MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ/ΣΕΙΡΑ

Percy Jackson and The Olympians: Η μυθολογία συναντά την πραγματικότητα στη νέα σειρά που δεν πρέπει να χάσεις

Η νέα σειρά του Disney+, φέρνει τον αγαπημένο ήρωα των βιβλίων του Rick Riordan και τις απίστευτες περιπέτειές του σε έναν κόσμο όπου η μυθολογία συναντά την πραγματικότητα.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 11.02.2024

Μετά από ουκ ολίγα απογοητευτικά projects, αποκαρδιωτικές προσπάθειες αναζωπύρωσης χαρακτήρων του χαρτιού (βλέπε τις τελευταίες Marvel σειρές), επιτέλους βρήκαμε την τηλεοπτική όαση που χρειαζόμασταν. Δεκαπέντε βιβλία αργότερα, ο Percy Jackson και οι Ολύμπιοι, ένα τιτανομέγιστο fan base μικρών και μεγάλων, αλλά και ο ίδιος ο δημιουργός του, όλοι βρήκαν δικαίωση μέσα από τη νέα σειρά του Disney+.

Εκ πρώτης όψεως, η εφηβική σειρά μπορεί να μην σας διεγείρει το ενδιαφέρον, ειδικά αν δεν είστε γνώστης της σειράς. Ωστόσο, τα οκτώ επεισόδια της πρώτης σεζόν θα σας διαψεύσουν. Το Percy Jackson and The Olympians, είναι ένας φόρος τιμής στους φανς που περίμεναν υπομονετικά μετά τις απογοητευτικές απόπειρες των ταινιών του 2010 και 2013, που πολύ μικρή σχέση είχαν με το υλικό των βιβλίων και αναλώθηκαν στις αποτυχημένες προσπάθειες να αποτελέσουν το επόμενο Harry Potter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣιδερένια Γροθιά: Ο Zac Efron όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί με φόντο την τραγική ιστορία των αδερφών Von Erich12.09.2018

Και όχι, όταν έγραφε το πρώτο βιβλίο της σειράς που δημοσιεύθηκε το 2005, ο Rick Riordan, δεν προσπαθούσε να φτιάξει το νέο Harry Potter, ούτε κάποια φθηνή απομίμηση, όπως έχει κατηγορηθεί πολλάκις στο παρελθόν. Για του λόγου το αληθές, ο Riordan σκέφτηκε την ιστορία ορμώμενος από τον γιο του, ο οποίος είχε διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και δυσλεξία και αντιμετώπιζε bullying στο σχολείο. Ακριβώς, όπως ο 12χρονος Percy.

Ποια είναι η βασική ιστορία του Percy Jackson;

Για όσους δεν έχουν οικειότητα με το franchise, πρόκειται για μια σειρά βιβλίων με την υπογραφή του συγγραφέα Rick Riordan. Στο θαυμαστό σύμπαν του Riordan, όσα ξέρουμε από τη μυθολογία αποτελούν πραγματικότητα και ενσωματώνονται σε μια σύγχρονη κοινωνία. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος περιστρέφεται γύρω από τους ημίθεους, οι οποίοι ανίδεοι για την φύση και τις δυνάμεις τους, συνυπάρχουν με τους θνητούς. Ένας από αυτούς είναι και ο Percy, ο οποίος από μικρός βιώνει περίεργα επεισόδια, βλέπει πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει. Κι ενώ όλοι μιλούν για κάθε λογής ασθένεια από την οποία το παιδί μπορεί να πάσχει, η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή και ταυτόχρονα πολύ πιο περίπλοκη. Είναι παράνομος γιος ενός εκ των 12 θεών του Ολύμπου και αυτό από μόνο του αποτελεί πόλο έλξης πολλών απειλών και κινδύνων.

Καλά όλα αυτά, όμως που έγκειται η επιτυχία της νέας σειράς στο Disney+;

Στην πιστή αντιστοιχία με τα γεγονότα των βιβλίων

Οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες, Percy, Annabeth και Clover στην κινηματογραφική μεταφορά του 2010

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας αυτό: οι λόγοι που απέτυχαν οι ταινίες ήταν πολλοί. Οι κυριότεροι όμως ήταν η απουσία του ίδιου του συγγραφέα από την διαδικασία δημιουργίας τους και το ηλικιακό φάσμα των πρωταγωνιστών. Ο Logan Lerman, η Alexandra Dadario και ο Brandon T. Jackson αποτέλεσαν μια μεγαλύτερη ηλικιακά βερσιόν των τριών ηρώων, που στέρησε από τους χαρακτήρες τους σημαντικά περιθώρια εξέλιξης στην ιστορία. Παρά το «ολύμπιο» καστ, με ονόματα όπως Pierce Brosnan, Rosario Dawson, Sean Bean και Uma Therman, αλλά και την τίμια προσπάθεια των πρωταγωνιστών, οι ταινίες αποτέλεσαν τεράστια δυσφορία στους φαν, αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος ουκ ολίγες είχε εκφράσει τις διαφωνίες (σε πολλή ελεύθερη και ευγενική μετάφραση) τους για τις ταινίες. Αλλά αυτό είναι τσαγάκι για μια άλλη φορά.

Αντιθέτως στην σειρά, ο συγγραφέας όχι μόνο συμμετέχει, αλλά είναι και ο ένας εκ των δύω βασικών δημιουργών και σεναριογράφων της σειράς. Αυτή η λεπτομέρεια από μόνη της  εξ’ αρχής είχε ανυψώσει τις προσδοκίες μας. Με ορισμένες μόνο αλλαγές και τροποποιήσεις στην ιστορία, η σειρά μένει πιστή στο original υλικό και τα βιβλία παίρνουν την τηλεοπτική αναπαράσταση που τους αξίζει.

Στους κεντρικούς –και όχι μόνο- χαρακτήρες

Ο ανερχόμενος Walker Scobell από το πρώτο κιόλας λεπτό μας δίνει την εντύπωση πως δεν υπάρχει ιδανικότερος από εκείνον για να ενσαρκώσει τον Percy. Ήδη από την συμμετοχή του στο The Adam Project του Netflix, όπου υποδυόταν μια νεότερη εκδοχή του Ryan Reynolds, φαινόταν πως θα μας απασχολήσει μελλοντικά με το ταλέντο του. Φέρνει στις οθόνες μας, τον 12χρονο πια Percy, ο οποίος με το πέρας των οκτώ επεισοδίων ανακαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα, τις δυνάμεις που πηγάζουν από αυτήν, γνωρίζει τον πανίσχυρο πατέρα του, μέσα σε μια θύελλα ανατροπών και επικίνδυνων αποστολών.

Οι επιλογές γύρω από την ανθρώπινη μορφή των θεών στην σειρά, έχουν το ενδιαφέρον τους. Ο πρώην WWE παλαιστής Adam Copeland ως Άρης, ο οποίος μοιάζει να βγήκε από κάποιο αμερικάνικο gang μηχανόβιων τύπου Sons Of Anarchy, ο παιχνιδιάρης, theater kid, Lil Manuel Miranda ως ο χαρτοπαίκτης του Λος Άντζελες Ερμής, ο πιο παρεξηγημένος και ακομπλεξάριστος χαρακτήρας γενικώς, ο Άδης που επιτέλους βγάζει νόημα να είναι απλά cool και να απολαμβάνει τα προνόμια της ζωής του κάτω κόσμου και ο αδέκαστος και μυστήριος Δίας, Lance Reddick που όπως αποδείχθηκε, αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του ηθοποιού, ο οποίος έφυγε πρόωρα πριν κάποιους μήνες.

Στο απροσδόκητα καλό CGI και τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ

Ένα από τα στοιχεία που σου τραβούν την προσοχή από την αρχή της σειράς είναι τα ομοιόμορφα και εντυπωσιακά CGI. Ναι, σε μια τέτοια σειρά, η ευρεία του χρήση είναι δεδομένη και άκρως αναγκαία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πετυχαίνει και πάντα. Παρ’ όλα αυτά η παραγωγή καταφέρνει να φέρει στις οθόνες μας ένα άρτιο αποτέλεσμα, με ένα σχεδόν αψεγάδιαστο σύνολο ειδικών εφέ που σε συνεπαίρνουν στον φανταστικό κόσμο και φέρνουν την εμπειρία του τηλεθεατή σε άλλο επίπεδο. Από τα μικρά και μεγάλα μυθικά πλάσματα που εμφανίζονται δειλά δειλά στην αρχή της σειράς, μέχρι και τις επικές μάχες που κοσμούν τα τελευταία, το CGI είναι στο πικ του, χωρίς να μας ξενίζει ή να φαίνεται ψεύτικο.

Η σειρά είναι ό,τι πρέπει για την είσοδο του εφηβικού κοινού στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το target audience περιορίζεται εκεί. Αν είσαι φαν μικρός ή μεγάλος, τα πράγματα είναι εύκολα και το binge-watching ένας μονόδρομος που δεν θα μετανιώσεις να ακολουθήσεις. Αν πάλι όχι, ο Percy Jackson και Ολύμπιοι είναι αφορμή για να μπεις σε ένα απολαυστικό σύμπαν, όπου η μυθολογία και οι μυθικές περιπέτειες που ξεπερνούν κάθε φαντασία, γίνονται πραγματικότητα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣιδερένια Γροθιά: Ο Zac Efron όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί με φόντο την τραγική ιστορία των αδερφών Von Erich12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b