MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Φερνάντο Μποτέρο

Ο Φερνάντο Μποτέρο, ο Κολομβιανός καλλιτέχνης, γνωστός για τις χαρακτηριστικές στρογγυλές, φουσκωμένες φιγούρες, αλλά και τα γλυπτά που κοσμούσαν τις πιο διάσημες λεωφόρους του κόσμου, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Monopoli Team

Ο Φερνάντο Μποτέρο, ο Κολομβιανός καλλιτέχνης, γνωστός για τις χαρακτηριστικές στρογγυλές, φουσκωμένες αλλά και αισθησιακές φιγούρες με ιδιόρρυθμη ή σατιρική διάσταση, που δημιούργησε μερικά από τα πιο διάσημα γλυπτά που κοσμούσαν τις πιο διάσημες λεωφόρους του κόσμου, πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο του Μονακό. Ήταν 91 ετών.

Ο Mauricio Vallejo, συνιδιοκτήτης της γκαλερί Art of the World στο Χιούστον και στενός φίλος του καλλιτέχνη, επιβεβαίωσε τον θάνατο και δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης έπασχε από πνευμονία και νόσο του Πάρκινσον.

Η αισθητική του Φερνάντο Μποτέρο ήταν τόσο χαρακτηριστική που έμεινε στην ιστορία ως Boterismo. Έργα του φιλοξενήθηκαν σε διάσημα μουσεία σύγχρονης τέχνης, ενώ διακόσμησαν τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, την Park Avenue στη Νέα Υόρκη και το Paseo de Recoletos της Μαδρίτης, μεταξύ άλλων, καθώς και πάρκα και πλατείες από το Μπουένος Άιρες μέχρι τη Μόσχα και το Τόκιο.

Botero Park, Medellin, Colombia, Photo by Brian Kyed on Unsplash

Botero Park, Medellin, Colombia, Photo by Brian Kyed on Unsplash

Παρ’ όλο που στις αρχές της καριέρας του – και ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’60, οι κριτικοί δεν “ενέκριναν” πάντα την θεματική και την αισθητική των έργων του, ο Μποτέρο καθιερώθηκε ως καλλιτέχνης και αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλής, με τα έργα του να αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία.

Οι εμβληματικές υπερμεγέθεις φιγούρες του βοήθησαν να στραφεί η παγκόσμια προσοχή στους Λατινοαμερικάνους καλλιτέχνες στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

View this post on Instagram

A post shared by BOTERO (@botero_artist)


Οι φιγούρες του στον καμβά ήταν συχνά αισθησιακές και πονηρά ευφάνταστες, αν και αργότερα θα στρεφόταν σε πιο σκοτεινά θέματα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα, όπως η κρίση των ναρκωτικών στην Κολομβία και τα βασανιστήρια στις φυλακές Abu Ghraib στο Ιράκ που διοικούν οι ΗΠΑ.

Το 1978 παντρεύτηκε την Ελληνίδα γλύπτρια Σοφία Βάρη, η οποία πέθανε τον Μάιο. Οι επιζώντες περιλαμβάνουν τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο, τον Φερνάντο, τον Χουάν Κάρλος και τη Λίνα, έναν αδελφό και πολλά εγγόνια.

Ο Πέδρο, ο 4χρονος γιος του με τη Ζαμπράνο, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1974 στην Ισπανία, ενώ ο κ. Μποτέρο οδηγούσε. “Ξέρετε την μπάρα, στη μέση του δρόμου; Έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό μου και τον σκότωσε ακαριαία”, δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα South China Morning Post. “Όλη η οικογένεια ήταν τυχερή που δεν σκοτώθηκε”.

Ο κ. Μποτέρο έχασε τμήματα από δύο δάχτυλα και λίγη κίνηση στο δεξί του χέρι, αλλά η θλίψη τον ώθησε σε μια φρενήρη δουλειά, και είπε ότι ο καλύτερος πίνακας που έκανε ποτέ ήταν του εκλιπόντος γιου του. “Είχα ακόμα τους επιδέσμους όταν τον ζωγράφισα”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑArt Athina 2023: Ανανεωμένη και επετειακή επιστρέφει στο Ζάππειο12.09.2018

Τα τελευταία του χρόνια, ο κ. Botero έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι, το Μόντε Κάρλο, τη Νέα Υόρκη και την Pietrasanta της Ιταλίας. Επισκεπτόταν τακτικά την Κολομβία, αλλά θορυβήθηκε από τα αυξανόμενα επίπεδα διακίνησης ναρκωτικών και βίας στις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b