MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
15
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Νέα της υγείας

Reputation Pharma 2023 – Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: «Προτεραιότητα η αναγνώριση της αξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας»

Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι κατά την πανδημία το ευρύ κοινό επανεκτίμησε την αξία της καινοτομίας και όλοι κατανοήσαμε ότι χωρίς υγεία στον πληθυσμό καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί όρθια.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Την αναγνώριση της αξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας ανέδειξε ως προτεραιότητα η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum Greece μιλώντας στο Συνέδριο Reputation Pharma 2023: «Η φήμη του φαρμακευτικού κλάδου μετά…», το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες.

Σχολιάζοντας τη συμβολή της πανδημίας στη διακριτή βελτίωση της εικόνας του φαρμακευτικού κλάδου, η κ. Μπαρμπετάκη επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας εκτιμήθηκε η μεγάλη συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας υγειονομικής κρίσης και αυτό είναι λογικό, καθώς μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι χάρη στην φαρμακευτική καινοτομία η παγκόσμια κοινότητα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να περισωθεί η παγκόσμια οικονομία που βρισκόταν σε φάση κατάρρευσης. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το ευρύ κοινό επανεκτίμησε την αξία της καινοτομίας και όλοι κατανοήσαμε ότι χωρίς υγεία στον πληθυσμό καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί όρθια».

Στη συνέχεια ωστόσο τόνισε ότι η αναγνώριση αυτή δεν αντανακλάται όπως θα έπρεπε στο επίπεδο του θεσμικού διαλόγου και των πολιτικών υγείας,  καθώς στη χώρα μας  υπάρχει σταθερή υποχρηματοδότηση του φαρμάκου, ενώ παράλληλα καθυστερούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες στηρίζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. «Χρειάζεται να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τη θεραπευτική καινοτομία όχι ως κόστος, αλλά ως αξία. Εμείς πιστεύουμε ότι ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που θα διέπεται από τις αρχές της ίσης πρόσβασης, της διαφάνειας, και της προβλεψιμότητας αποτελεί την βάση για να αναπτυχθεί και ο φαρμακευτικός κλάδος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν ευρύτερες συμμαχίες και συνεργασίες με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως τις ενώσεις των ασθενών στο ευρύτερο οικοσύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς την περαιτέρω βελτίωση της κατανόησης και της εικόνας του κλάδου στο ευρύ κοινό, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμβολής όλων των εμπλεκόμενων, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την πολιτεία, μέχρι τα ΜΜΕ και την ίδια τη βιομηχανία, ενώ στάθηκε ειδικότερα στην ανάγκη αναγνώρισης της αξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο: «Στο δημόσιο διάλογο, η συζήτηση περί καινοτομίας περιορίζεται στον τομέα της τεχνολογίας, της πληροφορικής, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, η φαρμακευτική καινοτομία δεν παίρνει τη θέση που της αξίζει. Η φαρμακευτική καινοτομία και οι  τεχνολογίες υγείας αποτελούν μια πραγματική επανάσταση που αλλάζουν όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Αναπτύσσονται συνεχώς νέες θεραπείες για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και χρόνιες παθήσεις, καθώς και νέες θεραπευτικές επιλογές και λύσεις που βελτιώνουν την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι καινοτόμες θεραπείες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας, στον περιορισμό της ανάγκης για χρήση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, στην μείωση των νοσηλειών και των χειρουργείων, ενώ συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το υγειονομικό σύστημα».

Τέλος, στάθηκε στο παράδειγμα των κλινικών μελετών, των οποίων η αξία δεν αναγνωρίζεται όπως θα έπρεπε: «Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στη χώρα μας, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημαντικό πόλο επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη. Έχουμε μοναδικούς επιστήμονες υγείας και εξαιρετικούς ερευνητές και στο πεδίο των κλινικών μελετών μπορούμε να προσελκύσουμε και άλλους από ότι στο εξωτερικό. Για να μετατραπεί η χώρα μας σε περιφερειακό κόμβο κλινικών μελετών θα πρέπει να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής και συγκεκριμένα κίνητρα από την πολιτεία προς τις καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τα οποία δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν».

Η πρόεδρος του PIF συμμετείχε στη συζήτηση σχετικά με την παρουσίαση έρευνας, «2023: Η εικόνα του κλάδου στο ευρύ κοινό», μαζί με τους Ολύμπιο Παπαδημητρίου, Πρόεδρο ΣΦΕΕ, και Γεώργιο Βασιλόπουλο, εντεταλμένο σύμβουλο της  Π.Ε.Φ.

Περισσότερα από The Art of Life