MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 28 Ιουνίου γεννήθηκε το γκέι κίνημα – Η αστυνομική βία και η «επανάσταση»

Όλα τα κινήματα γεννιούνται μέσω της βίας. Έτσι γεννήθηκε και το κίνημα των ομοφυλοφίλων, όταν μία ημέρα, σαν σήμερα, οι γκέι αντέδρασαν στην αναίτια αστυνομική βία. Η πέτρα που έκανε την αρχή και το μπαρ που τελικά ανακηρύχθηκε Εθνικό Μνημείο.

Photo by Jennifer Bonauer on Unsplash
Photo by Jennifer Bonauer on Unsplash
Monopoli Team

Χρόνος: 28 Ιουνίου 1969. Τοποθεσία: Μπαρ Stonewall Inn, Νέα Υόρκη. Σε ένα γκέι μπαρ -ένα από τα σπάνια τότε καθώς οι γκέι δεν αναγνωρίζονταν ιδιαίτερα ως… άνθρωποι- έμελλε να γραφτεί η πρώτη σελίδα στο βιβλίο του «κινήματος των ομοφυλοφίλων» όταν οι «μάτσο» αστυνομικοί άρχισαν -για ακόμη μία φορά- να λοιδορούν και να χτυπούν τους γκέι θαμώνες γιατί… έτσι! Αυτή τη φορά όμως κάτι ήταν διαφορετικό. Υπήρξε αντίδραση. Και με την αντίδραση γράφτηκε Ιστορία.

Εδώ αξίζει να γίνει μία σημαντική σημείωση. Εκείνη την εποχή η ομοφυλοφιλία θεωρούταν ποινικό αδίκημα ενώ μέχρι το 1966 ήταν παράνομο να σερβίρεις αλκοόλ στους γκέι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλά γκέι στέκια να λειτουργούν χωρίς άδεια για αλκοόλ, με τους αστυνομικούς να κάνουν συχνά εφόδους, καταφεύγοντας τις περισσότερες φορές και στη βία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Εύα Οικονόμου-Βαμβακά θέλει να δημιουργήσει στην Καβάλα μια σχολή συγγραφής έργων12.09.2018

Ένα από αυτά τα στέκια ήταν και το Stonewall Inn στην καρδιά του Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ένα από τα σπάνια μπαρ που δεχόταν ομοφυλόφιλους πελάτες. Ανήκε στη Μαφία, προσέλκυε μερικές εκατοντάδες κόσμου τα Σαββατοκύριακα, και συνήθως ο ιδιοκτήτης του ενημερωνόταν για τους ελέγχους της Αστυνομίας.

Το βράδυ όμως της 28ης Ιουνίου, οι οκτώ αστυνόμοι με πολιτικά που έκαναν επιδρομή στο μπαρ αντιμετώπισαν την οργή των θαμώνων που άρχισαν να τους πετούν μπουκάλια. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε σε συμπαράσταση από όλη τη συνοικία έφτασε σύντομα τις δύο χιλιάδες, αναγκάζοντας τις πρώτες μονάδες της αστυνομίας να αναδιπλωθούν μέχρι να αναλάβουν οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες της. Οι ταραχές κράτησαν πέντε μέρε . Ένα χρόνο μετά από εκείνα τα γεγονότα, στις 28 Ιουνίου του 1970 έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής. Το πρώτο Gay Pride!

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖαν Ντιλμάν: Η ταινία-σταθμός της Σαντάλ Ακερμάν στον θερινό κινηματογράφο Κάρμεν12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b