MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Για πρώτη φορά σε δημοπρασία το άγνωστο πορτρέτο της ερωμένης του Πικάσο

Ο οίκος Sotheby θα βγάλει σε δημοπρασία το άγνωστο μέχρι στιγμής πορτρέτο που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο και απεικονίζει την ερωμένη και μούσα του, Marie-Thérèse Walter.

Το πορτραίτο της Marie-Thérèse Walter από τον Πικάσο
Monopoli Team

Ένα τρυφερό πορτρέτο που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο, της ερωμένης και μούσας του, Marie-Thérèse Walter, πρόκειται να εμφανιστεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά, από τον οίκο Sotheby στο Λονδίνο.

Η ιστορία του πορτρέτου

Το σχέδιο με κάρβουνο, του 1931, ρίχνει φως σε μια από τις μεγαλύτερες ερωτικές σχέσεις του 20ού αιώνα, την οποία ο ζωγράφος κράτησε μυστική, μέχρι την ημέρα του θανάτου του, το 1973. Το πορτρέτο αργότερα, πέρασε στον γιο του ζωγράφου Bernard και έπειτα, το 1986, αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη του. Έκτοτε, δεν έχει εκτεθεί ποτέ δημόσια.

Η 17χρονη ερωμένη και μούσα του Πικάσο, Marie-Thérèse Walter. Φωτογραφία: The Guardian.

Το σχέδιο ονομάζεται «Femme endormie» και θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby στις 28 Ιουλίου. Η αξία του εκτιμάται περίπου στα 6-9 εκατομμύρια λίρες. Το πορτρέτο αποτελεί μέρος μιας ιδιωτικής συλλογής, που μετρά πάνω από 40 χρόνια, με έργα που αφηγούνται την ιστορία της ευρωπαϊκής πρωτοποριακής τέχνης του 20ού αιώνα.

«Είναι απλώς υπέροχο, θυμίζει τα υπέροχα σχέδια της Αναγέννησης, αλλά είναι τόσο απίστευτα μοντέρνο, ελεύθερο, αυθόρμητο και άμεσο. Είναι σα να κοιτάς πάνω από τον ώμο του καθώς το σχεδιάζει», σχολιάζει η Helena Newman, επικεφαλής του τμήματος ιμπρεσιονιστικών και σύγχρονων έργων τέχνης του Sotheby.

«Le Rêve». 1932. Ο πιο γνωστός πίνακας που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από την ερωμένη και μούσα του. Πουλήθηκε για 103 εκατομμύρια λίρες. Φωτογραφία: Tate London.

Ο μεγάλος έρωτας του Πικάσο και της Marie-Therese

Ο Πικάσο ήταν 45 ετών και ζούσε έναν δυστυχισμένο γάμο, όταν ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την 17χρονη Walter, μόλις την είδε από το παράθυρο της Γκαλερί Λαφαγιέτ στο Παρίσι το 1927. Ήταν η ερωμένη του μεταξύ 1927 και 1936, ενώ μαζί απέκτησαν και μια κόρη, την Μάγια. Από τότε, η Walter έγινε η μούσα του και ενέπνευσε πολλούς πίνακες, σχέδια και γλυπτά του Πικάσο, μερικά από τα οποία θεωρούνται τα μεγαλύτερα έργα της καριέρας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ γίνεται εξώφυλλο στην βρετανική Vogue12.09.2018

Οι πίνακες που ενέπνευσε η Walter το 1932 στον Πικάσο, κοστολογούνται σε υψηλές τιμές. Το 2010, ο πίνακας «Nude, Green Leaves and Bust» πουλήθηκε για 66 εκατομμύρια λίρες, ενώ ο πίνακας «Le Rêve» αγοράστηκε για 103 εκατομμύρια λίρες από τον διαχειριστή κεφαλαίων, Steven A Cohen.

 

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b