MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΥΓΕΙΑ

Κλινικές μελέτες: Ελπίδα για καινοτόμες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες

Οι νέες θεραπείες και η έγκαιρη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για το 2024.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Η Bάσω Ραφαέλα Βακουφτσή είναι η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και με αφορμή τη νέα χρονιά με τις ελπίδες και τις προσδοκίες που δημιουργεί, μας μιλά για όσα θεωρεί σημαντικά για τους ασθενείς, για τις κλινικές μελέτες, τις καινοτόμες θεραπείες και -σημαντικό- την πρόσβαση σε αυτές.

Κυρία Βακουφτσή καλή χρονιά και συγχαρητήρια για τον νέο σας ρόλο. Ως ασθενής η ίδια και ως Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το καλό νέο για την Υγεία από τη χρονιά που πέρασε αλλά και από τη χρονιά που ξεκινάει;

«Μιλώντας για την καλή είδηση του 2023 για τους ασθενείς, θα ήταν άδικο να αναφερθώ σε μια συγκεκριμένη είδηση, καθώς το τοπίο της ιατρικής και της επιστήμης σε παγκόσμια κλίμακα εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Το 2023 ήρθαμε ακόμα πιο κοντά σε νέες καινοτόμες θεραπείες για μια σειρά από νοσήματα. Κάποιες από αυτές αφορούν σε θεραπεία νοσημάτων που έως τώρα δεν είχαν διαθέσιμη θεραπεία, κάποιες άλλες στοχεύουν σε καλύτερη αποτελεσματικότητα για τους ασθενείς. Όλες έχουν αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία του ασθενή και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Όσο για το τι μας επιφυλάσσει το 2024 από νέες θεραπείες και εγκρίσεις, αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένας τεράστιος όγκος κλινικών μελετών παγκοσμίως, ενώ πολλές άλλες κλινικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένουμε τα αποτελέσματά τους. Αυτό μεταφράζεται σε μια σειρά από νέες θεραπείες που θα υποβληθούν σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση και τη διάθεσή τους στους ασθενείς. Κοινός στόχος και επιδίωξη όλων μας είναι η έγκαιρη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες, κάτι που θα βελτιώσει την ιατρική τους έκβαση και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους».

Ποια είναι η ευχή σας για τον νέο χρόνο;

«Εύχομαι μια νέα χρονιά γεμάτη έρευνα, ανακαλύψεις και πρόοδο στον τομέα της Υγείας που θα φέρει ελπίδα, ανακούφιση και καλύτερη ζωή για όλους τους ασθενείς.  Μακάρι οι ιατρικές ανακαλύψεις να ανοίξουν τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Εύχομαι, επίσης, το νέο έτος να φέρει όχι μόνο προόδους στην ιατρική, αλλά και αυξημένη κατανόηση και ενσυναίσθηση για όσους ζουν με κάποιο χρόνιο νόσημα.

Είθε το επόμενο έτος να είναι ένα έτος προόδου και θετικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, με τους ασθενείς συνδιαμορφωτές και ισότιμους εταίρους σε κάθε χάραξη πολιτικών υγείας».

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b