MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Painkiller: Η συνταρακτική αληθινή ιστορία πίσω απο την πολυσυζητημένη σειρά του Netflix

300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας οπιοειδών που βασανίζει τις ΗΠΑ εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Το Painkiller του Netflix λέει την ιστορία τους.

author-image Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η νέα σειρά του Netflix, Painkiller κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, υπενθυμίζοντάς μας μια τραγική επιδημία που πλήττει τις ΗΠΑ από την δεκαετία του 90′. Παρόλο που η σειρά χαρακτηρίζεται ως μυθοπλαστική, θίγει μια πραγματική ιστορία, μια πραγματική οικογένεια, η οποία έχτισε μια αυτοκρατορία φαρμάκων πάνω στον εθισμό και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Όπως επισημαίνεται και στα credits της σειράς, στα πλαίσια της επιδημίας οπιοειδών που βασανίζει τις ΗΠΑ για σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών φαρμάκων.

Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο του Barry Meier “Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America’s Opioid Epidemic”, καθώς επίσης σε ένα άρθρο του Patrick Radden “Η Οικογένεια που έχτισε μια αυτοκρατορία πόνου”, σχετικά με την τροπή και τις σκοτεινές πτυχές της κρίσης των οπιοειδών στην Αμερική, και την καθοριστική ανάμιξη της οικογένειας Sackler.

Ποιά είναι η οικογένεια Sackler;

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes (2015) ανήκει στις πλουσιότερες οικογένειες παγκοσμίως. Πίσω στο μακρινό 1940, τα αδέλφια Sackler, Arthur, Mortimer και Raymond αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις ιατρικές σπουδές. Ειδικότερα ο Arthur, είχε ιδιαίτερες φιλοδοξίες και μεγάλο όραμα για την καριέρα του στον τομέα αυτόν. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Arthur ίδρυσε μια οικογενειακή φαρμακευτική επιχείρηση, την Purdue Frederick. Γρήγορα, έγινε ευρέως γνωστός για διάφορες καινοτόμες ιατρικές μεθόδους. Όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Αργότερα, ενώ είχε αφήσει τα αδέλφια του στο τιμόνι της διοίκησης της εταιρίας, ασχολήθηκε στενά με την διαφήμιση και το marketing στον χώρο της φαρμακευτικής, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές ιδέες και τεχνικές, που σκοπό είχαν να ανυψώσουν τις πωλήσεις και την φήμη των προϊόντων της Purdue. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του το 1987, το μερίδιό του στην εταιρία, κληροδοτήθηκε στα δύο αδέλφια του, οι οποίοι την μετονόμασαν Purdue Pharma.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑStar Wars – Ahsoka: Όλοι οι λόγοι που μας κάνουν να ανυπομονούμε για την ιστορία της ισχυρότερης Jedi12.09.2018

Οι Mortimer και Raymond δεν ασπάζονταν τις ίδιες ηθικές αξίες, ούτε και το πάθος και το μεράκι για την Purdue. Ήθελαν απλά να πλουτίσουν. Έτσι το 1996, λανσάρουν για πρώτη φορά το OxyContin, ένα παυσίπονο, «πολλά υποσχόμενο». Οι Sackler επένδυσαν σοβαρά στην προωθητική καμπάνια του συγκεκριμένου προϊόντος. Μετά από μια σειρά τακτικών επιθετικού μάρκετινγκ, ο κόσμος είχε πειστεί πως το OxyContin ήταν ένα ασφαλές οπιοειδές χάπι. Μάλιστα, το 1998 δημοσίευαν βιντεοσκοπημένο υλικό με ανθρώπους, οι οποίοι έπασχαν από ποικίλα σωματικά προβλήματα. Όλοι μιλούσαν για το πόσο πολύ τους έχει βοηθήσει το φάρμακο, εξυμνώντας το. “Πήρα τη ζωή μου πίσω” δήλωνε o Johny Sullivan, που έπασχε από χρόνιους πόνους στη μέση. Οι Sackler είχαν καταφέρει να προβάλλουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, για το οποίο οι πιθανότητες εθισμού, ήταν λιγότερες από κάθε άλλο παρόμοιο της αγοράς, έως και μηδαμινές. Ή μάλλον έτσι ισχυρίζονταν…

Τι ακριβώς είναι το OxyContin;

Πρόκειται για μια βιομηχανικά επεξεργασμένη ουσία, προϊόν της θηβαϊνης, εκχύλισμα μιας ιρανικής παπαρούνας. Κατασκευασμένη για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα, η οξυκωδόνη, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της, ανήκει στην ομάδα των οπιοειδών φαρμάκων, τα οποία προορίζονται κυρίως για την καταπράυνση ισχυρών πόνων. Από την περίοδο της πρώτης του κυκλοφορίας, θεωρείται πως ευθύνεται αποκλειστικά για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ, καθώς είναι εξαιρετικά εθιστικό. Η σειρά εξετάζει πολλαπλές οπτικές γωνίες, με μία από αυτές να αντιπροσωπεύει τα θύματα, τα οποία εθίζονταν σταδιακά δίχως να το αντιλαμβάνονται, τη στιγμή που πίστευαν ότι είχαν σωθεί από κάθε πόνο.

Ποιος είναι ο Richard Sackler;

Γιος του Raymond, ανιψιός του Arthur, ο Richard Sackler (στη σειρά τον υποδύεται ο Matthew Broderick) ακολουθώντας τα ίδια μονοπάτια με τους προγόνους του, έγινε ο κύριος διάδοχος της αυτοκρατορίας των Sackler. Θαύμαζε ιδιαιτέρως τον θείο του, για το κοφτερό μυαλό και την εφευρετικότητά του, όμως η λαιμαργία για κέρδος και χρήματα θόλωσε όποιο όραμα είχε. Από το 1999 που κάθισε στην καρέκλα του προέδρου της Purdue Pharma, πάτησε επί πτωμάτων, ώστε να ανυψώσει τα ποσοστά των πωλήσεων του OxyContin. Γνωρίζοντας τις τραγικές παρενέργειες του φαρμάκου, εκείνος, με μια θύελλα παραπληροφόρησης, έπειθε γιατρούς και άλλους ιατρικούς παράγοντες να αυξάνουν διαρκώς τις δοσολογίες που χορηγούν.

Μετά το πρώτο πλήθος μηνύσεων και δικαστικών μαχών, ο Sackler αρνούνταν την όποια σχέση των προϊόντων του με την επιδημία των οπιοειδών. Μάλιστα, μέσα από ένα σχετικό email που είχε αποστείλει εκείνη την περίοδο στους εργαζόμενους της εταιρίας, δήλωνε πως για την κρίση αυτή και τον εθισμό, υπαίτιοι είναι μόνο οι «εγκληματίες» που εθίζονται και τίποτα που σχετίζεται με το ίδιο το OxyContin. Μέχρι και σήμερα, ούτε ο Richard, αλλά ούτε κάποιος άλλος από την οικογένεια Sackler έχει αναλάβει τις ευθύνες που τους αναλογούν, αποφεύγοντάς να παραδεχθούν την ανάμειξή τους.

Η οικογένεια Sackler έχει χαρακτηριστεί ως “οι χειρότεροι έμποροι ναρκωτικών” στον κόσμο, καθώς επίσης διατηρούν έως και σήμερα τον τίτλο της πιο διαβολικής οικογένειας στις ΗΠΑ. Το Painkiller, λέει την ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων: αυτών που κατάφεραν να απεξαρτηθούν, εκείνων που ενέδωσαν στην εξάρτηση και συνάντησαν τον θάνατο, εκείνων που θυσίαζαν ζωές στον βωμό της φήμης και μιας πολυτελούς και άνετης ζωής, αλλά και αυτών που αποφάσισαν να μιλήσουν και να δώσουν ένα τέλος στην έξαρση του εθισμού στα οπιοειδή. Το φαινόμενο μπορεί να μην έχει πάψει να υπάρχει, όμως η σειρά αυτή αποτελεί φόρο τιμής σε όσους έχουν πληγεί, οι ιστορίες των οποίων υπάρχει ανάγκη να βγαίνουν στο φως και να «κάνουν δυνατό θόρυβο»…

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b