MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Άγαλμα του Ογκίστ Ροντέν αξίας 3,5 εκ. ευρώ χάθηκε από το Μουσείο της Γλασκώβης

Το γλυπτό ύψους 2 μέτρων, το οποίο ανήκει στην ενότητα έργων «Οι Αστοί του Καλαί», εκτέθηκε για τελευταία φορά το 1949 και από τότε αγνοείται η τύχη του, σύμφωνα με τους υπεύθυνούς του μουσείου.

Μια διαφορετική εκδοχή των «Αστών του Καλαί» που βρίσκεται στην πόλη του Καλαί | Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
Monopoli Team

Ένα άγαλμα του Γάλλου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν, μέρος της διάσημης ενότητας έργων του «Οι Αστοί του Καλαί» («Les Bourgeois de Calais»), δεν μπορεί προς το παρόν να εντοπιστεί σε καμία από τις συλλογές τέχνης της Γλασκώβης, δήλωσαν οι υπεύθυνοι του μουσείου.

Η αξία του σήμερα υπολογίζεται στα 3,5 εκ.€

Το γύψινο γλυπτό, που αγοράσαν τα Μουσεία της Γλασκώβης από τον καλλιτέχνη το 1901, εκτέθηκε στο Kelvingrove Park από τις 25 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1949, σύμφωνα με το «Glasgow Life», τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για πολλούς από τους πολιτιστικούς χώρους της σκωτσέζικης πόλης. Από τότε, όμως, φαίνεται ότι έχει χαθεί.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο «Comité Rodin», το οποίο διατηρεί κατάλογο με τα έργα του καλλιτέχνη σε όλο τον κόσμο, το γλυπτό ύψους 2 μέτρων αναπαριστά τον Jean d’Aire, μία από τις μορφές της ομάδας του Καλαί.

Ο διευθυντής της Comite, Jérôme le Blay, δήλωσε στο AFP ότι η εξαφάνιση είναι «λυπηρή, αλλά πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της εποχής», καθώς τα έργα από γύψο δεν προκαλούσαν μεγάλο ενδιαφέρον τη δεκαετία του 1940. Η αξία του έργου σήμερα εκτιμάται περίπου στα 3,5 εκατ. ευρώ (3 εκατ. λίρες).

Τα χάλκινα αγάλματα των έξι «Αστών του Καλαί», που τιμούν τη θυσία των τοπικών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της βορειογαλλικής πόλης από τον αγγλικό στρατό την περίοδο του εκατονταετούς πολέμου, ανατέθηκαν από τον δήμο και αποκαλύφθηκαν το 1895. Πολυάριθμες χάλκινες και γύψινες εκδοχές του γλυπτού υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBella Ciao#1: Διπλό ματς πινγκ πονγκ12.09.2018

Τι πιστεύεται ότι συνέβη;

Το άγαλμα που λείπει είχε «υποστεί ζημιές» κατά τη διάρκεια της υπαίθριας έκθεσης του 1949, σύμφωνα με το Glasgow Life.

Η Comité Rodin πιστεύει ότι μάλλον γνώρισε την ίδια μοίρα με ένα άλλο άγαλμα του καλλιτέχνη που αναπαριστούσε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, το οποίο εκτέθηκε την ίδια εποχή στο Kelvingrove. Αυτό έσπασε και τα υπολείμματά του φυλάσσονται στο Κέντρο Πόρων των Μουσείων της Γλασκώβης.

Ο Le Blay ελπίζει ότι τα υπολείμματα του «μη εντοπισμένου» έργου μπορεί ομοίως να βρεθούν στα αρχεία, σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Έργα τέχνης “χάνονται” από άκρη σε άκρη της Βρετανίας

Περίπου 1.750 άλλα αντικείμενα έχουν εξαφανιστεί από μουσεία της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένων χρυσών νομισμάτων που συνδέονται με τη βασίλισσα Μαρία Α΄ της Σκωτίας, η οποία βασίλεψε τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με τους Times.

Το Βρετανικό Μουσείο παραδέχθηκε επίσης πρόσφατα την κλοπή χιλιάδων αντικειμένων από τα αποθέματά του, προκαλώντας την παραίτηση του διευθυντή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Στο όνομα της ανθρωπιάς»: Η βοήθεια για τους πρόσφυγες του 1922 και οι ΗΠΑ12.09.2018

Το Μουσείο της Ουαλίας, το ίδρυμα που διαχειρίζεται επτά εθνικά μουσεία στην Ουαλία, ανακάλυψε ότι του λείπουν 2.000 αντικείμενα, σύμφωνα με το BBC. Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι πολλά από τα αντικείμενα μπορεί απλώς να έχουν τοποθετηθεί λάθος ή να μην έχουν ταξινομηθεί σωστά και ότι θα μπορούσαν να βρεθούν καθώς προχωράει ο έλεγχος της απογραφής.

Πηγή: Guardian

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b