MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

“Leave Molly mAlone”: Μέτρα για την προστασία του αγάλματος της Molly Malone στο Δουβλίνο

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου ετοιμάζεται να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του δημοφιλούς αγάλματος της Molly Malone, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ύστερα από αναφορές για φθορά λόγω υπερβολικού… αγγίγματος.

Monopoli Team

Πλήθη τουριστών κατακλύζουν καθημερινά την οδό Suffolk στην ιρλανδική πρωτεύουσα, προκειμένου να θαυμάσουν το δημοφιλές χάλκινο άγαλμα της Molly Malone, που βρίσκεται ακριβώς έξω από την εκκλησία του St. Andrew.

Η Molly Malone αποτελεί μια γνωστή φιγούρα της ιρλανδικής λαογραφίας, που μνημονεύεται στον ανεπίσημο ύμνο της πόλης “Cockles and Mussels”, ο οποίος αναφέρεται σε ένα κορίτσι που πουλάει ψάρια στην «όμορφη πόλη του Δουβλίνου».

Έτσι, οι επισκέπτες της πόλης, όταν βρεθούν μπροστά από το άγαλμα ποζάρουν για φωτογραφίες, αγγίζοντας μάλιστα τα εκτεθειμένα στήθη της κοπέλας, με τον ισχυρισμό πως αυτό φέρνει καλή τύχη! Η πρακτική αυτή είναι τόσο διαδεδομένη μέσα στην πάροδο του χρόνου που το στήθος του χάλκινου αγάλματος φαίνεται να έχει αποχρωματιστεί.

Ο Ray Yeates, υπεύθυνος για τις τέχνες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου, δήλωσε στην Washington Post ότι η αυτή η φθορά δείχνει «έλλειψη σεβασμού για το άγαλμα», το οποίο φιλοτεχνήθηκε από την Ιρλανδή καλλιτέχνιδα Jeanne Rynhart και στήθηκε στην οδό Grafton το 1988, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα χίλια χρόνια της πόλης. Στη σημερινή του θέση στην οδό Suffolk, μεταφέρθηκε το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒρετανικό Μουσείο: Μηνύει τον έφορο που έκλεψε περίπου 2.000 αρχαία αντικείμενα12.09.2018

Ως εκ τούτου, η Tilly Cripwell, μία φοιτήτρια του Trinity College του Δουβλίνου, η οποία είναι και μουσικός δρόμου και συχνά παίζει κιθάρα κοντά στο άγαλμα, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με τίτλο “Leave Molly mAlone” με σκοπό να προστατέψει το άγαλμα που αποτελεί μέρος της ιρλανδικής κουλτούρας και ζητά να σταματήσει αυτή η «μισογυνιστική παράδοση».

Η Cripwell δήλωσε στην βρετανική Telegraph: «Πολλοί άνθρωποι στριμώχνονται γύρω της, τη φιλούν στο μάγουλο, φιλούν τα στήθη της, όλα αυτά είναι ανάρμοστα. Πρόκειται για υποβιβασμό ενός εθνικού θησαυρού».

Υπενθυμίζεται πως το άγαλμα της Molly Malone έχει βανδαλιστεί τρεις φορές μέσα στην προηγούμενη χρονιά, με αγνώστους να γράφουν πάνω στο στήθος του: «Παρακαλώ όχι, ευχαριστώ» και «7 χρόνια γρουσουζιάς».

Με πληροφορίες από The Washington Post.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b