MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Καλλιτέχνες αποσύρουν έργο τους από την Εθνική Πινακοθήκη των ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Γάζα

Η στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ, ύψους 14,3 δισ. δολ., ήταν η αιτία που οι Nicholas Galanin και Merritt Johnson ζήτησαν να αφαιρεθεί το έργο τους από την περιοδική έκθεση, «The Land Carries Our Ancestors», που πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Ουάσιγκτον.

Monopoli Team

Οι καλλιτέχνες Nicholas Galanin (Lingít/Unangax) και Merritt Johnson απέσυραν ένα έργο από μια έκθεση σύγχρονης τέχνης των αυτόχθονων πληθυσμών της Αμερικής στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης (NGA) στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ. Το μουσείο βρίσκεται τώρα στη διαδικασία απομάκρυνσης του έργου, δήλωσε εκπρόσωπος της NGA στο The Art Newspaper.

Η ανακοίνωση των καλλιτεχνών δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την ψήφιση από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενός νομοσχεδίου που προβλέπει στρατιωτική βοήθεια ύψους 14,3 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ (το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να περάσει από την αμερικανική Γερουσία). Το αμερικανικό πακέτο βοήθειας έρχεται μετά την έναρξη από το Ισραήλ μιας σειράς χερσαίων και αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας -στην οποία φέρονται να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 9.700 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας που επικαλείται το BBC News- σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.400 άνθρωποι και περίπου 220 πιάστηκαν όμηροι.

Η ανακοίνωση των καλλιτεχνών

«Με βαθιά λύπη πρέπει να ζητήσουμε να αφαιρεθεί το έργο μας από την [NGA] λόγω της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ της στρατιωτικής επίθεσης και της γενοκτονίας του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού», γράφουν οι Galanin και Johnson στη δήλωσή τους, που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Καλούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και να άρει την πολιορκία της Γάζας».

Το έργο που αφαιρέθηκε

Το γλυπτό, «Creation with her Children» (2017), δείχνει μια φιγούρα που φοράει ένα φόρεμα σε στυλ 17ου αιώνα ραμμένο από ένα συνονθύλευμα υφασμάτων μαζικής παραγωγής, συμβολίζοντας την «αποικιοποίηση, την εταιροποίηση, την εμπορευματοποίηση και την υποταγή», σύμφωνα με τη δήλωση της καλλιτέχνιδας Johnson. Το έργο περιλαμβάνεται στην έκθεση «The Land Carries Our Ancestors» (έως τις 15 Ιανουαρίου 2024), την οποία επιμελήθηκε η καλλιτέχνης Jaune Quick-to-See Smith (μέλος του Confederated Salish/Kootenai Nation) και στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 καλλιτέχνες αυτόχθονες της Αμερικής από διαφορετικές γενιές. (Ο Galanin είναι Tlingit και Unangax- ο Johnson δεν έχει φυλετική ένταξη).

Οι καλλιτέχνες έγραψαν επίσης: «Είμαστε ευγνώμονες στην Smith […] και στην NGA για την υποστήριξη της [έκθεσης] και της δημοσίευσης. Το έργο που συνεισφέραμε […] είναι ένας προβληματισμός σχετικά με την επιβίωση, την αντίσταση κατά της αποικιοκρατίας, [και] τη σημασία της συνέχειας και της σύνδεσης με τη γη. Το έργο που επιτελούμε ως καλλιτέχνες δεν τελειώνει στο στούντιο ή με τις δηλώσεις των καλλιτεχνών μας, αλλά επεκτείνεται στον κόσμο».

Nicholas Galanin

Το 2019, ο Galanin υπήρξε ένας από τους οκτώ καλλιτέχνες που ζήτησαν την απομάκρυνση των έργων τους από την Μπιενάλε Whitney εκείνης της χρονιάς, εν μέσω των εκκλήσεων για την απομάκρυνση του πρώην αντιπροέδρου του Μουσείου Whitney, Warren Kanders, από το διοικητικό συμβούλιο, για την εμπλοκή του στην πώληση όπλων. Μετά την παραίτηση του Kanders την επόμενη εβδομάδα, οι καλλιτέχνες ανακάλεσαν τα αιτήματά τους.

Στην πρακτική του ο Galanin διερευνά συχνά θέματα που σχετίζονται με κοινωνικά ζητήματα. Το έργο του «Never Forget» για την 2021 μπιενάλε Desert X 2021 αναδημιούργησε την πινακίδα του Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες για να γράψει τις λέξεις “Indian Land”.Έργα του βρίσκονται σε πολλές μεγάλες συλλογές, όπως το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπιενάλε Βενετίας: Τιμητικός Χρυσός Λέοντας στις εικαστικούς Anna Maria Maiolino και Nil Yalter12.09.2018

Merritt Johnson

Τα προηγούμενα έργα της Johnson έχουν επίσης επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με τις κοινότητες των ιθαγενών. Στο παρελθόν απέσυρε έργα της από μια έκθεση στο Μουσείο Fruitlands στη Μασαχουσέτη, όπου και αναφερόταν ως καλλιτέχνης με καταγωγή από τους Μοχόκ και τους Μαυροπόδαρους, αφότου ήρθαν στην επιφάνεια ερωτήματα γύρω από τη σχέση της με τις φυλές αυτές. Έργα της βρίσκονται στις συλλογές του Birmingham Museum of Art στην Αλαμπάμα και του Museum of Contemporary Native Arts στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού.

Πηγή: The Art Newspaper

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b