MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: 5 προτάσεις για τη Δευτέρα 4 Μαρτίου

Οι παραστάσεις και οι συναυλίες που κάνουν πρεμιέρα και οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.

Monopoli Team

Θέατρο

1. ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ: Μια παράσταση για το «Πολυτεχνείο» από την ομάδα RMS MATAROA στο Θέατρο Τέχνης

Με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η ομάδα RMS MATAROA συνεργάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το Θέατρο Τέχνης, παρουσιάζοντας, στη Σκηνή Φρυνίχου, την παράσταση «ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ» για τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη. Η παράσταση αποτελεί μια απόπειρα γραμμικής αφήγησης –σχεδόν λεπτό προς λεπτό- των τεσσάρων εκείνων ημερών, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας. Μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων, όπως τις κατέγραψε ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός και περιλαμβάνονται στο ομώνυμο βιβλίο «Όλη Νύχτα Εδώ» και αρχειακό υλικό θα ξετυλίξουμε τον μίτο της αφήγησης στον λαβύρινθο της μνήμης, αντιμετωπίζοντας τον αδιάφορο ελληνικό εαυτό μας. Είναι η προσωπική πολιτική στάση ο μόνος δυνατός τρόπος αντίστασης ακόμη και σήμερα; Παίζουν: Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Μάνος Βαβαδάκης.
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Από 15€
Θέατρο Τέχνης – Σκηνή Φρυνίχου, Φρυνίχου 14, Πλάκα

2. Φωτιά και Νερό, της Χρύσας Σπηλιώτη στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Το έργο «Φωτιά και Νερό» της αείμνηστης Χρύσας Σπηλιώτη ανεβαίνει στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια. Ένα έργο πολιτικό, ποιητικό για την αντιπαράθεση δύο κόσμων, της Δύσης και της Ανατολής. Δύο κόσμων τόσο διαφορετικών σαν τη «φωτιά με το νερό». Πίσω από την ιστορία τριών μοναχικών ηρώων, διαθλώνται όψεις της σύγχρονης ιστορικής πραγματικότητας με τις χιλιάδες των θυμάτων πολέμου, τις μετακινήσεις πληθυσμών και τα καραβάνια των προσφύγων για μια καλύτερη ζωή. Το κείμενο αναδεικνύει στοιχεία της ζωής και της κουλτούρας δύο διαφορετικών πολιτισμών, του Ιράν και του Ιράκ, ενός άδικου πολέμου, αλλά κυρίως τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων που βίαια αποχωρίζονται τον προηγούμενο τρόπο ζωής τους και εγκλωβίζονται σ’ ένα νέο, ξένο περιβάλλον. Η Χρύσα Σπηλιώτη, με την ποιητική και συγχρόνως ρεαλιστική πένα της, εξωτερικεύει τον κλειστοφοβικό κόσμο των ηρώων: του Ανατολίτη, που είναι εγκλωβισμένος στον φονταμενταλισμό του, του Ευρωπαίου, στην υποτιθέμενη ελευθερία του και της γυναίκας που είναι εγκλωβισμένη σε ένα πατριαρχικό περιβάλλον, είτε ζει στην Ανατολή, είτε στη Δύση. Αποτυπώνει την πολυπλοκότητα του κόσμου που ζούμε και μας υπενθυμίζει ότι στη ζωή όλα υπάρχουν: το γλυκό και το πικρό, ο πόνος και η χαρά, το γέλιο και το δάκρυ, η φωτιά και το νερό. Παίζουν: Δημήτρης Γεωργαλάς, Στέλιος Καλαθάς, Έλενα Τυρέα.
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Γενική είσοδος: 15€, μειωμένο: 12€
Θέατρο Μικρό Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑStatus Update: Ζωή Ξανθοπούλου, σκηνοθέτις – ηθοποιός12.09.2018

Μουσική

3. Το πιανιστικό ντούο Άννη και Λόλα Τότσιου στο Μέγαρο Μουσικής

Η Άννη και η Λόλα Τότσιου έρχονται για μια εμφάνιση στο Μέγαρο, με σκοπό να μάς ξεναγήσουν σε σημαίνοντα συμφωνικά έργα των αρχών του 20ού αιώνα, ιδωμένα βεβαίως μέσα από το πρίσμα μεταγραφών για δύο πιάνα από τους ίδιους του συνθέτες τους. Στο πρόγραμμα της συναυλίας ξεχωρίζει η Α’ πανελλήνια εκτέλεση της εκδοχής για δύο πιάνα της Σουίτας “Γκόγκολ” του Άλφρεντ Σνίτκε, του αναμφίβολα μεγαλύτερου Ρώσου συνθέτη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μετά τον Σοστακόβιτς. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της Σουίτας κυριαρχεί ένα καυστικό, ειρωνικό, ενίοτε και μακάβριο χιούμορ, τόσο ταιριαστό με την εξίσου καυστική, σαρδόνια πένα του Ρώσου συγγραφέα που άσκησε (όπως και η μουσική του Σνίτκε σε τόσες περιπτώσεις) συθέμελη κοινωνική κριτική.
Δευτέρα 4/3 στις 20:30
8€ Φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+ & πολύτεκνοι, 12€, 18€
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας 68 & Κόκκαλη, Αθήνα

4. Three Tenors Feat. Randolph Matth στο Half Note Jazz Club

Τρία κορυφαία τενόρα σαξόφωνα της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας jazz, με έναν έξοχο vocalist κι ένα φανταστικό rhythm section, συγκροτούν αυτό το supergroup που θα παρουσιαστεί για μια τελευταία φορά απόψε στο Half Note Jazz Club. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς ένα σχήμα όπου τα τενόρα του Tony Lakatos, του Gilad Atzmon και του Johannes Μüller, με τα υπέροχα φωνητικά του Randolph Matthews, συναντούν τον εμβληματικό πιανίστα Γιώργο Κοντραφούρη, τον εξαιρετικό μπασίστα Γρηγόρη Θεοδωρίδη και τον σπουδαίο ντράμερ Enzo Zirilli; H έξοχη αυτή μπάντα, παρουσιάζει ένα κολάζ μουσικών διαδρομών κι αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στο bebop και το post–bop, ανάμεσα στον Dexter Gordon και τον John Coltrane και πηγαίνει πολύ πέρα απ’ αυτά. Το σχήμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ενός ξεχωριστού προγράμματος summer school & masterclasses, που είναι και διεθνές Φεστιβάλ – του Jazzwerkstatt Saarwellingen της ΝΔ Γερμανίας.
Δευτέρα 4/3 στις 21:30
Από 20€
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαρία Πλυτά: Η γυναίκα μέσα από τον φακό της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτριας12.09.2018

Έκθεση

5. 100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος: Έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο Γιώργο Χατζηνίκο είναι αφιερωμένη η έκθεση με τίτλο «100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος» που φιλοξενείται στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια οπτική και ακουστική αφήγηση της ζωής του διαπρεπή στην Ελλάδα και το εξωτερικό Έλληνα σολίστ, διευθυντή ορχήστρας και μουσικοπαιδαγωγού. Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα προσωπικό βίωμα για τον κάθε έναν που θα βρεθεί να στέκεται εμπρός της. Τα εκθέματα επιλέχθηκαν μέσα από ένα “θησαυροφυλάκιο” που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” και ξεχειλίζει από αποτυπώσεις προσωπικών, οικογενειακών και επαγγελματικών στιγμών. Στόχος της έκθεσης είναι να αναβιώσει τη ζωή και το πνεύμα ενός σπουδαίου ανθρώπου μέσα από μια σειρά μικρών “μνημείων”, δίνοντας βάση στις περιγραφές και τις αφηγήσεις εκείνων που βρέθηκαν στο πλάι του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 10:00 – 16:45, Τετάρτη στις 10:00 – 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας 68 & Κόκκαλη, Αθήνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b