MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, πριν από 50 χρόνια ανέβηκε για πρώτη φορά «το Μεγάλο μας Τσίρκο»

Συμπληρώθηκε μισός αιώνας από την ημέρα που ένα θεατρικό έργο, «Το μεγάλο μας τσίρκο», στάθηκε δίπλα στον λαό και απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς. Το εμβληματικό έργο που έβαλε το χιούμορ απέναντι στις κάννες.

Monopoli Team

«Καταπιαστήκαμε με κάτι δύσκολο. Καλέσαμε την τρέλα για βοηθό αλλιώς δεν τα βγάζαμε πέρα. Τρέμαμε μ’ αυτό που αγγίζαμε και τρέμουμε ακόμα. Όμως αυτό που θέλαμε ήταν να ‘ρθείτε στην παράστασή μας και να μη φύγετε αδιάφοροι. Να βρείτε ψεγάδια να μας κρίνετε αλλά να μη φύγετε αδιάφοροι. Κι αν σας κακοκαρδίσαμε ή αν σας κάναμε να γελάσετε με πράγματα που δεν έπρεπε, είναι γιατί διαλέξαμε το φαρδύ το δρόμο. Εκεί που η ζωή είναι χύμα. Το αστείο, το σοβαρό, τα όσια και τα ιερά, ο άγιος και ο θεομπαίχτης», έλεγε ο Ρωμιός. Ο Κώστας Καζάκος, δηλαδή, στην παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Λένε πως η ζωή μιμείται την τέχνη και στην περίπτωση αυτής της ιστορικής παράστασης αυτό είναι κυριολεκτικό. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» ακούστηκε για πρώτη φορά εκεί. Αυτό ήθελε να κάνει η παράσταση: να «ξυπνήσει» όσους «κοιμόντουσαν». Να ζητήσουν δουλειά, να ζητήσουν καλύτερη παιδεία, να απαιτήσουν ελευθερία. Και κάποιοι το έκαναν. Μερικούς μήνες μετά. Στο Πολυτεχνείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιώργος Λούκος, η εξαίρεση στον κανόνα12.09.2018

«Το Μεγάλο μας τσίρκο», ανέβηκε, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 22 Ιουνίου 1973, στο θέατρο Αθήναιον στην οδό Πατησίων το οποίο βρισκόταν απέναντι από το Μουσείο. Την παράσταση ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Κώστας Καζάκος με βοηθό τον Άρη Δαβαράκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια έφτιαξε ο Φαίδων Πατρικαλάκης. Τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και τα ερμήνευε επί σκηνής ο Νίκος Ξυλούρης. Η κίνηση και η θεατρική απόδοση της σκηνής του Καραγκιόζη διδάχτηκε από τον Ευγένιο Σπαθάρη, ο οποίος διακόσμησε το χώρο της εισόδου. Τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο ρόδο είναι ρόδο: Η παράσταση εμπνευσμένη από τη Δήμητρα της Λέσβου ανεβαίνει στην Πειραιώς 26012.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b