MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Λούβρο: Ετοιμάζει έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενόψει των φετινών Αγώνων στο Παρίσι

Η περιοδική έκθεση «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών

© RMN Grand Palais Louvre Museum
Monopoli Team

Στις 24 Απριλίου εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά», η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, έναν ολόκληρο αιώνα μετά την τελευταία φορά που φιλοξενήθηκε εκεί η διοργάνωση, το 1924.

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ εμβαθύνει στην ιστορία και το πολιτικό πλαίσιο που γέννησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε προσωπικότητες, όπως ο Pierre de Courbetin -γνωστός ως ο “πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων”- καθώς και ο πρώτος επίσημος καλλιτέχνης της διοργάνωσης, ο γαλλοελβετός καλλιτέχνης Émile Gilliéron, και ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριος Βικέλας.

Ένα τεχνούργημα που πρωταγωνιστεί είναι το πρώτο Ολυμπιακό Κύπελλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal και το οποίο απέκτησε σε διεθνή δημοπρασία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με σκοπό να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό εκθέτοντάς το με ελεύθερη πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το “Κύπελλο Bréal” δεν έχει εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στο Παρίσι.

Άλλα αναμνηστικά αντικείμενα συμπληρώνουν την έκθεση, όπως γραμματόσημα και φυλλάδια που απαθανατίζουν τους αγώνες. Αρχαία σκεύη και γλυπτά που απεικονίζουν δρομείς, παλαιστές και δισκοβόλους απεικονίζουν περαιτέρω το πώς τα ολυμπιακά αθλήματα έχουν αιχμαλωτίσει τη δημιουργική φαντασία ανά τους αιώνες. Αρκετά από τα εκθέματα αποτελούν δάνεια από ελληνικά μουσεία και φορείς, όπως το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο της Ελλάδος, αλλά και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024. Ενόψει των αγώνων -οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 26 Ιουλίου και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στις 28 Αυγούστου- η πόλη του Παρισιού παρουσίασε τα φετινά μετάλλια, τα οποία περιέχουν σιδερένια κομμάτια από τον Πύργο του Άιφελ.

[relart 1]

Προβλέποντας την αύξηση των επισκεπτών, τα μουσεία του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένου του Λούβρου, αύξησαν επίσης τα εισιτήριά τους, προκαλώντας αντιδράσεις.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b