MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
13
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Ιώσεις του αναπνευστικού: Ποιο φάρμακο δεν βοηθάει, πόσο διαρκούν, πώς προλαμβάνονται

Οι ιώσεις εξακολουθούν να μας ταλαιπωρούν – οι παρακάτω ερωτήσεις και οι απαντήσεις από τον ειδικό μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και την καλύτερη διαχείρισή τους.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Υπάρχουν εκατομμύρια ιοί στο σύμπαν αλλά περίπου χίλιοι θεωρούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν κάποια νόσο στους ανθρώπους. Οι ιοί είναι λοιμογόνοι παράγοντες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν μόνο σε ζωντανά κύτταρα, χρησιμοποιώντας τις δομές και τους μηχανισμούς του ξενιστή. Μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο από πολύ ήπια συμπτώματα μέχρι βαρύτατη νόσηση που οδηγεί στην απώλεια ζωής. «Ο ιός είναι ένας παθογόνος παράγοντας που γίνεται ορατός μόνο με τη χρήση μικροσκοπίου. Αποτελείται από ένα πρωτεϊνικό περίβλημα (καψίδιο) μέσα στο οποίο υπάρχει το γενετικό του υλικό (DNA ή RNA). Διαπερνά τους φυσικούς φραγμούς και τον έλεγχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, εισέρχεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και χρησιμοποιεί τις δομές του κυττάρου για να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει λοίμωξη» εξηγεί ο κ. Θεόφιλος Σαχινίδης Διευθυντής Παθολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Διεθνών Ασθενών στο Metropolitan Hospital.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατί δεν «έπιασε» η αντιβίωση; Η μεγάλη απειλή των ανθεκτικών μικροβίων12.09.2018

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού

Την περίοδο που διανύουμε είναι σε έντονη έξαρση οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού (ανώτερου και κατώτερου). Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις για νέα κρούσματα COVID-19, γρίπης, RSV ή Coxsackie.

Πώς προλαμβάνονται οι ιώσεις του αναπνευστικού;

«Η βασική πρόληψη στις ιώσεις είναι ο εμβολιασμός. Ακολουθούμε τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού (είτε για τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, είτε για τον εμβολιασμό απέναντι σε γρίπη, COVID-19 και έρπητα ζωστήρα για τους ενήλικες). Άλλοι τρόποι προφύλαξης είναι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή χώρους συγχρωτισμού, η συχνή χρήση αντισηπτικού στα χέρια, ο καλός αερισμός των χώρων και φυσικά η υγιεινή διατροφή και η συστηματική άσκηση» επισημαίνει ο κ. γιατρός.

Να πάρω αντιβιοτικό ή όχι;

«Η θεραπεία των ιώσεων περιορίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν, γιατί ο ιός διεισδύει μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και δεν έχει δικούς του μηχανισμούς πολλαπλασιασμού. Χρησιμοποιούμε αντιπυρετικά, παυσίπονα, αποσυμφορητικά, πίνουμε πολλά υγρά και χυμούς φρούτων και προσπαθούμε να ξεκουραστούμε για να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει τον εισβολέα ιό. Για συγκεκριμένους ιούς (γρίπης, SARS-CoV-2, HIV, ηπατίτιδας Β και C) υπάρχουν ειδικά αντιικά φάρμακα που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωσή τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο θεράπων ιατρός θα μας καθοδηγήσει στο αν και πότε είναι απαραίτητο να λάβουμε αντιική αγωγή», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαταρρίπτουμε 9 μεγάλους μύθους για το κρυολόγημα12.09.2018

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό μου;

Εάν παρουσιάσουμε συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό εφόσον παραμένει ο πυρετός πάνω από 38,5 C για περισσότερες από 3 μέρες, παρουσιάσουμε πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αιμόπτυση και τέλος αν το περιβάλλον μας διαπιστώσει σύγχυση. Αν φυσικά ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον ιατρό μας.

Πόσο διαρκούν οι ιώσεις του αναπνευστικού;

«Οι ιώσεις του αναπνευστικού διαρκούν από λίγες ημέρες έως και 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να μείνουμε στο σπίτι όλες τις ημέρες που παρουσιάζουμε πυρετό και για 24 ώρες απυρεξίας (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για τα παιδιά.

Οι ιοί είναι λοιμογόνοι παράγοντες που τραβούν την προσοχή μας ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Πρέπει να φοβόμαστε; Όχι. Πρέπει να εμβολιαζόμαστε, να τρεφόμαστε σωστά, να αθλούμαστε, να διακόψουμε το κάπνισμα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ιατρών μας. Και αν περνάμε πιο βαριά μια ίωση, υπάρχουν πλέον αρκετά φάρμακα στην φαρέτρα μας για να την αντιμετωπίσουμε» καταλήγει ο κ. Σαχινίδης.

Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για την πρεσβυωπία; Για να δούμε…
Επίκαιρα
Καύσωνας: Αυτά είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
The Art of Life
Η νέα Barbie με διαβήτη τύπου 1 στέλνει μήνυμα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης σε μικρούς και μεγάλους
Fitness
Πόνος και ενοχλήσεις στα γόνατα; 5 ασκήσεις που θα τα δυναμώσουν
Υγεία - Ομορφιά
Mon Rêve: Ο νέος primer-ορός Exquisite Primer είναι η τέλεια βάση για ένα αψεγάδιαστο μακιγιάζ
The Art of Life
Η νέα συλλογή της therinós resort wear είναι μια ωδή στην άνεση και την υψηλή αισθητική
Αγορές
SEVEN7EEN: Η νέα αρωματική σειρά Fizzy Lily αναδεικνύει την πιο μαγευτική πλευρά της θηλυκότητας
The Art of Life
Εξελίξεις: Νέες θεραπευτικές επιλογές για δύο μορφές καρκίνου σε γυναίκες
The Art of Life
Economist Government Roundtable: Ο στρατηγικός ρόλος της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Υγεία
The Art of Life
Καλοκαιρινό μακιγιάζ και φροντίδα ανά ηλικία: Τι αλλάζει στα 20, τα 30, τα 40 και τα 50+
Προορισμοί
Ζήστε το απόλυτο καλοκαιρινό reset με την Technogym & τα Brown Hotels
Συνταγές
Συνταγή για εύκολο και υγιεινό παγωτό με 3 μόνο υλικά