MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΙΝΙΕΣ

Από το “The Blair Witch Project” έως το “Midsommar”: 10 ταινίες για την απόλυτη Halloween ατμόσφαιρα

Το Halloween κατέφθασε και είμαστε πανέτοιμοι να μπούμε στο κλίμα μέσα από 10 ταινίες τρόμου που μπορείτε να βρείτε σε γνωστές πλατφόρμες.

Φωτεινή Νικολίτσα | 29.10.2023

Η πιο…τρομακτική γιορτή του χρόνου έφτασε και πάλι! Όσοι από εσάς επιμένετε εμφατικά να γιορτάζετε το Halloween επειδή λατρεύετε κάθε τι το ανατριχιαστικό κι όχι επειδή έχει γίνει “μόδα”, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Μπορεί ο καιρός να μη θυμίζει καθόλου φθινόπωρο και να είναι κάπως δύσκολο να διακοσμήσουμε τις εισόδους των σπιτιών μας όπως είθισται στην Αμερική αλλά…πάντα υπάρχουν τρόποι για να μπούμε στο κλίμα. Και το σινεμά από μόνο του είναι ικανό να μάς “μεταφέρει” όπου εμείς θέλουμε.

Συγκεντρώσαμε τις 10 καλύτερες ταινίες – καινούριες και μη – από τις πλατφόρμες του Netflix, του Disney+ και του Cinobo για αμέτρητες στιγμές τρόμου!

1. Scary Stories to Tell in the Dark του André Øvredal: Cinobo

Πλοκή: Τη βραδιά του Halloween του 1968, μια παρέα εφήβων ανακαλύπτουν ένα ημερολόγιο, η προέλευση του οποίου συνδέεται με φρικτά γεγονότα και εξαπολύει δαιμονικές παρουσίες που καταδιώκουν τους ήρωες.

Βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Alvin Schwartz, η ταινία επρόκειτο να σκηνοθετηθεί από τον Guillermo del Toro, λάτρη τέτοιων ιστοριών. Τελικά την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Νορβηγός André Øvredal και ο del Toro έγινα ένας από τους παραγωγούς. Καλογυρισμένη, με ωραίες ερμηνείες, δυνατή σκηνοθετική ματιά, εκπληκτικά ειδικά εφέ και μακιγιάζ, αυτή η ταινία έχει όλα όσα χρειάζεται για να σκορπίσει τον τρόμο…

2. The Night House του David Bruckner: Disney+

Πλοκή: H Beth βρίσκεται σε περίοδο θρήνου, έχοντας χάσει πρόσφατα τον σύζυγό της. Καθώς συνεχίζει να μένει στο παραλίμνιο σπίτι που εκείνος είχε χτίσει, αρχίζει να νιώθει την παρουσία του. Ψάχνει τα πράγματά του και ανακαλύπτει μυστηριώδη πράγματα για ένα παρελθόν που αγνοούσε και τώρα θα πρέπει να καταλάβει τι συνέβη στα αλήθεια…

Η Rebecca Hall μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μια πολύ αυθεντική εικόνα μιας γυναίκας σαν την Beth, έναν καλογραμμένο χαρακτήρα. Φυσικά και θα υπάρξουν οι φορές που θα φωνάξουμε στην οθόνη “Γιατί πας εκεί;” αλλά τις περισσότερες στιγμές η Beth δρα όπως θα δρούσε ο καθένας. Η ατμόσφαιρα που χτίζεται στην ταινία είναι άκρως ανατριχιαστική και τα jump scares δεν θα είναι εύκολο να τα προβλέψετε!

3. A Quiet Place του John Krasinski: Netflix έως 6/11

Πλοκή: Καθώς πια στη γη βρίσκονται φρικτά εξωγήινα πλάσματα, τα οποία αν και τυφλά, έχουν ευαίσθητη ακοή και φονικά ένστικτα, μια οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει. Προσπαθούν να μη κάνουν θορύβους και επικοινωνούν μέσω της νοηματικής γλώσσας.

Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία και συγκαταλέγεται σίγουρα στις καλύτερες ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είναι ο John Krasinski και συμπρωταγωνίστριά του είναι η πραγματική του γυναίκα, Emily Blunt. Δύο χρόνια αργότερα, το 2020, κυκλοφόρησε το sequel “A Quiet Place Part II” ενώ έχουν δρομολογηθεί το spin-off  “A Quiet Place: Day One” και το δεύτερο sequel A Quiet Place Part III” για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

4. In Fabric του Peter Strickland: Cinobo

Πλοκή: Μια εκκεντρική πωλήτρια πείθει την Sheila, μια ανύπαντρη μητέρα, να αγοράσει ένα κόκκινο φόρεμα. Ωστόσο, το φόρεμα αποδεικνύεται καταραμένο με θανάσιμες συνέπειες για οποίον το αποκτήσει.

Ο σκηνοθέτης της περσινής επιτυχίας με τίτλο “Flux Gourmet” όπου πρωταγωνιστεί ο Μάκης Παπαδημητρίου, λίγα χρόνια νωρίτερα γύρισε αυτήν εδώ την ταινία, την οποία δύσκολα μπορεί να παρομοιάσει κάποιος με κάποια άλλη. Κι αν αναρωτιέστε πόσο τρομακτικό μπορεί να γίνει ένα φόρεμα, η ταινία απαντά ηχηρά πως ξεπερνά την φαντασία σας. Μυστηριώδης ατμόσφαιρα και ανοίκεια συναισθήματα σε μια ταινία όπου ένα κόκκινο φόρεμα περνά από χέρι σε χέρι σκορπίζοντας τον θάνατο!

5. Antlers του Scott Cooper: Disney+

Πλοκή: H Julia διδάσκει στο δημοτικό σχολείο μιας απομονωμένης πόλης και την ανησυχεί η απόμακρη συμπεριφορά ενός μαθητή της. Μαζί με τον αδερφό της, ο οποίος είναι σερίφης, προσπαθούν να έρθουν κοντά στο μικρό αγόρι και να δουν τι συμβαίνει, αγνοώντας ότι κρατά ένα μυστικό που μπορεί να τους φέρει όλους σε κίνδυνο.

Η ταινία βασίστηκε στο διήγημα του Nick Antosca με τίτλο “The Quiet Boy”. Πρωταγωνιστούν η Keri Russell, ο Jesse Plemons και ο μικρός Jeremy T. Thomas. Στα ονόματα των παραγωγών συναντάμε και πάλι αυτό του Guillermo del Toro και, αν παρατηρήσουμε καλά, θα δούμε πως υπάρχει ένα μοτίβο σε όλες τις ταινίες που στηρίζει ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης. Έχουν κάτι από τον κόσμο του del Toro χωρίς να έχουν σκηνοθετηθεί από τον ίδιο. Εδώ μπορούμε να δώσουμε εύσημα κυρίως στην φωτογραφία και τις ερμηνείες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς οι κολοκύθες έγιναν σύμβολο του Halloween και του φθινοπώρου12.09.2018

6. Secret Window του David Koepp: Netflix

Πλοκή: Ένας επιτυχημένος συγγραφέας απομονώνεται στην καλύβα του στη λίμνη αλλά του χαλάει την ηρεμία ένας εμμονικός διώκτης, ο οποίος τον κατηγορεί για λογοκλοπή.

Halloween και Stephen King είναι ο απόλυτος συνδυασμός, όπως όλοι ξέρουμε. Αυτή τη φορά μια ταινία των αρχών του 2000, από τις καλές μεταφορές δικής του ιστορίας και με έναν Johnny Depp στο απόγειο της καριέρας του.

7. The Cabin in the Woods του Drew Goddard: Cinobo

Πλοκή: Μια παρέα πέντε φοιτητών αποφασίζει να πάει για σαββατοκύριακο σε μια ξύλινη καλύβα στο δάσος και σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα μυστικά της.

Η συγκεκριμένη ταινία έδωσε κάτι φρέσκο στο horror είδος και θεωρήθηκε meta-horror ταινία που φανερώνει τους μηχανισμούς του είδους. Ταυτόχρονα, υπηρέτησε και την σάτιρα – κάτι σαν το “The Evil Dead” – με το κλασικό μοτίβο μιας παρέας που επιμένει να πάει σε ένα μέρος που όλοι και όλα μαρτυρούν ότι τίποτα δεν θα πάει καλά. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές συναντούμε και τον Chris Hemsworth.

8. Fresh της Mimi Cave: Disney+

Πλοκή: H Noa, απογοητευμένη από τις εφαρμογές γνωριμιών, σαγηνεύεται από τον γοητευτικό Steve και λίγο μετά τη γνωριμία τους, δέχεται την πρόσκληση για ένα σαββατοκύριακο στο εξοχικό του. Σύντομα πρόκειται να ανακαλύψει τα επικίνδυνα γούστα του…

Η πρόσφατη αυτή ταινία φέρει όλες τις αγωνίες της σύγχρονης ερωτικής ζωής και την ντύνει με ένα twist, που με μικρές παραλλαγές όλες οι γυναίκες φοβούνται μη βγει αληθινό. Κι αν ξεκινώντας, θεωρήσετε πως βλέπετε την αρχή μιας ρομαντικής κομεντί, κάπως έτσι πολλοί την πάτησαν όταν πρωτοβγήκε. Αλλά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται -ούτε ο πρωταγωνιστής, ούτε και η ταινία η ίδια. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Daisy Edgar-Jones και τον Sebastian Stan.

9. The Blair Witch Project των Eduardo Sánchez & Daniel Myrick: Netflix

Πλοκή: Τρεις φοιτητές κινηματογράφου εξαφανίζονται στο δάσος του Maryland προσπαθώντας να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για τον τοπικό μύθο ονόματι Blair Witch. Το μόνο που ανακαλύπτεται είναι το υλικό που είχαν τραβήξει.

Μια από τις πιο γνωστές ανεξάρτητες παραγωγές μικρού προϋπολογισμού που τελικά έγινε τεράστια επιτυχία και έβγαλε εκατομμύρια. Η ταινία των Sánchez και Myrick βασίζεται σε ένα μύθο που δημιούργησαν οι ίδιοι. Γύρισαν υλικό 20 ωρών, το οποίο τελικά κατόρθωσαν να φτάσουν στα 82 λεπτά. Μέσα από αυτήν την ταινία, αναβίωσε το είδος των found footage ταινιών τρόμου κι ακολούθησαν ταινίες όπως το “Paranormal Activity” και το Cloverfield”.

10. Midsommar του Ari Aster: Cinobo

Πλοκή: Η Dani, μετά από μια βαριά προσωπική τραγωδία, προσπαθεί να ανταπεξέλθει ψυχολογικά. Στην προσπάθειά της να φτιάξει τη σχέση της με το αγόρι της, τον Christian, πηγαίνει μαζί του και με τους φίλους του, στην γιορτή ενός σουηδικού χωριού. Όμως, η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα σταδιακά αντικαθίσταται από περίεργα και ανησυχητικά γεγονότα.

Μια ηλιόλουστη και γεμάτη χρώματα ταινία τρόμου ή αλλιώς ένα folk horror. Ενοχλητικά και περίεργα συμβάντα και συμπεριφορές περικλείουν τους ανθρώπους αυτής της κοινότητας, που τελικά δεν διαφέρουν και πολύ από μια τυπική αίρεση. Ο Ari Aster, μετά την επιτυχία τουHereditary”, επισφράγισε με αυτήν την ταινία τις υποψίες που τον ήθελαν έναν πολλά υποσχόμενο νέο σκηνοθέτη. Ας μη ξεχνάμε, επίσης, ότι αυτή η ταινία άνοιξε τον δρόμο της Florence Pugh για μια λαμπρή καριέρα!

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b