MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα 9 Ιουλίου 1935, γεννίεται η τραγουδίστρια Mercedes Sosa

Η επονομαζόμενη και ως La Negra, λόγω των πυκνών μαύρων μαλλιών της, η τραγουδίστρια από την Αργεντινή που έγινε γνωστή σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική αλλά και διεθνώς, μέσα από τους ήχους της παραδοσιακης μουσικής της χώρας της, αλλά και την πολιτικό της στίχο.

Monopoli Team

H Αϊδέ Μερσέντες Σόσα, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1935 στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν, μία πόλη της βορειοδυτικής Αργεντινής. Παιδί αγροτικής οικογένειας, έζησε τα παιδικά της χρόνια μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια. Σε ηλικία 15 ετών, κέρδισε ένα τοπικό διαγωνισμό τραγουδιού κι έτσι από πολύ μικρή ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα της στο τραγούδι. Το 1959 ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο “La Voz de la Zafra”, με φολκλορ τραγούδια της πατρίδας της. Στη δεκαετία του ’60 έγινε γνωστή, μέσα από το πολιτικό κίνημα μουσικών από όλη τη Λατινική Αμερική το Nuevo Canciοnero (Νέο Τραγούδι).

Η Μερσέντες Σόσα έγινε  επίσης γνωστή ως “η φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή”, θεωρώντας το πολιτικό στίχο του Νuevo Cancionero πολύ σημαντικό για το κίνημα. Όπως είχε δηλώσει«Μέχρι τότε οι στίχοι των τραγουδιών, εκτός από τα τραγούδια του Αταουάλπα Γιουπάνκι, αρνούνταν να δουν τον άνθρωπο. Ήταν στίχοι ποιμενικοί, παγανιστικοί. Μίλαγαν για τα τοπία, τα άλογα, τον κάμπο. Αλλά ο άνθρωπος δεν ήταν ποτέ σε πρώτο πλάνο μέσα σ’ αυτό το τοπίο. Με το Νουέβο Κανσιονέρο ο άνθρωπος έρχεται επιτέλους να καταλάβει την πρώτη θέση στο στίχο. Είναι αυτός το σημαντικό πρόσωπο».

image-20786-galleryV9-tqys

Το πολιτικό τραγούδι το υπηρέτησε με σθένος  σε όλη τη ζωή της.Στα χρόνια της στρατιωτικής χούντας του στρατηγού Βιδέλα κυνηγήθηκε για τη δράση της από το στρατιωτικό καθεστώς και το 1979 κατά τη διάρκεια συναυλίας της,συνελήφθει μαζί με φοιτητές και σύρθηκε στα κρατητήρια. Αναγκάστηκε να αυτοεξόριστει στο Παρίσι και αργότερα στη Μαδρίτη, όπου έμεινε μέχρι το 1983.

Ηχογράφησε συνολικά 40 δίσκους, ενώνοντας το φολκλόρ με τις μπαλάντες και το ροκ με την μουσική παράδοση της Αργεντινής.

Η Μερσέντες Σόσα άφησε την τελευταία της πνοή στις 4 Οκτωβρίου 2009, σε κλινική του Μπουένος Άιρες, όπου νοσηλευόταν.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b