MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Coffee lovers alert: Είναι ο καφές υγιεινός ή καλύτερα να τον κόψουμε;

Για τους περισσότερους από εμάς, ο καφές συνοδεύει το ξεκίνημα κάθε ημέρας μας. Είναι όμως μία καλή συνήθεια ή μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να την κόψουμε;

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Αν αγαπάτε κι εσείς τον καφέ όσο εγώ, δεν θα απορείτε γιατί υπάρχει παγκόσμια ημέρα γι’ αυτόν! Μάλιστα, δεν είναι κάτι καινούριο αφού εδώ και 40 χρόνια, ο καφές έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την 1 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1983. Και προτού απαντήσουμε εάν ο καφές είναι ή όχι υγιεινή συνήθεια, συγκεντρώσαμε μερικά στοιχεία για τον καφέ και μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να γιορτάζετε κάθε μέρα, 365 ημέρες το χρόνο, το αγαπημένο σας ρόφημα.

5 facts για τον καφέ

#1

Δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς ήπιε τον πρώτο καφέ στον κόσμο. Ο μύθος όμως λέει ότι ένας βοσκός παρατήρησε ότι οι κατσίκες του έγιναν πολύ ζωηρές μόλις κατανάλωσαν τα μούρα ενός συγκεκριμένου θάμνου. Μάζεψε λοιπόν μερικά μούρα από αυτόν τον θάμνο, τα έριξε σε βραστό νερό και ήπιε το ρόφημα, τον πρώτο δηλαδή καφέ. Τεχνικά η διαδικασία είναι η ίδια μέχρι σήμερα, αν και με μικρές παραλλαγές.

#2

Η κουλτούρα του καφέ προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, με πολυάριθμα καφενεία στην Τουρκία, την Περσία, τη Συρία και την Αραβία τον 15ο αιώνα. Ο καφές έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι τον απέρριψαν, ισχυριζόμενοι ότι οι Χριστιανοί δεν μπορούσαν να πίνουν τα ποτά άλλων θρησκειών. Ο Πάπας Κλήμης Η’, ωστόσο, δοκίμασε κάποτε ένα φλιτζάνι καφέ και ενέκρινε την κατανάλωσή του, και έτσι το ρόφημα αυτό εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

Διαβάστε επίσης: Η διατροφή ως στοιχείο πολιτισμού

#3

Σήμερα, ο καφές καλλιεργείται σε περισσότερες από 70 τροπικές χώρες και αποτελεί το δεύτερο πιο εξαγώγιμο αγαθό στον κόσμο μετά το πετρέλαιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι σημαντικότερες χώρες παραγωγής καφέ δεν είναι αυτές με την μεγαλύτερη κατανάλωση στο ρόφημα, αντίθετα, εμείς οι Ευρωπαίοι πίνουμε το ένα τρίτο του καφέ παγκοσμίως.

#4

Παρά τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα, η πλειονότητα των καταναλωτών δεν εγκαταλείπει τον καφέ, με αποτέλεσμα η ποσότητα που καταναλώνεται να μην μειώνεται.

#5

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούν να πίνουν το αγαπημένο τους ρόφημα στο σπίτι, ενώ οι νεότεροι συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους είτε με παρέα είτε στο χέρι, επιλέγοντας ready to drink προϊόντα. Επίσης, πολλοί νέοι δεν διαθέτουν καφετιέρα στο σπίτι τους σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους.

Είναι ο καφές υγιεινός ή θα ήταν καλύτερο να τον κόψουμε;

Ας ξεκινήσουμε από μία βασική παραδοχή: Οτιδήποτε καταναλώνουμε σε υπερβολή, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Όταν, λοιπόν, αναρωτιόμαστε εάν ο καφές μας κάνει καλό ή όχι, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι μιλάμε για μία μέτρια κατανάλωση, που δεν υπερβαίνει τα δύο φλιτζάνια τη μέρα.

Πάμε τώρα στα καλά νέα! Μια ανασκόπηση μελετών στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism έδειξε ότι ο καφές είναι σύμμαχος στην άσκηση καθώς οι χημικές ενώσεις που περιέχει συμβάλουν στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου, ενώ ένας καφές μετά από μια δυνατή προπόνηση μπορεί να βοηθά και στη μυική αποκατάσταση.

Επιπλέον, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που μπορεί να προστατεύουν τον οργανισμό από σοβαρά νοσήματα, ενώ έχει βρεθεί επίσης ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην εγρήγορση και την καλύτερη συγκέντρωση.

Η αλήθεια είναι ότι αν ψάξουμε να βρούμε μειονεκτήματα στην κατανάλωση καφέ, θα τα βρούμε, όπως για παράδειγμα ότι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, οπότε η (μεγάλη) κατανάλωσή του δεν συστήνεται σε υπερτασικούς. Επιστρέφουμε, έτσι, στην αρχή, υπογραμμίζοντας ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ θεωρητικά δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, εάν όμως κάποιος το παρακάνει ή αν έχει χρόνια προβλήματα υγείας καλό θα ήταν να συμβουλευτεί το γιατρό του.

Διαβάστε επίσης: Ο μοναδικός καφές που δεν παραγγέλνει ποτέ ένας μπαρίστα

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b