MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Coaching

Αποφάσεις ζωής: Η coach εντοπίζει για εμάς τα «σημάδια» που φωνάζουν αλλαγή

Πήραμε τη ζωή μας λάθος… Μήπως αυτό που χρειάζεσαι για το 2024 είναι μια ή περισσότερες αλλαγές στη ζωή σου; Αν σκέφτεσαι ακόμη την απάντηση, τότε μάλλον είναι θετική.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Μία φρέσκια χρονιά μόλις ξεκίνησε και ίσως νιώθεις πιο επιτακτική την ανάγκη να αλλάξεις πράγματα γύρω σου και μέσα σου. Η Δήμητρα Τσόγκα, ICF Accredited Coach και Founder of WELCOMEISTIC Coaching Experience,  μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις σε μια τάξη τις σκέψεις σου, να συνειδητοποιήσεις εάν όντως ήρθε η ώρα για αλλαγή και να πάρεις την απόφαση να το κάνεις.

Αποφάσεις ζωής και αλλαγές

Η αλλαγή είναι η καλύτερη φίλη μας κι ευτυχώς που υπάρχει. Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν αν ζούσες με τον απαράβατο όρο «δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα στη ζωή σου, θα είναι πάντα η ίδια»; Μπορείς να φανταστείς κάτι τέτοιο; Πόσο υπέροχο είναι που έχεις την εναλλακτική, την επιλογή, την απόφαση στα χέρια σου και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις όποια στιγμή θελήσεις! Χωρίς ενοχές, χωρίς να μετανιώνεις, χωρίς να σκέφτεσαι το χρόνο που έφυγε αλλά με όνειρα για ό,τι έρχεται.

Ναι, η αλλαγή είναι φίλη σου, όχι για να ακυρώνει κάθε φορά ό,τι έχεις επιλέξει ή δημιουργήσει μέχρι τώρα, αλλά για να σου ανοίγει το μυαλό και τον ορίζοντα κάθε φορά που νιώθεις να μη ζεις τη ζωή, τη συνθήκη, τα συναισθήματα που θα ήθελες.

Κάθε φορά που μπορεί να μη νιώθεις ο εαυτός σου.

Κάθε φορά που το μυαλό σου τρέχει σε άλλα από αυτά που έχεις, από αυτά που ζεις.

Κι αν δεν έχεις τη σιγουριά, αν δε μπορείς πραγματικά να εξηγήσεις αλλά απλά έχεις την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι δεν παίρνεις ικανοποίηση από την καθημερινότητά σου με ό,τι αυτή περιλαμβάνει… υπάρχουν σημάδια που σου δείχνουν πως ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι.

Διαβάστε επίσης: Θεραπείες προσώπου για λάμψη ψυχής ή η άγνωστη αξία του beauté

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις ανάγκη για μια αλλαγή

Δεν χαίρεσαι με τη χαρά των άλλων

Ακόμα και της οικογένειας ή των φίλων σου. Κι ενώ είσαι ο άνθρωπος που νοιάζεσαι, αγαπάς και θέλεις το καλό τους, κάτι σε εμποδίζει να χαρείς κάθε φορά που έρχεται ένα καλό νέο, μια επιτυχία, μια θετική εξέλιξη! Μήπως γιατί ταυτόχρονα είναι και υπενθύμιση ότι έχεις καιρό να βιώσεις κάτι αντίστοιχο κι εσύ; Μήπως συνειδητοποιείς τη στασιμότητά σου και πως ενώ καιρό τώρα νιώθεις να θέλεις να κάνεις, κάτι διαρκώς το αναβάλλεις;

Επίτρεψε στον εαυτό σου να το σκεφτεί, ακόμα και να το συζητήσει ειλικρινά με ένα πρόσωπο που εμπιστεύεσαι και ξέρεις πως θα σε ακούσει χωρίς να σε κρίνει. Δεν έχει σημασία αν δεν έχεις προσδιορίσει ακριβώς τι θέλεις, αρκεί να το «ομολογήσεις», να το ακούσεις, και να πειστείς αν χρειάζεσαι να κάνεις κάτι ή όχι.

Σκέφτεσαι το παρελθόν πιο συχνά από ό,τι το παρόν ή το μέλλον σου

Είσαι πολύ συχνά σε μια αναπόληση, συνήθως όλων των ωραίων, συναρπαστικών, αξιοσημείωτων στιγμών και εμπειριών που… έζησες κάποτε. Πιάνεις τον εαυτό σου σε συζητήσεις να μιλάει για πρόσωπα και γεγονότα που είναι μέρος των αναμνήσεών σου και παρατηρείς ότι δεν έχεις τον ίδιο ενθουσιασμό να μοιραστείς κάτι που αφορά την καθημερινότητά σου, πόσο μάλλον κάτι που ονειρεύεσαι για το μέλλον σου.

Δώσε λίγο παραπάνω σημασία και αξία στο τώρα σου, όπως κι αν είναι σχηματισμένο. Σίγουρα έχει πολλά σημαντικά να αφηγηθεί, πρώτα όμως χρειάζεται να τα αναγνωρίσεις, να τους δώσεις την αξία που τους αναλογεί. Ακόμη κι αν είσαι σε μία φάση που σκέφτεσαι συνεχώς, χρειάζεται να αναγνωρίσεις την αξία του παρόντος ώστε να πάρεις δύναμη για να κάνεις τα επόμενα βήματά σου.

Αποφεύγεις τις φιλικές συγκεντρώσεις ή τα after work ποτά με τους συναδέλφους σου

Φαινομενικά, η ζωή όλων έχει γίνει ενδιαφέρουσα την ίδια στιγμή που εσύ νιώθεις τη ζωή σου βαρετή και μονότονη. Όλοι έχουν καλύτερη διάθεση, είναι πολύ πιο ευχαριστημένοι με ό,τι ζουν ενώ εσύ δε θέλεις να δώσεις καν την ευκαιρία στον εαυτό σου να περάσει καλά.

Μη σε «τιμωρείς» αν δεν είσαι στην ίδια φάση με τους άλλους. Άλλωστε πώς έχεις τη σιγουριά ότι δεν περνάνε και οι άλλοι μια παρόμοια φάση μ’ εσένα; Η κοινωνικοποίηση όμως, το γέλιο, λίγη ανεμελιά, βελτιώνουν τη διάθεση και η θετικότητα μόνο καλή επιρροή μπορεί να έχει. Βρες το κέφι σου και μαζί τη διαύγειά σου να σκεφτείς πιο δημιουργικά τι σε ενοχλεί πραγματικά και πώς θα μπορούσες να το αλλάξεις.

Διαβάστε επίσης: Botox: Δεν είναι (μόνο) αυτό που νομίζετε…

Νιώθεις έντονα την ηλικία σου σαν ένα νούμερο που όσο αλλάζει τόσο πιο περιοριστικό γίνεται

Ενώ κάποτε δε σε ένοιαζε καν, κι ενώ ακόμα και τώρα είσαι τόσο επιεικής όταν οι γύρω σου αγχώνονται για το χρόνο περνά ή την ηλικία τους, σε ό,τι αφορά τον εαυτό σου έχεις ήδη αρχίσει να μπαίνεις στη φιλοσοφία του να μετράς τα χρόνια σου με ένα τρόπο στερεοτυπικό. «Αφού δεν το έκανα όταν έπρεπε»…

«Άργησα, έπρεπε ήδη να είχα αλλάξει»…

«Μα το βλέπω, δεν έχω την αντοχή που είχα…»

Ταυτίζεσαι με δηλώσεις τέτοιου τύπου; Πιάνεις τον εαυτό σου να τις λέει μία στο τόσο; Δεν είναι τίποτα. Πρόκειται απλά τη μικρή σου δικαιολογία για να έχεις ένα σίγουρο εμπόδιο στην αλλαγή που θέλεις να κάνεις και που διστάζεις να προχωρήσεις. Μην πτοείσαι. Νιώσε την τύχη να είσαι σε μια εποχή που δίνει ευκαιρίες και αναγνωρίζει νέα βήματα, αλλαγές και προσπάθειες σε όποια φάση της ζωής μας κι αν είμαστε!

Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε αλλαγές;

Αντί λοιπόν να αναρωτιέσαι, να αποφεύγεις, να κλείνεις τα αυτιά σου σε αυτό που ο εαυτός σου φωνάζει, προσπάθησε να είσαι εκεί για να αφουγκραστείς και κυρίως για να κάνεις πιο συγκεκριμένη την ανάγκη σου. Τι φταίει, από που χρειάζεται να ξεκινήσεις; Σκέψου δημιουργικά και αντί για αρνητικές σκέψεις θέσεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως οι παρακάτω για να κάνεις πιο ξεκάθαρη την παρούσα φάση σου και να κρίνεις πότε θα είναι η στιγμή για το πρώτο βήμα της αλλαγής σου.

  • Γιατί δε νιώθω απόλυτη σιγουριά να κάνω μια αλλαγή στη ζωή μου αυτή τη στιγμή;
  • Τι νιώθω στην τρέχουσα κατάστασή μου;
  • Τι θέλω να αλλάξω;
  • Το να προχωρήσω σε αλλαγές ζωής θα φέρει περισσότερη αρνητικότητα ή θετικότητα στη ζωή μου;
  • Είμαι στο κατάλληλο timing για να προχωρήσω σε αλλαγές στη ζωή μου;
  • Τι πόρους (υποστήριξη, χρόνο, χρήματα, κ.λπ.) θα χρειαστώ για να κάνω την ή τις αλλαγές μου;

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως κανείς ποτέ δεν πήρε αποφάσεις ζωής για το κακό του παρά μόνο για καλό! Έτσι κι εσύ! Έκανες πάντα αυτό που έκρινες πως θα ήταν για καλό σου, για να προχωρήσεις, για να ζεις όμορφα! Στο μεταξύ όμως μεγαλώνεις, ζεις, μαθαίνεις και μέσα σε αυτή τη διαδρομή, συνειδητοποιείς και έχεις πάντα την ευκαιρία και το δικαίωμα να αλλάξεις ό,τι δεν σου ταιριάζει πια!

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b