MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας του “Ζ” Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή, σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, σε ηλικία 89 ετών.

Γεννημένος στην Καβάλα στις 18 Νοεμβρίου το 1934, υπήρξε βραβευμένος συγγραφέας, έχοντας γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα έργα του γνωστότερα είναι: «Η Μυθολογία της Αμερικής», «Το ψαροντούφεκο», «Θύματα ειρήνης», «Οι φωτογραφίες», «Ζ», «Ο Ιατροδικαστής», «Ο Θάνατος του Αμερικάνου» κ.ά.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Το μυθιστόρημά του «Ζ» για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη είχε μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά.

Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Ο Βασίλης Βασιλικός υπήρξε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).

Μάλιστα, ήταν εκείνος που πρότεινε το 1999 να κηρυχτεί η 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. «Εισηγήθηκα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης όπως 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε», είχε δηλώσει ο ίδιος και τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε Παγκόσμια μέρα της Ποίησης.

Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ε.Ρ.Τ. επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες.

Στις εκλογές του 2015, τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά, καθώς και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αυτή την φορά όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όπου και εξελέγη. Ήταν βουλευτής Επικρατείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
Αναμοχλεύοντας το σκοτεινό παρελθόν στο 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
Βιβλία
«Φύλα-μορφές και διαμορφώσεις: Ένα νέο βιβλίο φωτίζει τις σύγχρονες συζητήσεις γύρω από το φύλο
Βιβλία
Τα Public τίμησαν το βιβλίο για 13η χρονιά
Βιβλία
Public Book Awards: Στην κορυφή το «Και εγένετο φως» του Στέφανου Αλεξιάδη
Βιβλία
Κόσμοι σε σύγκρουση στο 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
Βιβλία
Eduardo Galeano: Τα εμβληματικά έργα του Ουρουγουανού συγγραφέα επιστρέφουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Βιβλία
«1979, η χρονιά που δεν τελείωσε ποτέ»: Νέο μυθιστόρημα από τον Δημήτρη Σαρρή
Βιβλία
«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά»: Επιστρέφει η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας
Βιβλία
«Το φιλί που δεν δόθηκε ποτέ»: Η Ειρήνη Βαρδάκη παρουσιάζει το νέο της μυθιστόρημα
Βιβλία
Η 2η Έκθεση Ιστορικού Βιβλίου έρχεται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
Βιβλία
Ruth Ware: H βασίλισσα του ψυχολογικού θρίλερ για πρώτη φορά στην Αθήνα
Βιβλία
«Το αγκαθάκι της φιλίας»: Το νέο παιδικό βιβλίο του Παναγιώτη Τούμπου από τις εκδόσεις Αγγελάκη