MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Λούβρο: Ετοιμάζει έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενόψει των φετινών Αγώνων στο Παρίσι

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η περιοδική έκθεση «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών

© RMN Grand Palais Louvre Museum
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Στις 24 Απριλίου εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά», η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, έναν ολόκληρο αιώνα μετά την τελευταία φορά που φιλοξενήθηκε εκεί η διοργάνωση, το 1924.

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ εμβαθύνει στην ιστορία και το πολιτικό πλαίσιο που γέννησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε προσωπικότητες, όπως ο Pierre de Courbetin -γνωστός ως ο “πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων”- καθώς και ο πρώτος επίσημος καλλιτέχνης της διοργάνωσης, ο γαλλοελβετός καλλιτέχνης Émile Gilliéron, και ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριος Βικέλας.

Ένα τεχνούργημα που πρωταγωνιστεί είναι το πρώτο Ολυμπιακό Κύπελλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal και το οποίο απέκτησε σε διεθνή δημοπρασία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με σκοπό να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό εκθέτοντάς το με ελεύθερη πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το “Κύπελλο Bréal” δεν έχει εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στο Παρίσι.

Άλλα αναμνηστικά αντικείμενα συμπληρώνουν την έκθεση, όπως γραμματόσημα και φυλλάδια που απαθανατίζουν τους αγώνες. Αρχαία σκεύη και γλυπτά που απεικονίζουν δρομείς, παλαιστές και δισκοβόλους απεικονίζουν περαιτέρω το πώς τα ολυμπιακά αθλήματα έχουν αιχμαλωτίσει τη δημιουργική φαντασία ανά τους αιώνες. Αρκετά από τα εκθέματα αποτελούν δάνεια από ελληνικά μουσεία και φορείς, όπως το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο της Ελλάδος, αλλά και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024. Ενόψει των αγώνων -οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 26 Ιουλίου και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στις 28 Αυγούστου- η πόλη του Παρισιού παρουσίασε τα φετινά μετάλλια, τα οποία περιέχουν σιδερένια κομμάτια από τον Πύργο του Άιφελ.

[relart 1]

Προβλέποντας την αύξηση των επισκεπτών, τα μουσεία του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένου του Λούβρου, αύξησαν επίσης τα εισιτήριά τους, προκαλώντας αντιδράσεις.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες "κατοικούν" στις Καμπόνες της Νάξου
Εικαστικά
Νέα, μεγάλη δωρεά της Συλλογής Δασκαλόπουλου προς 4 μουσεία της Ελλάδας και της Σκωτίας
Εικαστικά
Τέχνη για το εδώ και τώρα: 46 καλλιτέχνες από 10 χώρες ενώνουν τις φωνές τους σε μια ελληνική γκαλερί
Εικαστικά
11 Έλληνες καλλιτέχνες σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, με τη στήριξη του ΕΜΣΤ
Εικαστικά
PCAI x British Council: Οι Black Female in Architecture στο φετινό Tilos Artist Residency
Εικαστικά
Kalliste – Corso Greek: Αυλαία στην Κορσική για το μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική κεραμική
Εικαστικά
To EMΣΤ στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μουσείων – Μεταξύ των 6 κορυφαίων Μουσείων της Ευρώπης
Εικαστικά
Art Gallery Miranda: Γιορτάζει 50 χρόνια τέχνης στην Ύδρα
Εικαστικά
«Ίχνη του Αιγαίου»: Αφιερωματική έκθεση στον Κώστα Γραμματόπουλο στην Ύδρα
Art & Culture
«Nurturing Mechanisms: Συνυφάνσεις στις Καμπόνες»: Έκθεση σύγχρονης τέχνης σε έναν ιστορικό ελαιώνα της Νάξου
Αφιέρωμα
Η Yayoi Kusama μέσα από τα λόγια της για την τέχνη, τη ζωή και τον θάνατο
Εικαστικά
Πέθανε η Yayoi Kusama, η εμβληματική Γιαπωνέζα καλλιτέχνις