MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μπιενάλε Βενετίας: Τιμητικός Χρυσός Λέοντας στις εικαστικούς Anna Maria Maiolino και Nil Yalter

Τις Anna Maria Maiolino και Nil Yalter, πρωτοπόρες εικαστικούς και μετανάστριες, που ενσαρκώνουν τον πνεύμα της κεντρικής έκθεσης «Foreigners Everywhere», θα τιμήσει με τον Χρυσό Λέοντα, για το σύνολο του έργου τους, η επερχόμενη Μπιενάλε της Βενετίας.

Μπιενάλε Βενετίας: Τιμητικός Χρυσός Λέοντας στις εικαστικούς Anna Maria Maiolino και Nil Yalter
Πηγή φωτογραφίας: .labiennale.org
Monopoli Team

Ανακοινώθηκαν οι δύο νικήτριες του τιμητικού Χρυσού Λέοντα της 60ής Μπιενάλε της Βενετίας: Η Βραζιλιάνα Anna Maria Maiolino και η Τουρκάλα Nil Yalter.

Οι δύο καλλιτέχνιδες, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν το ντεμπούτο τους στην Μπιενάλε, θα λάβουν το βραβείο τους σε μια τελετή κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στις 20 Απριλίου του 2024.

Anna Maria Maiolino και Nil Yalter προτάθηκαν από τον Adriano Pedrosa, τον επιμελητή της κεντρικής έκθεσης της Μπιενάλε, με τίτλο «Foreigners Everywhere», και στη συνέχεια εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της διοργάνωσης, του οποίου προεδρεύει ο κινηματογραφικός παραγωγός Roberto Cicutto.

«Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του τίτλου και του πλαισίου της έκθεσής μου, η οποία επικεντρώνεται σε καλλιτέχνες που ταξίδεψαν και μετανάστευσαν μεταξύ Βορρά και Νότου, Ευρώπης και πέραν αυτής», ανέφερε ο Pedrosa σε δήλωσή του. «Υπό αυτή την έννοια, η επιλογή μου στηρίζεται σε δύο εξαιρετικές, πρωτοπόρες καλλιτέχνιδες που είναι επίσης μετανάστριες και που ενσαρκώνουν με πολλούς τρόπους το πνεύμα της έκθεσης Foreigners Everywhere».

Η Maiolino, η οποία γεννήθηκε στη νότια Ιταλία το 1942, μετανάστευσε με την οικογένειά της πρώτα στο Καράκας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου σπούδασε στην Escola Nacional de Belas Artes. Ξεκίνησε την καριέρα της δουλεύοντας κυρίως με ξυλογραφίες, πριν στραφεί στη ζωγραφική και στη συνέχεια στην περφόρμανς. Πιο πρόσφατα έχει δημιουργήσει έργα από πηλό ενώ θα συμμετάσχει στην έκθεση «Foreigners Everywhere», της 60ης Μπιενάλε, με γλυπτά.

Εν τω μεταξύ, η αυτοδίδακτη Yalter ασχολείται με τη ζωγραφική, το βίντεο, τη γλυπτική και την εγκατάσταση. Γεννήθηκε στο Κάιρο πριν μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη και τελικά στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Η Yalter θα εκθέσει επικαιροποιημένες εκδοχές δύων από τα πιο γνωστά έργα της, το Exile is a hard job (1975-) και την εγκατάσταση Topak Ev (1975).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGet the look: Ο πουά κόσμος της Yayoi Kusama12.09.2018

Προηγούμενοι νικητές του τιμητικού Χρυσού Λέοντα για το σύνολο του έργου τους υπήρξαν η Katharina Fritsch και η Cecilia Vicuña το 2022, ο Jimmie Durham το 2019, η Carolee Schneemann το 2017 και ο El Anatsui το 2015.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b