MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
12
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Harry Potter: Έφυγε από τη ζωή ο Dumbledore, Michael Gambon

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Έφυγε από τη ζωή ο Michael Gambon, ο ηθοποιός που άφησε εποχή ως διευθυντής του Χόγκουαρτς, Albus Dumbledore, στο Harry Potter.

Ο Michael Gambon στο Harry Potter
Ο Michael Gambon στο Harry Potter
Monopoli Team

Πέθανε ο Michael Gambon, ο Ιρλανδός ηθοποιός που ήταν γνωστός για το ρόλο του ως διευθυντής του Χόγκουαρτς, Albus Dumbledore, σε έξι από τις ταινίες “Harry Potter”. Ήταν 82 ετών.

“Είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε την απώλεια του Sir Michael Gambon”, ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της. “Αγαπημένος σύζυγος και πατέρας, ο Michael πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο με τη σύζυγό του Anne και τον γιο του Fergus στο κρεβάτι του, μετά από πνευμονία”.

Ο Γκάμπον ήταν εξαιρετικά παραγωγικός, με 148 τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές συμμετοχές από το 2015 – σε μια εποχή που ο μισός αριθμός θα ήταν εντυπωσιακός και ασυνήθιστος,

Έπαιξε δύο βασιλιάδες της Αγγλίας: Τον βασιλιά Εδουάρδο Ζ΄ στο “The Lost Prince” (2003) και τον γιο του, βασιλιά Γεώργιο Ε΄, στο “The King’s Speech” (2010)- τον Ουίνστον Τσόρτσιλ στα τελευταία του χρόνια στο “Churchill’s Secret”– τον πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον στην τηλεταινία του Τζον Φρανκενχάιμερ “Path to War” (2002) του HBO, για το οποίο ήταν υποψήφιος για Emmy- και έναν φανταστικό Βρετανό πρωθυπουργό στο “Ali G Indahouse”, επίσης το 2002.

Φυσικά έμεινε στην ιστορία ως διευθυντής του Χόγκουαρτς στις ταινίες “Harry Potter”.

Ο Γκάμπον ανέλαβε τον ρόλο του Άλμπους Ντάμπλντορ μετά τον θάνατο του Ρίτσαρντ Χάρις, ο οποίος είχε παίξει τον ρόλο στις δύο πρώτες ταινίες. Ο Gambon παραδέχτηκε ότι δεν είχε διαβάσει ποτέ τα βιβλία του Χάρι Πότερ και, όπως δήλωσε στον βρετανικό Independent, “δεν είχα δει ποτέ καμία από τις προηγούμενες ταινίες, αλλά το να δουλεύω στη σειρά ήταν τεράστια διασκέδαση – και για πολλά λεφτά”.

Ο Gambon ήταν επίσης μεταξύ των πρωταγωνιστών της μίνι σειράς του BBC/HBO του 2015 που βασίστηκε στο μυθιστόρημα της J.K. Rowlings “The Casual Vacancy”.

Ο ηθοποιός κέρδισε τέσσερα BAFTA , πρώτα για τον ρόλο του που άλλαξε την καριέρα του στην ταινία “The Singing Detective” του 1986, στη συνέχεια για την ταινία “Wives and Daughters” του 1999, έπειτα για το εξαιρετικό “Longitude” του 2000 και την επόμενη χρονιά για την ταινία “Perfect Strangers”.

Ο Gambon έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο “Othello”, με τον Olivier, το 1965. Αν και η γνωστή του εμφάνιση ως ηλικιωμένος άνδρας μπορεί να το κάνει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, έπαιξε ρομαντικούς πρωταγωνιστές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση για ένα διάστημα.

The Singing Detective

Μετά από δεκαετίες στη βρετανική τηλεόραση, ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε στην εξαιρετική μίνι σειρά μουσικού μυστηρίου “The Singing Detective” του Ντένις Πότερ το 1986, αποσπώντας τηλεοπτικό βραβείο BAFTA για τον καλύτερο ηθοποιό. Η σειρά προβλήθηκε αργότερα στο PBS και κέρδισε βραβείο Peabody.

Κέρδισε τρία βραβεία Laurence Olivier: το 1986, για την καλύτερη κωμική ερμηνεία, για το “A Chorus of Disapproval” του Ayckbourn- το 1988, για τον καλύτερο ηθοποιό, για το “A View From the Bridge” του Arthur Miller- και το 1990, για την κωμική ερμηνεία, για το “Man of the Moment” του Ayckbourn. Ήταν επίσης υποψήφιος για τον τίτλο του καλύτερου ηθοποιού άλλες 10 φορές.

Τον Φεβρουάριο του 2015, σε ηλικία 74 ετών, ο Γκάμπον ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη υποκριτική, επειδή η απώλεια μνήμης τον δυσκόλευε όλο και περισσότερο να θυμάται τις ατάκες του. Είχε, για αρκετά χρόνια πριν από αυτό, στηριχθεί σε ένα ακουστικό μέσω του οποίου μπορούσε να τις ζητήσει, αν ξεχνούσε τις ατάκες του. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο εξαιτίας των κρίσεων πανικού που προκαλούσε το γεγονός ότι ξεχνούσε τα λόγια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρες: Ο Γούντι Άλεν ξανά στο Παρίσι12.09.2018

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
BAFTA 2026: Έγραψε ιστορία το Adolescence στα βρετανικά τηλεοπτικά βραβεία
Cine News
Oasis Live ’25: Έρχεται ντοκιμαντέρ για το reunion των Oasis – Πού και πότε θα το δούμε
Cine News
Η συνέχεια του Yellowstone έρχεται με το Dutton Ranch – Τι παίζει στην TV αυτή την εβδομάδα
Cine News
Με Οσκαρική Bob Dylan διάθεση – Tι βλέπουμε αυτό το ΣΚ στην TV
Cine News
Νέα μέτρα για οδηγούς στην Ευρώπη: Ψηφιακό δίπλωμα, νέα όρια ηλικίας και ενιαίες ποινές
Cine News
Το Καταφύγιο στην Ομόνοια: Το ντοκιμαντέρ της Φένιας Παπαδόδημα στον Κινηματογράφο Δαναό
Art & Culture
Panathēnea 2026: Σινεμά, μουσική, AI και άρωμα Όσκαρ στην Αθήνα
Cine News
Το φινάλε του “The Bear” πλησιάζει: Πότε κάνει πρεμιέρα ο τελευταίος κύκλος
Cine News
Το Onassis Culture στο 79ο Φεστιβάλ των Καννών με δύο συμπαραγωγές
Cine News
Η COSMOTE TV προβάλλει το μοναδικό αφιέρωμα του BBC Earth για τα 100 χρόνια του Sir David Attenborough
Cine News
«Ιερά Οδός, 21 χλμ.»: Ανακάλυψε τα πολλά πρόσωπα της Ιερά Οδού μέσα από ξεναγήσεις, δράσεις, προβολές
Cine News
Νέο επικό trailer για την “Οδύσσεια” του Κρίστοφερ Νόλαν (video)