MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Maya Ruiz Picasso: Έφυγε από τη ζωή η κόρη του Picasso, σε ηλικία 87 ετών

Λίγο πριν ξεκινήσει το “έτος Πικάσο” για την 50η επέτειο θανάτου του θρυλικού ζωγράφου, έφυγε από τη ζωή η κόρη του, Maya, που είχε αφιερώσει τη ζωή της στη διατήρηση της κληρονομιάς του.

Προσωπογραφία της Maya Ruiz Picasso σε παιδική ηλικία, Maya in a boat, Credit: Wikipedia ©Pablo Picasso Fair Use
Προσωπογραφία της Maya Ruiz Picasso σε παιδική ηλικία, Maya in a boat, Credit: Wikipedia ©Pablo Picasso Fair Use
Monopoli Team

Η Maya Ruiz Picasso, κόρη του θρυλικού ζωγράφου Pablo Picasso, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή χθες, το βράδυ της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, από τον δικηγόρο της Richard Malka.

Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Miquel Iceta, εξέφρασε τα συλληπητήρια του στα social media, γράφοντας “Ας αναπαυθεί εν ειρήνη”, ενώ η οικογένειά της έγραψε σε ανακοίνωση: “Η Maya-Ruiz Picasso πέθανε ειρηνικά αυτό το πρωί, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της”.

Η Maya Picasso γεννήθηκε το 1935, στη γαλλική πόλη, Βουλώνη-Μπιγιανκούρ. Υπήρξε ο καρπός του έρωτα του θρυλικού ζωγράφου με την Marie-Therese Walter, Γαλλίδα μοντέλο, που υπήρξε σύντροφος του Πικάσο. Ο Πικάσο ήταν 45 ετών και ζούσε έναν δυστυχισμένο γάμο, όταν ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την 17χρονη Walter, μόλις την είδε από το παράθυρο της Γκαλερί Λαφαγιέτ στο Παρίσι το 1927. Ήταν η ερωμένη του από το 1927 μέχρι το 1936, ενώ μαζί απέκτησαν την Maya, ένα χρόνο πριν από το χωρισμό τους.

«Le Rêve». 1932. Ο πιο γνωστός πίνακας που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από την σύντροφό του και μητέρα της Maya

Η Maya είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό από τον γάμο του πατέρα της με την χορεύτρια Olga Khokhlova, και δύο νεότερα αδέρφια, τον Κλοντ και την Παλόμα, από τη σχέση του πατέρα της με την (εξίσου σπουδαία ζωγράφο που έμεινε ωστόσο στη σκιά του Pablo), Françoise Gilot.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ50 χρόνια χωρίς τον Πάμπλο Πικάσο: Ο σπουδαίος ζωγράφος μέσα από τις αυτοπροσωπογραφίες του12.09.2018

Αναγνωρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες ειδικούς πάνω στο έργο του πατέρα της, ενώ υπήρξε πίσω από πολυάριθμες δωρεές σε διαφορετικά μουσεία, κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ένα μεγάλο μέρος της  καριέρας της είχε αφιερωθεί στο να διατηρήσει την κληρονομιά του καλλιτέχνη πατέρα της.

Πολλές φορές είχε υπάρξει μοντέλο για τα γλυπτά και τους πίνακες του πατέρα της, με πιο γνωστό το κυβιστικό πορτρέτο, με τίτλο Η Μάγια σε βάρκα (“Maya in a Boat”), το οποίο ο ζωγράφος ολοκλήρωσε το 1938.

Πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, η ισπανική κυβέρνηση είχε δώσει στην Maya Ruiz Picasso την ισπανική υπηκοότητα, λίγο πριν εγκαινιαστεί η έκθεση “Pieta and terror in Picasso: the Road to Guernica” στη Μαδρίτη, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 80 χρόνια από τη δημιουργία της Γκέρνικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓκουέρνικα: Η τραγική ιστορία πίσω από το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Πικάσο12.09.2018

Ο θάνατός της συνέπεσε τραγικά με την αρχή του “έτους Πικάσο” το 2023, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατό του.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b