MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

10 σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης που αποχαιρετίσαμε μέσα στο 2023

Από την Τίνα Τέρνερ και τη Σινέντ Ο’ Κόνορ έως τον Μάθιου Πέρι και τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Λουίζ Γκλικ, ξεχωρίσαμε δέκα σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της μόδας και του αθλητισμού, που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2023.

Αριστούλα Ζαχαρίου | 31.12.2023

Καθώς αφήνουμε πίσω μας οριστικά το 2023 -αν και, δυστυχώς, όχι τα βάσανα, τις κακουχίες, τα δισεπίλυτα προβλήματα και τα μεγάλα ερωτηματικά για την πορεία της ανθρωπότητας- κάνουμε μια αναδρομή στη χρονιά που φεύγει και ξεχωρίζουμε δέκα σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της λογοτεχνίας, των εικαστικών, της μόδας και του αθλητισμού, που αποχαιρετήσαμε μέσα στο 2023, αλλά θα θυμόμαστε για πάντα.

Μουσική

Τίνα Τέρνερ

Η Τίνα Τέρνερ υπήρξε η αδιαμφισβήτητη “Βασίλισσα του Rock & Roll” χάρη στην εντυπωσιακή φωνή και τη συναρπαστική σκηνική της παρουσία που ενέπνευσε γενιές καλλιτεχνών. Από τον φίλο και συνεργάτη της Μικ Τζάγκερ -ο οποίος δανείστηκε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες “φιγούρες” της στη σκηνή- έως τη Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ και τη Μπιγιονσέ. Ως μια από τις πιο σκληρά γυναίκες εργαζόμενες στη show biz, έγινε γνωστή μέσα από το “ντούο” Ike & Tina Turner Revue, με τίμημα έναν κακοποιητικό γάμο από τον οποίο κατάφερε να ξεφύγει είκοσι χρόνια μετά. Γνώρισε την αποθέωση μετά τα 40 και αναρριχήθηκε στην κορυφή με 8 βραβεία Grammy, διεθνείς πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 150 εκ. άλμπουμ, sold-out παγκόσμιες περιοδείες και αξέχαστες επιτυχίες όπως το «What’s Love Got to Do with It», το «The Best» και το «We Don’t Need Another Hero». Η Άννα Μέι Μπούλοκ -όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαΐου 2023. Η εδραίωση των μαύρων καλλιτέχνιδων στον χώρο της Ροκ μουσικής αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της κληρονομιάς που άφησε πίσω της.

Σινέντ Ο’ Κόνορ

Ο τρόπος που θέλησε να μοιραστεί μαζί μάς, μέσα από τη μουσική της ιδιοφυΐα και το ανυπέρβλητο ταλέντο της, τη μάχη που έδινε με τους “δαίμονες” της, είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που πάντα θα συγκινεί, όταν στο μυαλό έρχεται η Σινέντ Ο’ Κόνορ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου 2023. Το πλούσιο μουσικό της έργο διέθετε τέτοιο εύρος που είναι δύσκολο κανείς να το κατατάξει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, από το πρώτο της επιτυχημένο single, το «Mandinka», τη θρυλική, πλέον, διασκευή του «Nothing Compares 2 U» του Prince, που της χάρισε τη διεθνή καταξίωση το 1990, έως το τελευταίο της άλμπουμ «I’m Not Bossy, I’m the Boss»(2014) -μια απάντηση σε όσους προσπαθούσαν να τη “ξεγράψουν” μουσικά. Αυθεντική και θαρραλέα, αντιτάχθηκε στον σεξισμό της μουσικής βιομηχανίας -ο λόγος που απέκτησε το σήμα-κατατεθέν υπέροχο κούρεμα της-, τα έβαλε με την Καθολική Εκκλησία για την κακοδιαχείριση και συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τον κλήρο -ποιος θα ξεχάσει άλλωστε την ιστορική της εμφάνιση στο Saturday Night Live, να σκίζει μια φωτογραφία του τότε Πάπα, Ιωάννη Παύλου Β’-, δημιούργησε τη μουσική που ήθελε χωρίς να απασχολείται από όρους εμπορικότητας, έμεινε πιστή στον εαυτό της και την αλήθεια της έως το τέλος.

Χάρι Μπελαφόντε

O θρυλικός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και ακτιβιστής, Χάρι Μπελαφόντε, έφυγε από τη ζωή στις 25 Απριλίου 2023, σε ηλικία 96 ετών. Ως βραβευμένος με δύο Grammy μουσικός καλλιτέχνης, κυκλοφόρησε συνολικά τριάντα studio άλμπουμ, συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα όπως η Nάνα Μούσχουρη και η Μίριαμ Μακέμπα, έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη το μουσικοχορευτικό είδος «Calypso», ενώ, το 1985, διοργάνωσε την φιλανθρωπική ηχογράφηση του εμβληματικού single «We Are the World», για την καταπολέμηση της πείνας, με τη συμμετοχή διάσημων αστέρων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Στην υποκριτική τέχνη, υπήρξε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Emmy, πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το «Carmen Jones» του Ότο Πρέμινγκερ και το «Uptown Saturday Night» του Σίντνεϊ Πουατιέ, τιμήθηκε με το βραβείο Tony για τη μουσική επιθεώρηση «John Murray Anderson’s Almanac». Ως ακτιβιστής, πήρε μέρος στο Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα, στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στήριξε τον Νέλσον Μαντέλα και τον αγώνα ενάντια στο Απαρτχάιντ, πραγματοποίησε εκστρατεία για την εξάλειψη του AIDS στην Αφρική.

Κινηματογράφος

Κάρλος Σάουρα

Μετά τον Μπουνιουέλ και πριν τον Αλμοδόβαρ, ένας άλλος σπουδαίος Ισπανός auter, ο Κάρλος Σάουρα, “κατακτούσε” τον κινηματογράφο, εξερευνώντας και αναδιαμορφώνοντας την ταυτότητα της ισπανικής τέχνης μακριά από το φασιστικό καθεστώς και την αυστηρή λογοκρισία του. Με την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, «Los Golfos» (1960), έθεσε τις βάσεις για το “Νέο Κύμα” του ισπανικού σινεμά,  με το «La Caza» (1966) κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και το πρώτο από μια σειρά σημαντικών διεθνών βραβείων (Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου), με ταινίες όπως το «Θρέψε Κοράκια» (1976) μίλησε για τα βιώματα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, με την ανεπίσημη φλαμένκο “τριλογία” του –«Bodas de Sangre» (1981), «Κάρμεν» (1983) και «El Amor Brujo» (1986), σε συνεργασία με τους χορευτές Αντόνιο Γκάδες και Κριστίνα Όγιος, άνοιξε έναν γοητευτικό, πολύχρωμο και παθιασμένο διάλογο ανάμεσα στο κλασικό μπαλέτο και το ισπανικό φλαμένκο, με το «Ω, Καρμέλα» (1990) -μεταφορά του βραβευμένου θεατρικού έργου του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα στη μεγάλη οθόνη- μας παρέδωσε το πιο επιτυχημένο φιλμ του. Ο άνθρωπος που “σύστησε” τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο την Ισπανία και την αυθεντική και ανόθευτη Ισπανία στην Ευρώπη έφυγε από τη ζωή στις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Ουίλιαμ Φρίντκιν

Κανένας δεν “δόξασε” το κλασικό-cult σινεμά των ’70ς όσο ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ουίλιαμ Φρίντκιν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 7 Αυγούστου 2023. Μέρος μιας σπουδαίας γενιάς κινηματογραφικών δημιουργών -Στίβεν Σπίλμπεργκ, Μάρτιν Σκορσέζε, Φράνσις Φορντ Κόπολα κ.α.-  που αναζωογόνησε το αμερικάνικο εμπορικό σινεμά και το σύστημα των στούντιο, ο Φρίντκιν γνώρισε νωρίς την επιτυχία με τον «Άνθρωπο από τη Γαλλία» (1971), ένα αστυνομικό θρίλερ που βραβεύτηκε με 5 Όσκαρ, ανάμεσα τους αυτό της Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Σειρά είχε η ταινία τρόμου-ορόσημο «Ο Εξορκιστής» (1973). Αναμφισβήτητα, στα “χέρια” κάποιου άλλου σκηνοθέτη «Ο Εξορκιστής» εύκολα μπορούσε να καταλήξει σε “φιάσκο”, με τον Φρίντκιν, ωστόσο, άνοιξε νέες κατευθύνσεις για το είδος. Αν από εκεί και πέρα η φιλμογραφία του μπορεί να χαρακτηριστεί ως “άνιση”, δεν λείπουν “διαμαντάκια” όπως «Ο Άνθρωπος από το Λος Άντζελες» (1985) και η κινηματογραφική μεταφορά του «Killer Joe» (2011).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Tina Turner ήταν απλά η καλύτερη…12.09.2018

Τηλεόραση

Μάθιου Πέρι

Ο κόσμος τον γνώρισε και τον αγάπησε ως Τσάντλερ Μπινγκ στην επιτυχημένη κωμική σειρά «Φιλαράκια», τη θρυλική παρέα που για δέκα χρόνια (1994-2004) “έμπαινε” στα σπίτια μας από τους τηλεοπτικούς δέκτες για να μάς χαρίσει το χαμόγελο μέσα από τις “περιπέτειες” της καθημερινότητας τους. Έτσι, λοιπόν, η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Μάθιου Πέρι, στις 28 Οκτωβρίου 2023, ήταν λογικό να συγκλονίσει γενιές και γενιές θεατών που ταυτίστηκαν με έναν από τους πιο “μελαγχολικούς” κωμικούς ήρωες της μικρής οθόνης. Γιατί ο Τσάντλερ Μπινγκ κουβαλούσε μέσα του κάτι από τον ίδιο τον Μάθιου Πέρι. Εκείνο το κομμάτι που έδινε τις δικές του μάχες στα “παρασκήνια”, ενώ, ταυτόχρονα, κατάφερνε να κάνει τους γύρω του χαρούμενους. Ο ηθοποιός, στο απόγειο της δόξας του, πάλεψε με τον αλκοολισμό και την εξάρτηση, πέρασε σχεδόν τη μισή του ζωή σε κέντρα αποτοξίνωσης, μοιράστηκε με κάθε ειλικρίνεια την εμπειρία του αυτή, βοήθησε έμπρακτα όσους βρέθηκαν στην ίδια θέση. Στον κινηματογράφο μπορεί να ξεκίνησε ενθαρρυντικά δίπλα στον Ρίβερ Φοίνιξ, στην ταινία «A Night in the Life of Jimmy Reardon», ωστόσο, δεν κατάφερε να κάνει το μεγάλο «μπαμ». Τις τελευταίες δύο δεκαετίες επικεντρώθηκε ξανά στο μέσο που τον ανέδειξε, αποδεικνύοντας και το ‘δραματικό” του ταλέντο σε σειρές όπως «Η Δυτική Πτέρυγα» και το «Studio 60».

Λογοτεχνία

Λουίζ Γκλικ

Όταν το 2020 η Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλίκ ανακηρύχθηκε ως η μεγάλη νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Σουηδική Ακαδημία έκανε λόγο για μια «ατόφια ποιητική φωνή που με τη λακωνικότητα και τη λιτή ομορφιά της μετέτρεπε το ατομικό βίωμα σε οικουμενικό». Στη μακροχρόνια καριέρα της, περίοδοι έντονης παραγωγικότητας διαδέχονταν περιόδους δημιουργικής “αδράνειας”, καθώς η ίδια δεν φοβόταν τη “σιωπή” όταν δεν ήταν απολύτως σίγουρη για το πως και αν έπρεπε να πει “κάτι”. Ανάμεσα στις 12 ποιητικές συλλογές της περιλαμβάνεται και η βραβευμένη με Πούλιτζερ «Άγρια Ίρις» (1992). Η Γκλίκ αντλούσε έμπνευση για τα ποιήματα της μέσα και από τη διδασκαλία, την οποία, ως εμπειρία, έβρισκε εξιλεωτική. Συχνά τη χαρακτήριζαν ως μια “αυτοβιογραφική ποιήτρια», η οποία μπόλιαζε τα ποιήματα της με προσωπικά βιώματα. Η παιδική ηλικία, η οικογενειακή ζωή, οι διαπροσωπικές σχέσεις και ο θάνατος είναι ζητήματα που επανέρχονται ως μοτίβα μέσα στο έργο της. Μαζί και οι παραλλαγές αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών μύθων. Έφυγε από τη ζωή στις 13 Οκτωβρίου 2023.

Εικαστικά

Φερνάντο Μποτέρο

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για έναν εικαστικό καλλιτέχνη από το να δημιουργείται “όρος” που να περιγράφει, αποκλειστικά, το ιδιαίτερο ύφος και την αισθητική του. Για τον Κολομβιανό Φερνάντο Μποτέρο, τον διασημότερο εκπρόσωπο της Μοντέρνας Τέχνης από τη Λατινική Αμερική που έφυγε από τη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, ο όρος αυτός ακούει στο όνομα «μποτερισμός». Αντλώντας έμπνευση από καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Χουάν Γκρις, ο Μποτέρο πειραματίστηκε με τη φόρμα και τα σχήματα χαρίζοντας μάς πληθωρικές, “παραμορφωμένες” φιγούρες, “υπερβολικών” διαστάσεων, αποτυπωμένες στον καμβά με μια πολύχρωμη και εκρηκτική παλέτα, με θέματα όπως η επανερμηνεία έργων σπουδαίων ζωγράφων, οι δρόμοι της Λατινικής Αμερικής, η οικιακή ζωή, οι σατιρικές προσωπογραφίες πολιτικών προσώπων. Τα εντυπωσιακά γλυπτά του, επέκταση της ζωγραφικής του δουλειάς, κοσμούν δρόμους μεγαλουπόλεων όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και η Μαδρίτη. Ο ίδιος υπήρξε και συλλέκτης έργων τέχνης, κυρίως Ευρωπαίων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα. Μέρος αυτής της συλλογής -περί τα 300 έργα μαζί με δικές του δημιουργίες- αποτέλεσαν τη βάση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μποτέρο στην Μπογκοτά.

Μόδα

Πάκο Ραμπάν

Ο διάσημος Ισπανός σχεδιαστής Πάκο Ραμπάν -κατά κόσμον Francisco Rabaneda y Cuervo– έφυγε από τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου 2023. Από το 1966, όταν και ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο υψηλής ραπτικής, παρουσιάζοντας μια συλλογή από 12 φορέματα, δημιουργημένα εξ’ ολοκλήρου από βιομηχανικά υλικά, έως το 1999 όταν και αποσύρθηκε, έφερε την “επανάσταση” στον κόσμο της μόδας μέσα από το τολμηρό και εκκεντρικό όραμα του, τη φουτουριστική αισθητική του και την τάση να θολώνει τα όρια ανάμεσα στη μόδα και την τέχνη. Ο ίδιος είχε πει για την προδιάθεση του να αναμετράται με το status quo: «Πάντα με θεωρούσα έναν χρονοταξιδιώτη», δήλωνε το 2016, «πήγαινα όσο πιο μακριά μου επέτρεπε η εποχή μου και ποτέ δεν ενέδιδα στην νοσηρή παρόρμηση της “πεπατημένης”, την οποία θεωρούσα σημάδι σήψης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Sinéad O’Connor δεν συμβιβαζόταν και δεν συγκρινόταν με καμία και κανέναν12.09.2018

Αθλητισμός

Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Πέρσι η χρονιά “έκλεισε” με τον θάνατο του εμβληματικού Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Πελέ, φέτος, ο ποδοσφαιρικός “κόσμος” έχασε μια άλλη μεγάλη μορφή, τον Βρετανό Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 21 Οκτωβρίου 2023. Υπήρξε πρωταγωνιστική φιγούρα της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Εθνική Αγγλίας το 1966, ενώ φόρεσε τη φανέλα της αγαπημένης του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 17 συναπτά έτη συμμετέχοντας συνολικά σε 758 παιχνίδια και πετυχαίνοντας 249 γκολ. Με τη Γιουνάιτεντ θα κερδίσει τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο Αγγλίας και έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Το 1994 θα του απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περισσότερα από χίλια άτομα.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b