MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Free City: 4 δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου

Ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις και συζητήσεις στη σημερινή δωρεάν ατζέντα μας, για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Monopoli Team

1. Κύκλος εκδηλώσεων «Ιστορίες που δεν ακούγονται» από την Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών στο Εθνικό Θέατρο

Artwork: Σάκης Στριτσίδης

Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου εντάσσει στον προγραμματισμό της για τη σεζόν 2023-2024 έναν κύκλο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ιστορίες που δεν ακούγονται», δίνοντας χώρο σε ιστορίες και ανθρώπους που συχνά απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο. Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο τη συζήτηση και τον προβληματισμό γύρω από τη συμπερίληψη και την εκπροσώπηση στις παραστατικές τέχνες, αλλά και τον τρόπο που μπορεί η τέχνη να επηρεάσει και να αλλάξει τα δεδομένα μιας κοινωνίας. Επίσης, φέτος η Πειραματική σκηνή οργανώνει μία συζήτηση για τον θεωρητικό του θεάτρου Hans-Thies Lehmann και το μεταδραματικό θέατρο. Η αρχή πραγματοποιείται με την συζήτηση με τίτλο: «Δημόσιος Λόγος και Παραστατικές Τέχνες: Συμπερίληψη και αποκλεισμός». Συμμετέχουν οι Ελένη Ευθυμίου (σκηνοθέτρια, ηθοποιός), Θανάσης Καμπαγιάννης (δικηγόρος), Camille Louis, (φιλόσοφος, δραματουργός, ακτιβίστρια), Πρόδρομος Τσινικόρης (σκηνοθέτης, δραματουργός, ηθοποιός, πρώην υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου),  Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος). Συντονίζει η δημοσιογράφος Αργυρώ Μποζώνη.
10/01, 21:15
Εθνικό Θέατρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑO Γιώργος Σίμωνας μιλά για το εναλλακτικό θέατρο Rabbithole12.09.2018

2. Προβολή ντοκιμαντέρ “Πορτραίτο του συλλέκτη σε ώριμη ηλικία” στο Φουαγέ της ΕΛΣ

Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Πορτραίτο του συλλέκτη σε ώριμη ηλικία, ψηφιακό βίντεο, έγχρωμο, ήχος, διάρκεια 53′, 2023 Συμπαραγωγή ΕΛΣ και Long Run Productions

Η νέα χρονιά ξεκινάει με το finissage της έκθεσης Unboxing Callas, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Atopos Unbound, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την Τετάρτη 10/01/2024 στις 19:00 θα γίνει μια ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη με τίτλο Πορτραίτο του συλλέκτη σε ώριμη ηλικία. Θα ακολουθήσει σύντομο Q&A με το δημιουργό. Η έκθεση διατηρεί την αίσθηση ενός ανοιχτού αρχείου στο οποίο η επιμελητική ομάδα προσκαλεί εικαστικούς, συντηρητές, αρχειονόμους και ερευνητές να δουλέψουν και να ανοίξουν κουτιά του αρχείου, προκειμένου να ανακαλύψουν ιστορίες, μνήμες, αντικείμενα, την ίδια τη διάσημη καλλιτέχνιδα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ακόμα εμπνέει στο σύγχρονο πεδίο έρευνας, μελέτης και δημιουργίας. Η δημιουργία ενός ανοιχτού αρχείου έγκειται ακριβώς στη δυνατότητα πρόσβασης που έχει το κοινό στα τεκμήρια, στις προσεγγίσεις αλλά και στις αφηγήσεις. Συγκεκριμένα η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο πρακτικές αρχειοθέτησης, συντήρησης και τεκμηρίωσης που έχουν αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού και της οργάνωσης της έκθεσης.
10/01, 19:00
Φουαγέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

3. Η Πλατεία που κατοικούμε: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο παλιό Bibliothèque

Φωτογραφία: Γιώργος Νούνεσης

Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο παλιό Bibliothèque θα φέρει το όνομα «Η Πλατεία που κατοικούμε». Με την τοποθέτηση των λαμαρίνων τον Αύγουστο του 2022, η Πλατεία Εξαρχείων όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά επινοήθηκε απ’ την αρχή. Έκτοτε, ως «Πλατεία» ορίστηκε ό,τι διαφεύγει της εγκατεστημένης περίφραξης: η Πλατεία προεκτάθηκε και ο ορισμένος χώρος της μόλις αποκόπηκε από την ελεύθερη χρήση του, απέκτησε ανέλπιστες προοπτικές. Που εγκαθίσταται η μνήμη και η βιωμένη εμπειρία όταν ο φυσικός χώρος που τη δημιουργεί εξαφανίζεται; Μέχρι ποιο σημείο συρρίκνωσης του σχήματος ενός χώρου μπορείς να επιμένεις να τον διεκδικείς; Μέχρι πoιό σημείο αλλοίωσης του σώματος ενός χώρου τολμάς να τον αναγνωρίζεις; Διατηρείται η λειτουργία της πόλης όταν αυτή χάνει τα συνεκτικά στοιχεία της δομής της δηλαδή τα όνειρα που συλλογικά πραγματώνονται σε τόπους αναφοράς; Διατηρεί το ανθρώπινο σώμα την παρουσία του όταν χάνει τον χωρικό προσδιορισμό του; Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα θα μνημονεύονται μάλλον ως οι άνθρωποι που υπερασπίζονταν δημόσιους χώρους -σάρκινους και μαζί φαντασιακούς. Για κάθε νέο όριο περίφραξης, μια καινούρια Πλατεία θα γεννιέται. Η Πλατεία Εξαρχείων είμαστε εμείς. Η έκθεση θα παραμείνει διαθέσιμη έως και τις 18 Ιανουαρίου 2024. Ωράρια λειτουργίας: Καθημερινές 18.00-21.00 | Σάββατο & Κυριακή 11.00-15.00
10/01, 18.00-21.00
Παλιό Bibliothèque, Βαλτετσίου και λαμαρίνες γωνία, Πλατεία Εξαρχείων, Αθήνα

4. Παρουσίαση Λευκώματος και Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας “ΑΘΗΝΑ” στο Φουάρ Restaurant – Bar Athens

Γιώργος Παπαγεωργίου

Η φωτογραφική ομάδα Διάφραγμα 26 παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο. Μια επιλογή φωτογραφιών με θέμα την πόλη που ζούμε. Ένα λεύκωμα με τίτλο “Αθήνα”. Οι φωτογραφίες των μελών της ομάδας δεν είναι φωτογραφίες ντοκουμέντο, ούτε ταξιδιωτικές. Είναι προσωπική καταγραφή μιας πολυδιάστατης, φασαριόζικης, αλλά και κινηματογραφικά παράξενα όμορφης πόλης. Πόλη που μπορεί από το φως στο σκοτάδι να αλλάξει πρόσωπο και διάθεση και να αποτελέσει από πεδίο αγώνα κι επιβίωσης, πεδίο μυθιστορηματικά ατμοσφαιρικό, τόπο προσωπικής έκφρασης και ονείρων.
10/01, 20:00
Φουάρ Restaurant – Bar Athens (Μητροπόλεως 72)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕυτυχία Παπαγιαννοπούλου: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα πιο διάσημα τραγούδια της12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b