MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Τέσσερα εμβληματικά έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου συστήνονται ξανά μέσα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Οι εκδόσεις Ψυχογιός επανασυστήνουν εκδοτικά με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο 4 χαρακτηριστικά έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου και εμείς σας τα παρουσιάζουμε!

Ειρήνη Μωραϊτη | 08.07.2023

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός πριν από λίγες μέρες μάς υπενθύμισαν με τον καλύτερο τρόπο πως μερικές φωνές, όχι μόνο δε χάνουν την ένταση και την αλήθεια τους με τα χρόνια, αλλά, αντιθέτως, ωριμάζουν, μεστώνουν, δυναμώνουν.

Μία από αυτές τις φωνές είναι χωρίς αμφιβολία ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς Έλληνες λογοτέχνες, που κατάφερε με το έργο του όχι μόνο να μείνει στην αιωνιότητα αλλά και να επηρεάσει σημαντικά το μέχρι τότε τοπίο της ελληνικής γραμματείας.

Τα έργα του, λογοτεχνικά αλλά και θεατρικά, αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και έχουν μείνει ως κλασικά στην ιστορία της λογοτεχνίας μέχρι και σήμερα. Οι εκδόσεις Ψυχογιός, ενισχύοντας το ταξίδι του συγγραφέα στην αιωνιότητα, αποφάσισαν να επανεκδώσουν 4 εμβληματικά έργα του, τα “Μυστικοί Αρραβώνες”, “Αναδυόμενη”, “Κατήφορος” και το θεατρικό του “Στέλλα Βιολάντη”, σε εκδόσεις μοναδικές και πολύ χαρακτηριστικές, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, καθώς όλες τους συνοδεύονται με εμπνευσμένα εισαγωγικά σημειώματα αλλά και απολαυστικά προλογικά κείμενα του ίδιου του συγγραφέα, που συνόδευαν τις αρχικές εκδόσεις.

Όπως τονίζουν και οι εκδόσεις, με αυτή την επανέκδοση τα χαρακτηριστικά αυτά έργα του Ξενόπουλου ξαναβρίσκουν μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και υπόσχονται να μας συγκινήσουν, να μας διασκεδάσουν, να μας προβληματίσουν αλλά και να μας ταξιδέψουν… από την αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒιβλίο: 5+1 εμβληματικά θεατρικά έργα με θέμα τον έρωτα12.09.2018

Μυστικοί Αρραβώνες

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του συγγραφέα είναι οι «Μυστικοί Αρραβώνες», όπου γνωρίζουμε την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα στον Ανάστη, την Καίτη και τη Θάλεια. Το έργο αυτό αναφέρεται στα ανεκπλήρωτα και απαγορευμένα κατά μία έννοια όνειρα και στην καταστροφική σε κάποιους τομείς δύναμη της αγάπης, η οποία ψάχνει το λιμάνι της, όμως πολλές φορές δεν καταφέρνει να το βρει τη σωστή στιγμή και καταδικάζεται σε ένα αιώνιο ταξίδι χωρίς την ανταπόκριση που αναζητά.

Οι «Μυστικοί Αρραβώνες» θεωρούνται μέχρι και σήμερα μία ιστορία κλασσική, η οποία όπως μαθαίνουμε και στον ξεχωριστό – και γραμμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα – πρόλογο του βιβλίου, αποτελεί έμπνευση από ένα δικό του προσωπικό συμβάν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ερωτικής επιστολογραφίας που διαβάζουμε στο μυθιστόρημα, είναι η αληθινή του συγγραφέα που αντάλλαξε με την γνωστή ποιήτρια “Μυρτιώτισσα”, όσο καιρό διήρκησε η απαγορευμένη θα μπορούσαμε να πούμε επικοινωνία τους!

Αναδυομένη

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Ζάκυνθο και αγάπησε βαθύτατα το νησί του. Αυτή η αγάπη, διαγράφεται ξεκάθαρη στο μυθιστόρημά του με τίτλο «Αναδυομένη», το οποίο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο. Το νησί περιγράφεται από τον συγγραφέα με έναν τρόπο τόσο λυρικό και λεπτομερή, που μοιάζει λες και οι εικόνες που αναφέρονται σε αυτό να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των αναγνωστών.

Όσο για την πλοκή του, συναντάμε και εδώ ένα  ακόμα ερωτικό τρίγωνο, πιο τραγικής φύσεως από το προηγούμενο βέβαια. Βρίσκουμε την Κλαίλια, η οποία με την ομορφιά της σαγηνεύει δύο αδέρφια, τον Παύλο και τον Ντένη. Τότε, ο συγγραφέας ξεκινά να ξετυλίγει μία ιστορία γεμάτη πάθος αλλά και πόνο, μιας και η πρωταγωνίστρια της θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα δύο αδέρφια, ο ένας εκ των οποίων όμως θα πρέπει να υποστεί τις τραγικές συνέπειες του φόβου αυτής της επιλογής.

Στέλλα Βιολάντη

Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε το 1901 από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο ως διήγημα με τίτλο «Έρως Εσταυρωμένος», το 1909 όμως, ο ίδιος ο συγγραφέας το διασκεύασε σε θεατρικό έργο και έγινε γνωστό ως «Στέλλα Βιολάντη».

Η τραγική αυτή ιστορία που ενέπνευσε τον Παλαμά να γράψει και να αφιερώσει στον Ξενόπουλο το ποίημα του “Ψυχή του θρήνου, του μαρτυρίου και της θυσίας”, μάς συστήνει τη Στέλλα, μία νεαρή από επιφανή οικογένεια, η οποία θα ερωτευτεί παράφορα τον γοητευτικό Χρηστάκη Ζαμάνη. Ο έρωτας αυτός όμως θα μείνει για πάντα ένα απλό απωθημένο και θα τη φέρει σε σύγκρουση με την οικογένειά της, η οποία δεν εγκρίνει αυτή τη σχέση και θα την οδηγήσει στην προσωπική της φυλακή, δημιούργημα της θολωμένης κρίσης του πατέρα της, ο οποίος κατευθυνόμενος από τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής διέπραξε τελικά, εν αγνοία του, ένα από τα χειρότερα θανάσιμα αμαρτήματα.

Ο Κατήφορος

Η τέταρτη επανέκδοση του Ψυχογιού αφορά τον «Κατήφορο» ένα ακόμα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Ξενόπουλου, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η ανθρώπινη ηθική, ωριμότητα και τιμιότητα, αλλά και οι παραδοσιακές αξίες που καθρεπτίζονται μέσα σε όλα αυτά, με την ώριμη και ρεαλιστική γραφή του συγγραφέα να καταφέρνει και πάλι να συγκινήσει και να προβληματίσει το αναγνωστικό κοινό.

Στο βιβλίο του αυτό παρακολουθούμε τη ζωή της Ρόζας, η οποία έχει πάρει έναν δρόμο κατηφορικό, που δε φαίνεται να σταματά σύντομα. Βέβαια, η επανέκδοση αυτή θα κυκλοφορήσει στις 21 Σεπτεμβρίου και είναι διαθέσιμη μόνο για προπαραγγελία, οπότε θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή για να μάθουμε ποια “μυστικά” κρύβει και αυτή η έκδοση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 “ολόφρεσκα” βιβλία που θα πάρουμε μαζί φέτος στις διακοπές12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των 3 ήδη επανεκδομένων από τις εκδόσεις Ψυχογιός βιβλίων του Γρηγόριου Ξενόπουλου, εδώ.

Μυστικοί Αρραβώνες 
Σελίδες: 432
Τιμή: 14,94€

Αναδυόμενη

Σελίδες: 208
Τιμή: 8,91€

Στέλλα Βιολάντη

Σελίδες: 168
Τιμή: 9,99€

Ο Κατήφορος

Σελίδες: 480
Τιμή Προπαραγγελίας: 14,94€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b