MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Πειραγμένο» μπαρόκ ορατόριο στην Πινακοθήκη

Μουσική performance που εμπνέεται από την έκθεση της Ρένας Παπασπύρου από τη μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη και τον συνθέτη Μιχάλη Καλκάνη, με ελεύθερη είσοδο, στην Εθνική Πινακοθήκη.

Monopoli Team

Με μια μουσική performance που εμπνέεται από την έκθεση της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, Οδηγίες χρήσης», η Εθνική Πινακοθήκη συνεχίζει τις παράλληλες εκδηλώσεις με τις οποίες συνοδεύει τις περιοδικές της εκθέσεις. Η site specific παράσταση που παρουσιάζουν η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο συνθέτης Μιχάλης Καλκάνης με τίτλο «parete del lume» θα εκτυλιχθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 18.00 και στις 19.00, στον χώρο υποδοχής της Εθνικής Πινακοθήκης, μπροστά από το επιτοίχιο έργο «Baalbeks» της Ρένας Παπασπύρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι δύο καλλιτέχνες «βουτούν» στο έργο της εικαστικού, ανατέμνοντάς το ηχητικά και συνθέτοντας ένα ξεχωριστό, ηχητικό πλέον, «δειγματολόγιο της πόλης». Σημεία αναφοράς τους το έργο της Ρένας Παπασπύρου «Baalbeks I (Εικόνες στην Ύλη), 1986-1988» (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου), το βιβλίο της «Photocopies» (Futura, 2011) και ο διάλογός τους με αποσπάσματα του ποιήματος του Πωλ Κλωντέλ «Το εσωτερικό τείχος του Τόκιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡένα Παπασπύρου: «Επιφάνειες» ενός Ενδιάμεσου Χώρου στην Εθνική Πινακοθήκη12.09.2018

Σκαρλάτι σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Με αναφορές στην αποτοίχιση, στο τυχαίο, οι δύο μουσικοί καλλιτέχνες αξιοποιούν θραύσματα από το εξαιρετικά σπάνια παιγμένο μπαρόκ ορατόριο του Σκαρλάτι «Il giardino di rose» («Ο κήπος με τα τριαντάφυλλα», σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση) για μια ηχητική ενατένιση στο «περιβόλι με λουλούδια» ανάμεσα στους γκρεμισμένους αυλότοιχους (parete del lume), όπου η ανακάλυψη του τίποτα γίνεται κάτι σημαντικό. Με έντονα μοντερνιστικά στοιχεία, στραγγίζεται και αποστραγγίζεται μέσα από τη λουπιέρα μέχρι να γίνει κι αυτό αναπόσπαστο κομμάτι των επιστρώσεων/σημείων του «Baalbeks», ένα παλίμψηστο ξεκολλημένων κόσμων, που ξανακόλλησαν – όπως θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς το σύμπαν της Ρένας Παπασπύρου.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, Οδηγίες χρήσης», μέρος της οποίας αποτελεί το έργο «Baalbeks», συνεχίζεται στην Εθνική Πινακοθήκη έως τις 16 Ιουνίου 2024.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b