MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Μπριζίτ Μπαρντό: Η Γαλλίδα σταρ και απόλυτο sex symbol γιορτάζει σήμερα τα 89 της

Τα 89 χρόνια της κλείνει σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου η Μπριζίτ Μπαρντό, η ηθοποιός που θεωρήθηκε η πιο απελευθερωμένη γυναίκα της μεταπολεμικής Γαλλίας.

author-image Ευθυμία Πουλάδη

Μπριζίτ Μπαρντό. Ένα όνομα συνώνυμο με την ομορφιά, τη σεξουαλικότητα, τη θηλυκότητα, τη γυναικεία απελευθέρωση, τη γαλλική φινέτσα.

Η καλλονή ηθοποιός, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια που έγινε το απόλυτο σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του ’50 και μούσα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της εποχής. Έφερε επανάσταση στη γυναικεία χειραφέτηση και τα συντηρητικά ήθη της εποχής, με την αντισυμβατική προσωπικότητά της. Πώς έφτασε η «Μπεμπέ» του σινεμά (παρατσούκλι που σχηματίστηκε από τα αρχικά BB του ονόματός της) να γίνει μία από τις διασημότερες γυναίκες του κόσμου;

Η οικογένεια και ο πρώτος της γάμος

Η Μπριζίτ Αν Μαρί Μπαρντό γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1934 στο Παρίσι. Ο πατέρας της Λουί Μπαρντό ήταν μηχανικός και δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής βιομηχανικών αερίων. Η μητέρα της Μαρί Μισέλ ασχολούνταν με το χορό και τη ποίηση, και ήταν αυτή που την παρότρυνε να ασχοληθεί με τη μουσική και το χορό.

Μπριζίτ Αν Μαρί Μπαρντό

Αφού σπούδασε σε ωδείο, σε ηλικία 15 ετών έκανε το πρώτο της εξώφυλλο για το περιοδικό ELLE. Έτσι γνώρισε τον πρώτο της σύζυγό και διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ. Οι γονείς της δεν ήθελαν το γάμο, όμως τελικά συμφώνησαν όταν εκείνη έκλεισε τα 18. Παράλληλα, συμμετείχε στη πρώτη της ταινία, τη κωμωδία του Ζαν Μπογιέ, «Τρελός για Αγάπη».

Tο πρώτο της εξώφυλλο για το περιοδικό ELLE

Σύμβολο του σεξ

Η παγκόσμια φήμη της αυξάνεται κατακόρυφα σε ηλικία 22 ετών, χάρη στη ταινία του άνδρα της, Ροζέ Βαντίμ, «Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα». Η ταινία λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκε προκλητική για την εποχή της, όμως έκανε θρίαμβο στη Γαλλία.

Σκηνή από τη ταινία του άνδρα της, Ροζέ Βαντίμ, «Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα»

Έτσι γεννιέται ο μύθος της Μπαρντό: πλούσια ξανθιά μαλλιά, μαύρο eye-liner, χείλη στα χρώματα του έρωτα και ξαφνικά η γυμνή σιλουέτα της γίνεται αντικείμενο πόθου όλων των ανδρών. Το μπικίνι έρχεται στη μόδα και η Μπαρντό το κάνει διάσημο. Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ στο δοκίμιό της «Το σύνδρομο της Λολίτας» (1959) περιέγραψε την Μπαρντό ως την «ατμομηχανή της γυναικείας ιστορίας» και τη χαρακτήρισε ως την πρώτη και πιο απελευθερωμένη γυναίκα της μεταπολεμικής Γαλλίας.

Δεύτερος γάμος

Η Μπαρντό χώρισε με τον Βαντίμ και δύο χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τον Γάλλο ηθοποιό, Ζακ Σαριέ, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, τον Νικολά-Ζακ Σαριέ. Όταν το ζευγάρι χώρισε, η Μπριζίτ δήλωσε ότι δεν ήθελε το παιδί και ότι ποτέ δεν ήταν έτοιμη να γίνει μητέρα, δίνοντας στον Σαριέ την πλήρη κηδεμονία. Το συγκεκριμένο περιστατικό σόκαρε την κοινή γνώμη των 60’s που κατέκρινε έντονα την ηθοποιό για το γεγονός ότι εγκατέλειψε το παιδί της για να συνεχίσει την ανέμελη ζωή της. Οι απόγονοι της Μπαρντό ζουν σήμερα στη Νορβηγία και δεν έχει σχέσεις μαζί τους, καθώς δεν μιλούν γαλλικά.

Απόπειρα αυτοκτονίας

Το Χόλιγουντ την ζητάει επίμονα όμως αυτή δεν δέχεται καμία πρόταση και παραμένει στη Γαλλία. Αγοράζει μια έπαυλη στο Σαιν-Τροπέ και διοργανώνει ξέφρενα πάρτι με εκλεκτούς καλεσμένους. Ο τύπος είτε θα την λατρεύει είτε θα την κατακρίνει.

Η μεγάλη κοινωνική πίεση που δέχτηκε για τις πράξεις της ως γυναίκα και μητέρα, η ασφυκτική πολιορκία των δημοσιογράφων καθώς και οι επίμονοι θαυμαστές της, έφεραν την Μπαρντό στα όριά της. Ανήμερα των εικοστών έκτων γενεθλίων της, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, όμως τελικά επέζησε.

Με τον καλό της φίλο Αλέν Ντελόν, στην έπαυλη στο Σαιν-Τροπέ

Δυο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε να ασχολείται παθιασμένα με τα δικαιώματα των ζώων και έγινε χορτοφάγος. Ακολούθησαν μερικές από τις πιο γνωστές της ταινίες, το αριστούργημα «Η Περιφρόνηση» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, με τον Μισέλ Πικολί και το «Βίβα Μαρία» του Λουί Μαλ.

Η περίφημη αφίσα για την «Περιφρόνηση» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ

Τρίτος γάμος

Το 1966 παντρεύτηκε για τρίτη φορά με τον Γερμανό εκατομμυριούχο Γκίντερ Ζακς, με τον οποίο χώρισε δυο χρόνια αργότερα. Ακολούθησε ένα σύντομο ειδύλλιο με τον στιχουργό Σερζ Γκενσμπούρ, ο οποίος την ερωτεύτηκε τρελά και τις έγραψε πλήθος από τραγούδια που έκανε διάσημα, όπως το περίφημο «Je T’ Aime» και το «Bonnie and Clyde» της ομώνυμης ταινίας.

Απομάκρυνση από τη δημοσιότητα

Το 1973, σε ηλικία μόλις 39 χρονών, αποσύρθηκε πλήρως από τον καλλιτεχνικό χώρο και τα φώτα της δημοσιότητας και αφιερώθηκε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων. Μέσα από το ομώνυμο ίδρυμα της, το οποίο χρηματοδοτεί βγάζοντας σε δημοπρασία διάφορα προσωπικά της αντικείμενα και κοσμήματα.

Τα κύρια πεδία δραστηριοποίησης του ιδρύματος σχετίζονται με την αιχμαλωσία άγριων ζώων για την τοποθέτησή τους σε τσίρκα και ζωολογικούς κήπους, τις συνθήκες σφαγής των ζώων, την καταπολέμηση της ιπποφαγίας, την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα, την καταπολέμηση του παράνομου κυνηγιού, την εξάλειψη των αγώνων με ζώα (όπως οι ταυρομαχίες και κοκορομαχίες), καθώς και με την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εγκατάλειψη των οικόσιτων ζώων.

Το 1985 ονομάζεται Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, αλλά η Μπαρντό αρνείται τον τίτλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Μάγισσα: Τελικά ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας;12.09.2018

Τέταρτος γάμος

Το 1992 παντρεύτηκε στη Νορβηγία τον τέταρτο σύζυγο της, Μπερνάρ ντ’ Ορμάλ, πρώην σύμβουλο του ακροδεξιού ηγέτη Ζαν-Μαρί Λεπέν, με τον οποίο μένουν στο Σαιν-Τροπέ από τότε.

To 2001, η οργάνωση PETA, απονέμει στη Μπαρντό το «Ανθρωπιστικό Βραβείο PETA», σαν αναγνώριση των αγώνων της υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, και κυρίως για την προσπάθειά της για την προστασία της φώκιας.

Σκάνδαλα

Το 2003 κυκλοφόρησε βιβλίο όπου εκφράζει το σύνολο των προσωπικών της ιδεών για τη ζωή, μερικές από τις οποίες αντιπροσωπεύουν ανοιχτά ακροδεξιές απόψεις. Το 2004 καταδικάσθηκε σε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για πρόκληση ρατσιστικού μίσους, όταν τα έβαλε με τους μουσουλμάνους της Γαλλίας.

Το 2008, δικαστήριο στο Παρίσι καταδικάζει την ηθοποιό σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή και 15.000 ευρώ πρόστιμο με την κατηγορία ότι προέβη σε δηλώσεις που υποκινούν το ρατσιστικό μίσος, εξαιτίας ενός γράμματος που είχε στείλει στον Νικολά Σαρκοζί όταν εκείνος διένυε τη θητεία του ως Υπουργός Εσωτερικών, στο οποίο και καταδίκαζε μια μουσουλμανική τελετή στην οποία σφάζονται ζώα.

Δεν διστάζει μάλιστα να αναφερθεί ευθέως στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατακρίνοντας τον για την πολιτική που ακολουθεί σε σχέση με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

Η Μπαρντό σήμερα

Εξώφυλλο γαλλικού περιοδικού που της είχε πάρει συνέντευξη πρόσφατα στην έπαυλή της

Η Μπριζίτ Μπαρντό έχει απομακρυνθεί τελείως από τα φώτα της δημοσιότητας, ζώντας με τον σύζυγό της στην έπαυλη του Σαιν-Τροπέ, την οποία έχει μετατρέψει σε φάρμα. Απολαμβάνει την ηρεμία της φύσης και τη συντροφιά των δεκάδων ζώων που φιλοξενεί και φροντίζει καθημερινά.

Κάθε μέρα στις 9 το πρωί ξυπνά, με τα 6 σκυλιά της να πηδούν στο κρεβάτι της για χάδια και αγκαλιές. Στη συνέχεια η ίδια πηγαίνει στη ταράτσα για να ταΐσει με σπόρια τα 200 περιστέρια της, μετά παίρνει πρωινό μαζί με τα σκυλιά της, χαϊδεύει τις γάτες της και περιποιείται τα άλλα ζώα της φάρμας: την χελώνα, τον παπαγάλο, τα γουρούνια, τα πρόβατα, τις κατσίκες, τις κότες, τη φοράδα, το πόνι, τον γάιδαρο, τις χήνες και τις πάπιες.

«Την έζησα τη ζωή μου… Ό,τι είναι να ’ρθει ας έρθει», δηλώνει η άλλοτε σταρ του γαλλικού σινεμά, χωρίς δισταγμό και ενοχές. Ένδοξοι και άδοξοι έρωτες – πάνω από 100 εραστές στη ζωή της, άνδρες και γυναίκες – δόξα, χρήματα, θαυμασμός, μεγάλες ταινίες και συνεργασίες με σκηνοθέτες. Η Μπριζίτ Μπαρντό έζησε και ζει όπως ακριβώς θέλει, αποφασίζοντας η ίδια για τον εαυτό της και χαράσσοντας τη δικιά της πορεία και κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό. Χρόνια της πολλά λοιπόν!

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b