MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι “17 Κλωστές” της COSMOTE TV είναι πολλά περισσότερα από μια σειρά “καλή για τα ελληνικά δεδομένα”

Και αυτό το ξέρουμε, γιατί είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς εποχής της COSMOTE TV, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Σωτήρη Τσαφούλια. Και δηλώνουμε ενθουσιασμένοι.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 18.01.2024

Αλήθεια, πόσοι ξέρετε ποια είναι η πιο μαζική δολοφονία στην σύγχρονη Ελλάδα; Εγώ, πάντως δεν είχα ποτέ ακούσει για τον πρώτο serial killer που σόκαρε την χώρα, πόσο μάλλον ότι αυτός ήταν ένας φιλήσυχος κάτοικος των Κυθήρων, με μια πολύ ενδιαφέρουσα  – και σίγουρα τραγική – ιστορία.

Πρώτη φορά άκουσα για τον “μακελάρη των Κυθήρων”, όταν έμαθα και για την νέα σειρά της  COSMOTE TV, με τίτλο 17 Κλωστές. Αυτό που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή ήταν φυσικά η υπογραφή του Σωτήρη Τσαφούλια, που μας χάρισε μερικές από τις καλύτερες στιγμές στην ελληνική μυθοπλασία με το “Έτερος Εγώ”, κάνοντας μας να περιμένουμε με αγωνία το επόμενο, τηλεοπτικό του βήμα – το οποίο και θα είναι η νέα αυτή σειρά έξι επεισοδίων της COSMOTE TV. Αν κάτι με ιντρίγκαρε περισσότερο, όμως, ήταν η φράση “βασισμένο σε αληθινά γεγονότα” – και όσοι αγαπούν τα true crime, ξέρουν ότι αυτή η μικρή φράση συνήθως αρκεί για να γίνει μία ιστορία δέκα φορές πιο ανατριχιαστική.

Στην περίπτωση των “17 Κλωστών“, αυτή δεν είναι μια ιστορία μονάχα ανατριχιαστική, αλλά και βαθιά περίπλοκη, ανθρώπινη και φυσικά επίκαιρη. Μια ιστορία που χρειάζεται ευαίσθητο χειρισμό και μία ανάγνωση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις πλευρές που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό γεγονός. Αφενός, γιατί υπάρχουν ζωντανοί απόγονοι των θυμάτων αυτής της δολοφονίας. Αφετέρου, γιατί η κοινωνία συνεχίζει να γεννά τέτοια “τέρατα”, χωρίς να λαμβάνει ποτέ την ευθύνη.

Όλα δείχνουν ότι το “σύμπαν” (η COSMOTE TV και η Tanweer) συνωμότησε, ώστε αυτή η ιστορία να έρθει για πρώτη φορά στο φως και μάλιστα με τον πιο σωστό τρόπο. Οι πλέον κατάλληλες Μιρέλλα Παπαοικονόμου-Κάτια Κισσονέργη ανέλαβαν την μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Πάνου Δημάκη (ίσως τον γνωρίζετε ως “Γεράκι” στο τηλεπαιχνίδι The Chase) στη μικρή οθόνη, ενώ ο Σωτήρης Τσαφούλιας παραδίδει ίσως την πιο αριστοτεχνική του δουλειά μέχρι τώρα.

Εμείς είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια και (χωρίς να κάνουμε spoiler!) σας μεταφέρουμε όσα είδαμε και όσα μάθαμε στην παρουσίαση της νέας σειράς της COSMOTE TV, “17 Κλωστές”.

Η υπόθεση – Και όσα είδαμε στα πρώτα επεισόδια

Οι «17 Κλωστές», όπως και τα πραγματικά γεγονότα στα οποία βασίζεται η σειρά, διαδραματίζονται στα Κύθηρα (και στον Πειραιά) από το 1906 ως το 1909. Ο (άντι)ήρωας είναι ο Αντώνης Γερακίτης (Πάνος Βλάχος), ένας φιλήσυχος νέος άνδρας, που προσπαθεί να χτίσει τη ζωή του όπως την έχει φανταστεί: να ανοίξει το δικό του μαγαζί, να παντρευτεί την αγαπημένη του, να βοηθήσει την οικογένειά του. Δεινός λυράρης και ακόμα πιο δεινός τσαγκάρης, είναι αγαπητός στην κοινωνία των Κυθήρων. Όλοι τον αγαπάνε, μέχρι που ένας συντοπίτης του τον συκοφαντεί ότι προσπάθησε να αποπλανήσει την γυναίκα του. Όλοι στρέφονται εναντίον του. Η κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας τον αναγκάζει να φύγει στον Πειραιά, όπου προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται και στη μεγάλη πόλη, και εκεί είναι που ο Αντώνης γεμίζει πίκρα και οργή. Τώρα, του μένει μόνο ένας δρόμος: Η εκδίκηση.

Αυτή είναι πάνω – κάτω η υπόθεση της σειράς, η οποία θα αποτελείται συνολικά από έξι επεισόδια. Εμείς είδαμε τα δύο πρώτα και μπορώ να πω ότι πήραμε μια πολύ καλή γεύση για τα όσα θα ακολουθήσουν. Με την ομορφιά των Κυθήρων να συγκλονίζει – με τοπία άλλοτε σκοτεινά και επιβλητικά και άλλοτε πράσινα και παραμυθένια – ο Σωτήρης Τσαφούλιας στήνει από την αρχή την ιστορία σε δύο επίπεδα: το πρώτο πιο φωτεινό, με τον Αντώνη να ερωτεύεται, να χτίζει τη ζωή του στα Κύθηρα. Το δεύτερο σαφώς σκοτεινό, με τον Αντώνη πλέον στη φυλακή, να πληρώνει το τίμημα των πράξεών του.

Στα πρώτα επεισόδια – που εδώ να πω ότι προχωρούν με γρήγορο αλλά όχι βιαστικό ρυθμό κάτι που πολύ εκτίμησα – εμείς γνωρίζουμε κυρίως τον Αντώνη και τη ζωή του, λίγο πριν την καταστροφή. Ο Αντώνης είναι αρραβωνιασμένος με την αγαπημένη του, έχει καταφέρει να γίνει από τους πιο ξακουστούς τσαγκάρηδες και το πιο σημαντικό (για εκείνον) έχει καθαρό όνομα στην κοινωνία του νησιού. Μέχρι τότε, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την τραγική κατάληξη που θα είχε μια ψευδής κατηγορία. Κι όμως, αν κρίνουμε από την κατάσταση, στην οποία βλέπουμε τον Αντώνη, μόλις λίγα χρόνια αργότερα, η κοινωνική κατακραυγή είναι αρκετή για να καταστραφούν ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν&Πλην: «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» στο θέατρο «Γκλόρια»12.09.2018

Εδώ να πούμε ότι ο Πάνος Βλάχος δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες στην (τηλεοπτική τουλάχιστον) καριέρα του. Για τις ανάγκες του ρόλου, έχασε δέκα κιλά μυϊκής μάζας, πήγαινε σε τσαγκαράδικο για να μαθει την ορολογία του επαγγέλματος, έμαθε ιππασία, αλλά και λύρα – παίζει ο ίδιος λύρα στη σειρά! Το υπόλοιπο cast είναι εξίσου εντυπωσιακό και περιλαμβάνει τους: Μαρίνα Ψάλτη, Αθηνά Τσιλύρα, Θοδωρής Κατσαφάδος, Κώστας Φλωκατούλας, Κώστας Φιλίππογλου, Μάνος Βακούσης, Ταξιάρχης Χάνος, Φώτης Θωμαΐδης, Θάνος Τοκάκης, Ντένια Στασινοπούλου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Άλκηστης Πουλοπούλου και πολλούς άλλους.

Μπορείτε να ανακαλύψετε ολόκληρο το cast και τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς στην επίσημη ιστοσελίδα των “17 Κλωστών”.

Μια ελληνική σειρά εποχής – όπως δεν την έχεις συνηθίσει

Μετά την προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων και με το κοινό να είναι ακόμα μουδιασμένο από το τέλος του δεύτερου επεισοδίου, ακολούθησε συζήτηση με τους συντελεστές της σειράς, με τον Σωτήρη Τσαφούλια να παίρνει πρώτος τον λόγο, λέγοντας πως θα θυμάται για πάντα τα Κύθηρα, ακόμα κι αν χάσει τη μνήμη του. «Όλο αυτό που ζήσαμε εκεί, τη δυσκολία του, τη χαρά του, το δέσιμο, την αγωνία το πόσο ωραία ομάδα ήμασταν, πόσο ωραία ενέργεια είχαμε. Θεωρώ πως από ό,τι έχω κάνει μέχρι στιγμής, ήταν η καλύτερη κινηματογραφική εμπειρία της ζωής μου».

Με τη σειρά του, ο Πάνος Βλάχος αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο της παραγωγής, λέγοντας: “Αυτό που κάνουμε, επικοινωνεί -για να μην πω ότι αναμετράται- με ανθρώπους που πραγματικά είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Κι εγώ προσωπικά και ο Σωτήρης και οι ελληνικές σειρές, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Κάνουμε πολύ ωραία πράγματα, αλλά στ’ αλήθεια έχουμε πολλή δουλειά. Είμαστε σε αυτή την πολύ όμορφη διαδικασία, που κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Και σε αυτή την τεράστια ανηφόρα είναι μεγάλη ευτυχία που κάποιοι άνθρωποι έπεισαν κάποιους άλλους ανθρώπους να κάνουν μια σειρά που θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο επίπεδο”.

Σε αυτό ήρθε να προσθέσει ο Σωτήρης Τσαφούλιας τη δική του οπτική, επιβεβαιώνοντας κάτι που είχαμε καταλάβει όλοι όσοι είχαμε μόλις δει τα πρώτα επεισόδια της σειράς: ότι αυτή η σειρά δεν φτιάχτηκε για να είναι “καλή για τα ελληνικά δεδομένα”.

“Δουλέψαμε όπως ονειρευόμασταν να κάνουμε όλες μας τις δουλειές. Πραγματικά, αυτό που κάνει η COSMOTE TV κόντρα στον καιρό, είναι να μπορούμε να πούμε στο τέλος ότι εμείς δεν πάμε να κάνουμε μια σειρά ωραία, για τα ελληνικά δεδομένα. Αναμετρόμαστε με μεγέθη, που όλοι βλέπουμε και έχουμε ζήσει” είπε ο σκηνοθέτης.

Μια ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ

Αν κάτι κράτησα από την συζήτηση με τους συντελεστές της σειράς, αυτό είναι το πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η – πραγματική – ιστορία του Αντώνη, ενός ανθρώπου που είδε την κοινωνία να του γυρνά την πλάτη, μέχρι που οδηγήθηκε στην τρέλα.

Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου βέβαια ξεκαθάρισε ότι “Δεν προσπαθήσαμε να δικαιώσουμε εκείνο τον άνθρωπο που πιέστηκε τόσο πολύ από το bullying, από την κακή μεταχείριση του κόσμου, ώστε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αυτός ο άνθρωπος και ως ιδιοσυγκρασία ήταν φοβερά εσωστρεφής, ένα ιδιαίτερο παιδί. Όταν συμπεριφέρεσαι σε κάποιον άσχημα, εκτονώνεται με κάποιον τρόπο. Αυτός ο χαρακτήρας λοιπόν μάζευε, μάζευε, μέχρι που έσκασε. Αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε γράφοντας το σενάριο, ότι είχε και μια προδιάθεση, θα έλεγα, για να φτάσει στο σημείο να εκραγεί με αυτό τον τρόπο, άρα δεν δικαιώνεται, μπορεί να τον καταλάβεις αλλά δεν τον δικαιώνεις για τους φόνους που έκανε”.

Είναι μια ιστορία η οποία συνέβη πριν από 116 χρόνια περίπου και για εμένα, σε κοινωνικό επίπεδο, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ” σχολίασε και ο Σωτήρης Τσαφούλιας. “Αυτό που πήρα από τη σειρά είναι το πώς εμείς μετατρέπουμε τους συνανθρώπους μας σε τέρατα και, όταν αυτά απασφαλίσουν και μας χτυπήσουν κάποια στιγμή, αναρωτιόμαστε ‘τι φτάιξαμε εμείς οι καημένοι’ για να μας αξίζει να μας κάνει αυτό το πράγμα το τέρας, όταν εμείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας έχουμε συνεισφέρει στις συνθήκες της εκτροπής της συμπεριφοράς των συνανθρώπων μας. Το βλέπουμε να γίνεται, βλέπουμε θύματα να ενοχοποιούνται, ακούς ότι μια γυναίκα βιάστηκε ένα βράδυ έξω απ’ το μπαρ και η πρώτη ερώτηση είναι ‘τι δουλειά είχε στο μπαρ με φούστα’. Και νομίζω ότι κάτι τέτοιο λέει η ιστορία, πώς ενώ ήταν ένας άνθρωπος με πολύ καλή πρόθεση, και όλοι τριγύρω του έχουν καλές προθέσεις, συγκλίνουν οι ενέργειες στο να γίνει κάτι κακό. Το πρόβλημα είναι στο πώς στέκονται οι άνθρωποι αφού γίνει το κακό. Αυτός για μένα ήταν ο πυρήνας που ήθελα να μοιραστώ αυτή την ιστορία με τον κόσμο, που είναι ελληνική, αληθινή και την βλέπουμε να επαναλαμβάνεται σήμερα με άλλα ρούχα, άλλα gadgets”.

Πράγματι, η ιστορία του Αντώνη, έναν αιώνα μετά, ακούγεται τόσο γνώριμη. Και είναι σχεδόν απίθανο να πιστέψεις ότι μέχρι τώρα, παρέμενε σχεδόν άγνωστη. Αυτό, βέβαια, πρόκειται να αλλάξει μέσα από τις “17 Κλωστές”, που σε έξι επεισόδια θα ξεδιπλώσουν την ιστορία του Αντώνη Γερακίτη, του πρώτου serial killer στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Και ποιος ξέρει. Ίσως εκτός από το κτήνος – δολοφόνο, να αναγνωρίσουμε και την κτηνώδη κοινωνία μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«17 Κλωστές»: Κυκλοφόρησε το επίσημο trailer της νέας σειράς της COSMOTE TV12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι 17 Κλωστές κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στις 23:00 αποκλειστικά στο COSMOTE CINEMA 1HD. Αμέσως μετά την προβολή του στο κανάλι, κάθε νέο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο on demand, σε 4Κ ανάλυση.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο επίσημο site των «17 Κλωστών» για να μάθετε περισσότερα για τη σειρά και τη δημιουργία της.

Οι συντελεστές της σειράς
Παραγωγή: COSMOTE TV
Εκτέλεση Παραγωγής: Tanweer Productions
Σενάριο: Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Κάτια Κισσονέργη
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Παραγωγοί: Διονύσης Σαμιώτης, Ναταλύ Δούκα
Executive Producers: Δημήτρης Μιχαλάκης, Φαίη Τσιτσιπή. Production Designer: Μιχάλης Σαμιώτης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Claudio Bolivar. Μουσική: Μίνως Μάτσας
Ηχοληψία: Πάνος Παπαδημητρίου. Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος. Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Hair Stylist: Έλενα Παρασκευά. Make-up Artist: Κατερίνα Βαρθαλίτου. Casting: Σταύρος Ράπτης– Fin Casting

Πρωταγωνιστούν

Πάνος Βλάχος, Αθηνά Τσιλύρα, Θοδωρής Κατσαφάδος, Μαρίνα Ψάλτη, Κώστας Φλωκατούλας, Κώστας Φιλίππογλους, Μάνος Βακούσης, Ταξιάρχης Χάνος, Φώτης Θωμαΐδης, Θάνος Τοκάκης, Ντένια Στασινοπούλου, Μελίνα Βαμπούλα, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Άλκηστης Πουλοπούλου, Ειρήνη Ιωάννου–Παπανεοφύτου, Στέλλα Αντύπα, Χρήστος Βελιάνος, Θράσος Σταθόπουλος, Τάσος Σωτηράκης, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ελένη Δαφνή και Νικόλας Δροσόπουλος.
Στη σειρά συμμετέχουν, επίσης, οι: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δήμητρα Σακαλή, Δωροθέα
Βουτσαδοπούλου, Μαρία Κοντοδήμα, Κώνσταντίνος Τσεντούρος, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Μιρέλλα
Παπαοικονόμου, Γιάννης Βουλγαράκης, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Φώτης Πέτσος, Γιώργος Κανέλλης,
Κώστας Ροζής Άπος Κυπραίος και Πέτρος Χυτήρης.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b