MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ/ΧΟΡΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Ταινίες που μάς εισάγουν στον μαγικό κόσμο του χορού

Σήμερα “γιορτάζουμε” την Παγκόσμια Ημέρα Χορού με 6 ταινίες για τον μαγικό κόσμο του χορού που μπορείτε να δείτε σε online πλατφόρμες.

"Suspiria" του Luca Guadagnino
"Suspiria" του Luca Guadagnino
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού και φέτος επιλέγουμε 6 ταινίες από μεγάλες πλατφόρμες που στόχο έχουν να μάς ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του χορού. Άλλωστε, ο χορός εντάχθηκε πολύ γρήγορα στον κινηματογράφο τόσο μέσω του είδους των μιούζικαλ, όσο και ανεξάρτητα.

Από το “Flashdance” του Adrian Lyne έως τον φοβερό “Billy Elliot” του Stephen Daldry, ο χορός παράγει μια σαγηνευτική ατμόσφαιρα στο σινεμά και παρουσιάζεται ως μια μοναδική μορφή απελευθέρωσης, πέρα από κάθε στερεότυπο. Έχει αποτυπωθεί ακόμη και με σκοτεινό τρόπο μέσα από σπουδαίες ταινίες όπως το “Black Swan” του Darren Aronofsky και το “Climax” του Gaspar Noé ή έχει τονιστεί η ευεργετική αξία του σε άλλες, όπως για παράδειγμα στο “Silver Linings Playbook” του David O. Russell.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς θεραπεύεται το υποβαθμισμένο ελληνικό χορευτικό τοπίο;12.09.2018

Ακολουθούν 6 ταινίες που αξίζει να αναζητήσετε στις online πλατφόρμες για να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού μέσω της έβδομης τέχνης.

“Η Χορεύτρια” της Stéphanie Di Giusto: Cinobo

Πλοκή: Η σπουδαία χορεύτρια Loïe Fuller βρίσκεται στην κορυφή και έχει γίνει σύμβολο για την Μπελ Επόκ, πηγή έμπνευσης για τον Henri de Toulouse-Lautrec και τους αδερφούς Lumière. Ωστόσο, η μαθητευόμενή της και ανερχόμενο ταλέντο, Isadora Duncan, θα της στερήσει την μέχρι τότε δόξα.

Πρόκειται για βιογραφική ταινία βασισμένη στο βιβλίο Loïe Fuller: Danseuse de la Belle Époque” του Giovanni Lista. Τον ρόλο της Fuller ανέλαβε η Γαλλίδα τραγουδίστρια Soko και την Duncan έπαιξε η Lily-Rose Depp.

“Ο Χορός Της Ζωής Μου” της Icíar Bollaín: Ertflix έως 23/07

Πλοκή: Παρακολουθούμε τη ζωή του Αφρο-Κουβανού χορευτή Carlos Acosta, από μικρό παιδί, που ο πατέρας του είδε το ταλέντο του στον χορό και τον ανάγκασε να σπουδάσει, έως την επιτυχημένη και πρωτοπόρα πορεία του. Έγινε άλλωστε ένας από τους πρώτους μαύρους χορευτές που χόρεψε μερικούς από τους πιο γνωστούς ρόλους στο μπαλέτο.

Η ταινία βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του Acosta ή αλλιώς Yuli όπως τον φώναζε ο πατέρας του. Μάλιστα, ο ίδιος παίζει και την ενήλικη εκδοχή του εαυτού του στην ταινία.

“Feel the Beat” της Elissa Down: Netflix

Πλοκή: Η April, μια νέα χορεύτρια που κυνηγάει το όνειρό της, αποτυγχάνει να επιλεγεί σε παράσταση του Broadway και επιστρέφει απογοητευμένη στην γενέτειρά της. Εκεί χωρίς να το καταλάβει, θα βρεθεί υπεύθυνη για ένα τμήμα νεαρών κοριτσιών μιας σχολής χορού που έχουν στόχο να κερδίσουν σε έναν τοπικό διαγωνισμό. Όμως εκείνη θέλει να χορεύει και όχι να διδάσκει.

Μια πιο ανάλαφρη επιλογή, κλασικής και αναμενόμενης αφήγησης, που όμως δείχνει και μια ωμή πλευρά του κόσμου του χορού, που περιλαμβάνει τη δυσκολία του να φτάσεις ψηλά και την προσπάθεια να αποφευχθεί ο συμβιβασμός. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται η Sofia Carson.

“Suspiria” του Luca Guadagnino: Cinobo

Πλοκή: Η χορεύτρια Susie Bannion πηγαίνει από την Αμερική στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στην διάσημη σχολή χορού “Helena Markos” με χορογράφο την Madame Blanc. Η σχολή όπως φαίνεται διευθύνεται από μια σύναξη μαγισσών με μεγάλη επιρροή…

Η ταινία αυτή σύμφωνα με τον Guadagnino δεν είναι ένα remake του giallo ομώνυμου αριστουργήματος του Dario Argento αλλά ένας φόρος τιμής σε αυτό με μεγάλη έμπνευση. Πρωταγωνιστεί η Dakota Johnson και η Tilda Swinton σε τρεις διαφορετικούς ρόλους και σε δεύτερους ρόλους συναντούμε την Mia Goth και την Chloë Grace Moretz. Οι εκτενείς σκηνές χορού έχουν χορογραφηθεί από τον Damien Jalet και τη μουσική συνέθεσε ο Thom Yorke, τραγουδιστής των Radiohead.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Μπο Φοβάται: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο «τρελή» ταινία του Ari Aster μέχρι τώρα12.09.2018

“Dirty Dancing” του Emile Ardolino: Netflix

Πλοκή: Η Baby βρίσκεται με τους γονείς της σε ένα καλοκαιρινό θέρετρο θεωρώντας πως θα περάσει ξανά βαρετές, οικογενειακές διακοπές. Όταν γνωρίσει τον δάσκαλο χορού, θα ξυπνήσουν για εκείνη ο έρωτας και η αγάπη για τον χορό.

Δίκαια είναι αυτή η κλασική πρόταση αυτής της λίστας καθώς διαχρονική πια, γαλούχησε γενιές και γενιές. Ακόμη θέτει με έναν πολύ ρομαντικό και αθώο τρόπο, την τρυφερότητα του χορού, που αποτελεί μορφή έκφρασης για δυνατά συναισθήματα. Ο Patrick Swayze και η Jennifer Grey χόρεψαν υπό τον ρυθμό του “Time of my Life”, μια σκηνή που ακόμη μνημονεύεται και αναφέρεται σε άλλες ταινίες όπως στο “Crazy, Stupid, Love” από τον Ryan Gosling και την Emma Stone.

“Our Last Tango” του German Kral: Cinobo

Πλοκή: Η Maria Nieves Rego και ο Juan Carlos Copes είναι ένα διάσημο ζευγάρι χορευτών τανγκό από την Αργεντινή. Πέρασαν μαζί σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να χωρίσουν οριστικά και οδυνηρά.

Δεν θα μπορούσε να λείπει ένα ντοκιμαντέρ από αυτές τις προτάσεις. Η συναρπαστική ζωή αυτού του ζευγαριού έχει τεράστιο ενδιαφέρον και φυσικά βρίσκεται υπό το πρίσμα ενός από τους ωραιότερους και πιο “φλογερούς” χορούς, του τανγκό!

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b