MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Αυστραλία: Άνδρας κατέθεσε μήνυση σε μουσείο για έργο που επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε γυναίκες

Το Mona της Τασμανίας δέχτηκε μια μήνυση για ένα έργο στο οποίο επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε γυναίκες.

Monopoli Team

Το Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης της Τασμανίας (Mona) δέχτηκε μια μήνυση επειδή εκθέτει την εγκατάσταση Ladies Lounge – ένα έργο στο οποίο επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε γυναίκες.

Η εγκατάσταση της Kirsha Kaechele αναφέρεται σε μια στιγμή της αυστραλιανής ιστορίας πριν οι γυναίκες κερδίσουν το δικαίωμα να πίνουν στις παμπ της χώρας το 1965. Μέχρι τότε, οι γυναίκες είτε υποβιβάζονταν σε παράπλευρες αίθουσες, όπου χρεώνονταν υπέρογκα ποσά, είτε αποκλείονταν εντελώς από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

Με σκοπό να επισημάνει την υποκρισία, η εγκατάσταση Mona προσφέρει ένα πολυτελές καταφύγιο μόνο για γυναίκες επισκέπτες με σαμπάνια που σερβίρεται από άνδρες μπάτλερ. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μερικά από τα πιο αξιόλογα έργα του μουσείου από καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο μέχρι τον Σίντνεϊ Νόλαν.

Τουλάχιστον ένας επισκέπτης, ωστόσο, δεν πήρε με καλό μάτι την έκθεση. Ο κάτοικος της Νέας Νότιας Ουαλίας Jason Lau μηνύει το μουσείο για διακρίσεις. Κατά την επίσκεψή του στο Mona τον περασμένο Απρίλιο, ο Lau πλήρωσε 35 αυστραλιανά δολάρια (21,25 ευρώ) για ένα εισιτήριο του μουσείου, αλλά δεν μπορούσε να δει το Ladies Lounge. Ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται ο νόμος της πολιτείας κατά των διακρίσεων.

Αν και το μουσείο συμφωνεί ότι η έκθεση απαγορεύει σε ορισμένους επισκέπτες να εισέλθουν στην εγκατάσταση, ένας εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο Lau βίωσε το έργο όπως προβλεπόταν.

“Μέρος της εμπειρίας είναι να σου αρνούνται κάτι που θέλεις”, δήλωσε η Κάθριν Σκοτ, συνήγορος του Mona, στην τοπική εφημερίδα Mercury.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλληνική συμμετοχή στη Μπιενάλε: Αναζητώντας το Ξηρόμερο στη Βενετία…12.09.2018

Ο νόμος επιτρέπει τις διακρίσεις, πρόσθεσε η Σκοτ, εάν “αποσκοπούν στην προώθηση ίσων ευκαιριών για μια ομάδα ατόμων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή έχουν ειδικές ανάγκες λόγω ενός καθορισμένου χαρακτηριστικού”.

Ο Lau υποστήριξε στη συνέχεια ότι το τμήμα του νόμου είχε ως στόχο να επιτρέψει “θετικές διακρίσεις” και όχι “αρνητικές διακρίσεις”. Αγωνίζεται είτε για να κλείσει την εγκατάσταση, είτε για να αρχίσει να δέχεται άνδρες. Επιπλέον, δήλωσε ότι οι άνδρες θα πρέπει να πληρώνουν… λιγότερα για ένα εισιτήριο από ό,τι οι γυναίκες.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του δικαστηρίου Richard Grueber επιφυλάσσεται για την απόφασή του σε μεταγενέστερη ημερομηνία που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBeyonce: Προωθεί το “Cowboy Carter” στα μεγαλύτερα μουσεία της Νέας Υόρκης12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b