MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βρετανικό Μουσείο: Μηνύει τον έφορο που έκλεψε περίπου 2.000 αρχαία αντικείμενα

Το βρετανικό μουσείο μηνύει τον πρωην εργαζόμενο του, Peter Higgs, που κατηγορεί για την κλοπή αρχαιοτήτων.

Monopoli Team

Το Βρετανικό Μουσείο μηνύει τον πρώην επιμελητή Peter Higgs, ισχυριζόμενο ότι έκλεψε περισσότερα από 1.800 αντικείμενα από τη συλλογή του.

Ο Higgs απολύθηκε τον Ιούλιο του 2023. Η αρχική ανακοίνωση του μουσείου τον Αύγουστο σχετικά με τα περίπου 2.000 αντικείμενα που έλειπαν, έχουν κλαπεί και έχουν υποστεί ζημιές δεν ανέφερε το όνομα του Higgs, αλλά τα δημοσιεύματα των Times of London και της Daily Telegraph ταυτοποίησαν γρήγορα τον βετεράνο έφορο ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης.

Τα χαμένα, κατεστραμμένα και κλεμμένα αντικείμενα ήταν αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι και χρυσά κοσμήματα, καθώς και άλλα μικρά κομμάτια που δεν είχαν εκτεθεί σε δημόσια έκθεση. Σύμφωνα με το Associated Press, οι δικηγόροι του μουσείου δήλωσαν ότι ο Higgs “καταχράστηκε τη θέση εμπιστοσύνης του” και έκλεβε τα αντικείμενα επί 10 χρόνια.

“Τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί από το μουσείο είναι πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας”, δήλωσε ο δικηγόρος του μουσείου Daniel Burgess.

Οι εντολές της δικαστού του Ανώτατου Δικαστηρίου Heather Williams περιλαμβάνουν απαιτήσεις να καταγράψει ή να επιστρέψει ο Higgs όλα τα αντικείμενα από το μουσείο που βρίσκονται ακόμη στην κατοχή του εντός τεσσάρων εβδομάδων, καθώς και να αποκαλύψει τα αρχεία του από το eBay και το PayPal.

Το μουσείο δήλωσε στο δικαστήριο ότι έχει πλέον αποδείξεις ότι ο Higgs πωλούσε αντικείμενα από τη συλλογή για πάνω από 10 χρόνια, σε τουλάχιστον 45 αγοραστές από όλο τον κόσμο, και κάλυπτε τα ίχνη του “χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα, δημιουργώντας πλαστά έγγραφα και παραποιώντας αρχεία”.

Μάλιστα, πωλούσε τα αντικείμενα σε τιμές χαμηλότερες από την αξία τους – για να μην τραβήξει την προσοχή. Αυτοί οι ισχυρισμοί αντιστοιχούν σε προηγούμενες αναφορές ότι ο Higgs είχε καταχωρίσει ορισμένα από τα αντικείμενα στο eBay για μόλις 51 δολάρια.

Ο Higgs αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς. Το AP ανέφερε ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τη νομική αξίωση του Βρετανικού Μουσείου, αλλά δεν παρέστη σε ακρόαση στις 26 Μαρτίου λόγω ασθενειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒρετανικό Μουσείο: Ανακτήθηκαν ορισμένα από τα 2.000 κλεμμένα αντικείμενα, σύμφωνα με BBC12.09.2018

Το σκάνδαλο που έγινε γνωστό πριν από μερικούς μήνες έπληξε την αξιοπιστία του μουσείου και οδήγησαν στην παραίτηση του διευθυντή Harwig Fischer και του αναπληρωτή διευθυντή Jonathan Williams. Παράλληλα, εντάθηκαν οι νέες εκκλήσεις για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
MOMUS Air: Ένα νέο μουσείο στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Εικαστικά
Μουσείο Βορρέ: Δεκέμβριος με σύγχρονη τέχνη, μουσική και δράσεις για όλες τις ηλικίες
Εικαστικά
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Δραστηριότητες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Χριστούγεννα για όλους με θέατρο, αφηγήσεις και παραδοσιακές γεύσεις
Art & Culture
MIRfestival 2025: Αναγκαίες εκρήξεις μέσα στο χάος
Εικαστικά
«Τέχνη για το εδώ και τώρα», τέχνη για όλους
Art & Culture
Ένα γιγάντιο παράσιτο στον Λόφο Φιλοπάππου, από τον ΝΕΟΝ
Art & Culture
Φένια Αποστόλου & Μαρία Χατζηαθανασιάδου: Φωτίζουν το "Αποτύπωμα" της γυναικείας ταυτότητας
Εικαστικά
Ο Αρχαίος Πειραιάς: Μια διαδραστική τριήμερη θεματική περιήγηση στα ίχνη της αρχαίας πόλης
Εικαστικά
Στο NYX Esperia Palace ανακαλύπτεις το «σχήμα της επιθυμίας»
Εικαστικά
Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοικτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2026
Εικαστικά
Νέα εποχή για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή