Βουλγαράκη. Η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη ερμηνεύει επί σκηνής την Τέσσα, μια γυναίκα της εργατικής τάξης που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Μετά το πέρας της παράστασης η Judy Kelly θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα.

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 20:00, στον Φάρο, θα παρουσιαστεί, σε πρώτη πανελλήνια προβολή, η εξαιρετική ταινία του Manthia Diawara «Angela Davis: A World of Greater Freedom», για τη ζωή και το έργο της σπουδαίας Αμερικανής ακτιβίστριας. Ενώ, την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 20:00, στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ, θα γίνει προβολή της ταινίας του Peter W. Kunhardt «Gloria: In Her Own Words», ένα ζωντανό πορτραίτο της δημοσιογράφου, ακτιβίστριας και ιστορικού μέλους του φεμινιστικού κινήματος, Gloria Steinem που απεικονίζει τη ζωή της ως μυστική ρεπόρτερ και ιδρύτρια του περιοδικού Ms.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSuzie Miller: Ποιο είναι το νέο όνομα της παγκόσμιας θεατρικής συγγραφής;12.09.2018

Εικαστικό πρόγραμμα

Η φετινή χρονιά για το WOW Athens σηματοδοτεί την έναρξη μιας γόνιμης συνεργασίας με την Εθνική Πινακοθήκη, μέσα από την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της σπουδαίας γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά. Από τις 6 Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, θα παρουσιαστεί, στην Εσπλανάδα, η υπαίθρια έκθεση, «Εκπλήρωση», σε επιμέλεια της Συραγώς Τσιάρα. Η έκθεση εκκινεί από τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ και επιδιώκει να εκπληρώσει το αρχικό όραμα της δημιουργού με σύγχρονους όρους εκθεσιακού βιώματος, ορατότητας και συμμετοχικής δράσης στη δημόσια σφαίρα.

Στο εικαστικό πρόγραμμα του WOW Athens περιλαμβάνεται και η έκθεση της Πέπης Λουλακάκη, «Πορτραίτα Γυναικών», η οποία παρουσιάζεται, στην περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, από τις 6 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για μια σειρά 48 φωτογραφικών προσωπογραφιών από την ελληνική ύπαιθρο και τα μη προνομιούχα κοινωνικά περιβάλλοντα του αστικού ιστού. Παιδικές και εφηβικές στιγμές, αποτυπώσεις από την ενήλικη ζωή γυναικών που παραμένουν τολμηρές, άφοβες, ανοιχτές σε προκλήσεις, γεμάτες ενθουσιασμό και δύναμη.

Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024, στον Φάρο, το συνεργατικό καλλιτεχνικό/επιμελητικό σχήμα της Βάσιας Ντούλια και της Μάρης Σπανουδάκη, This is not a feminist project, παρουσιάζει το έργο «FEMST», μια καταγραφή της πορείας του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος από το 1979 έως σήμερα, που δημιουργήθηκε ύστερα από ανάθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Γυναίκες, μαζί». Ενώ, την ίδια περίοδο, στο Παιδικό Τμήμα της ΕΒΕ, παρουσιάζονται τα «WOW! Stories», τέσσερα βίντεο κινηματογραφημένα από τα κορίτσια του Global Girl Media με αφηγήσεις-αληθινές ιστορίες γυναικών που αναδεικνύουν την αφοσίωση το θάρρος και την ανθεκτικότητα.

Στους δύο πρώτους άξονες της έκθεσης «Εκπλήρωση» έξι μεγάλων διαστάσεων φωτογραφικά έργα της εικαστικού Ελένης Μυλωνά, παρουσιάζουν τη γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά, τη μητέρα της, με τα έργα της στο εργαστήριο.

Μουσική

Η μουσική “δίνει το παρών” στο WOW Athens. Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 21:00, στην Αγορά, η Lou Is και η Mary Sunshine μάς υποδέχονται σε ένα guilty pleasure πάρτι με εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες της disco και της pop σκηνής από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα. Τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 21:00, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, η βραβευμένη, πολυδιάστατη Πολωνή συνθέτρια και πιανίστρια, Hania Rani, γεφυρώνοντας την pop με την κλασική μουσική και την ψυχεδέλεια με τον μινιμαλισμό, θα δημιουργήσει μια ονειρική και συναισθηματική συνθήκη.

Παράλληλα, καθ΄’ολη τη διάρκεια του τριημέρου, δέκα γυναικεία σχήματα και djs δίνουν τον ρυθμό στο Marketplace, την ανοιχτή πολυσυλλεκτική αγορά του WOW Athens, αποτελούμενη από 30 επιχειρήσεις, φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές οργανώσεις των οποίων ηγούνται γυναίκες, θηλυκότητες και non binary άτομα παρουσιάζοντας τη δουλειά και τα προϊόντα τους. Εκεί θα βρείτε και το βιβλιοπωλείο του WOW Athens όπως, επίσης, και το περίπτερο με τα συλλεκτικά προϊόντα της διοργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚΠΙΣΝ: Η Nadya Tolokonnikova των Pussy Riot και η Deborah Levy στο WOW Athens 202412.09.2018

Οι πρωτοβουλίες του WOW Athens 2024

Το πρόγραμμα του φετινού WOW Athens συμπληρώνουν εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, mentoring sessions με την εθελοντική συμμετοχή 40 καταξιωμένων γυναικών επαγγελματιών, καθώς και δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη, με τίτλο «Κορίτσι Σήμερα», όπου κορίτσια 13 έως 17 ετών συστήνουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια, μιλούν για τα εμπόδια και στερεότυπα που συναντούν καθημερινά, αλλά και όλα όσα της εμπνέουν. Η δεύτερη, το Live Radio από το SNFCC Youth Council, όπου, μέσα από σύντομες συνεντεύξεις με καλεσμένες από διαφορετικά υπόβαθρα και πεδία, ανοίγουν συζητήσεις γύρω από την σεξουαλικότητα, τον φεμινισμό και το φύλο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

WOW Αθήνα 2024
6-8 Απριλίου 2024

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα.

WOW Festival Pass 2024 (και για τις τρεις ημέρες): Με την Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay), αποφασίζετε εσείς την κατάλληλη τιμή του Festival Pass σας. Η προτεινόμενη τιμή είναι €30, ενώ υπάρχει ένα εύρος επιλογών. Η ελάχιστη τιμή είναι €10. Ανεξαρτήτως της επιλογής τιμής, το Festival Pass είναι ενιαίο και προσφέρει την ίδια πρόσβαση σε όλες/όλους τις/τους κατόχους.

Η αγορά του Festival Pass προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις εκδηλώσεις του WOW Αθήνα, με εξαίρεση τις παρακάτω, για τις οποίες απαιτείται η προαγορά ξεχωριστού εισιτηρίου:

WOW Sounds: Συναυλία της Hania Rani: €25, €20, €15 και €10 (μειωμένο)
Prima Facie της Suzie Miller: €12, €8 (μειωμένο)

Προπώληση:

  • Ηλεκτρονικά στον ιστότοπο ticketservices.gr
  • Τηλεφωνικά στο τηλέφωνο της Ticket Services 210 7234567
  • Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

Η προπώληση για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ ξεκινάει στις 14/02 στις 12.00, ενώ για το κοινό στις 15/02 στις 12.00.

snfcc.org/WOW2024.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b