MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Με την πένα του συγγραφέα: Αύγουστος Κορτώ, “Η μικρή λέξη αγάπη”

Ο Αύγουστος Κορτώ, κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος, μάς παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Η μικρή λέξη αγάπη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ειρήνη Μωραϊτη | 22.04.2023

Το συγγραφιλίκι δεν ήταν επ’ ουδενί παιδική – μήτε καν εφηβική – φιλοδοξία.

Πίστευα πως μόνο άνθρωποι πολύ πιο μορφωμένοι, χαρισματικοί και δικτυωμένοι από μένα εξέδιδαν βιβλία. Συγγραφέας έγινα στην πράξη, όταν η αείμνηστη Μάγδα Κοτζιά έβγαλε το «Βιβλίο των βίτσιων» στον Εξάντα. Από κει κι έπειτα, ο Αύγουστος σαφώς επισκίασε τον Πέτρο – αλλά όχι εντός μου. Στους οικείους μου είμαι ακόμα και πάντα ο Πέτρος, που απλώς κάνει αυτή την αλλοπρόσαλλη δουλειά με άλλο όνομα.

Στην πιο αγαπημένη μου εξωλογοτεχνική φαντασίωση όμως, είμαι επιφανής ψυχαναλυτής…

τόσα χρόνια στο ντιβάνι, τόσος Φρόιντ στα διαβάσματά μου, πώς να μην ονειροπολώ ότι παίζω αυτόν τον υπέροχο ρόλο στις ζωές βασανισμένων ανθρώπων;

Για κάθε λογοτεχνικό είδος χρειάζομαι τελείως άλλη συγγραφική προσέγγιση,

και το παιδικό πλέον μου πέφτει πολύ πιο ζόρικο. Μολαταύτα, έχω έτοιμο ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά – και για ενηλίκους – που το αγαπώ πολύ. Κάποια στιγμή θα βγει.

Όπως και με το γράψιμο, στις αναρτήσεις μου πρωτίστως ξαλαφρώνω,

λυτρώνομαι από κάτι που με τρώει. Για αυτό και είμαι ενεργός στα social media και μοιράζομαι τις απόψεις μου για θέματα της επικαιρότητας. Το κοινό μου βέβαια, κι ας με περιβάλλει χρόνια τώρα με αγάπη κι αφοσίωση, δεν το σκέφτομαι σε αυτή τη συνθήκη.

Γράφω για μένα, αν όμως έστω και μια χούφτα άνθρωποι λάβουν θάρρος ή παρηγοριά από ένα κείμενό μου, είμαι ευτυχής.

Όλα τα βιβλία μου είναι σαν παιδιά μου.

Σκέφτομαι τους χαρακτήρες μου, ενίοτε τους νοσταλγώ, αλλά έχουν μεγαλώσει πια, έχουν φύγει απ’ το πατρικό τους. Άπαξ και γίνουν βιβλίο, ανήκουν στους αναγνώστες τους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σε μένα.

Είχα την τύχη να με εμπιστευθούν και να με φροντίσουν σπουδαίοι εκδότες,

στους οποίους χρωστώ τα πάντα. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι ένα πρωτόλειο στις μέρες μας να γίνει βιβλίο, και μάλιστα βιβλίο που θα έχει δυνατή διανομή, μα απ’ την άλλη βλέπω ένα σωρό νέους εκδότες, και πιτσιρίκια που κάνουν το συγγραφικό τους όνειρο πραγματικότητα.

Η συμβουλή όμως που δίνω στα νέα παιδιά που θέλουν να μπουν στον κόσμο της λογοτεχνίας

είναι να γράφουν σαν τρελοί και να μη σκέφτονται τίποτα άλλο πέρα απ’ την εκάστοτε ιστορία και τις ανάγκες της.

[relart 1]

Κάθε γυναικοκτονία ήταν σαν καρφί στην ψυχή μου τα τελευταία χρόνια.

Κάθε φορά ήμουν, σχεδόν, σε άρνηση: «Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό – για δέκατη, δέκατη πέμπτη φορά φέτος.» Κι έπειτα πέρασα στην οργή, μια άγρια οργή, που μόνο μέσω μιας ιστορίας μπορούσε να ανακουφιστεί. Και εγένετο Μάντια.

Η ιστορία του «Η μικρή λέξη αγάπη» είναι μια απ’ τις τραγικά πολλές ιστορίες κακοποίησης της διπλανής πόρτας.

Εγώ απλώς, υποδυόμενος τη Μάντια, προσπάθησα να την ακολουθήσω στα σωματικά και ψυχικά της άκρα, για να δώσω υπόσταση στο φαινόμενο της έμφυλης βίας.

Η «αγάπη» είναι λέξη μικρή μα πανίσχυρη, επειδή τη χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο.

Και πολλές φορές λειτουργεί τοτεμικά η μαγεία ενός ξερού «Σ’ αγαπώ». Η αγάπη, αν όντως υφίσταται, αποδεικνύεται στην πορεία, κι οφείλει να έχει διάρκεια, τρυφερότητα και καλοσύνη.

Μάντια, Άκης και Λενιώ.

Έχουμε το αρχετυπικό θύμα, τον αρχετυπικό θύτη και τη φίλη που προσπαθεί να βοηθήσει. Όμως τέτοιες συνθήκες εγκλωβισμού δεν επιτρέπουν φιλίες.

Από τη στιγμή που το κακό δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί,

και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι -κι οφείλουν βέβαια να είναι – αδιαπραγμάτευτα, είναι σχεδόν αδύνατον να αναχαιτίσεις τον γονιό που θα σακατέψει το παιδί του.

Για αυτό και οι οικογένειες που νοσούν δεν μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους.

Κι εξυπακούεται πως στην επαρχία τα πράγματα είναι ακόμα πιο άγρια. Επικρατεί ακόμα η άποψη «δεν ανακατεύεσαι στα οικογενειακά του άλλου», όπως συνέβη και στην περίπτωση του μυθιστορήματος.

Κάθε κακοποιημένη γυναίκα βέβαια, είναι διαφορετική περίπτωση.

Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι γίνεται αλλιώς αντιληπτή σε κάθε θύμα βίας. Η Μάντια ήταν καταδικασμένη, ωστόσο αγωνίστηκε μέχρι τέλους για να βγει από αυτή τη «φυλακή».

Πάντα πιστεύω πως αν η ιστορία πρέπει ν’ αρχίσει απ’ το τέλος, θ’ αρχίσει απ’ το τέλος.

Έτσι και στη «Μικρή λέξη αγάπη», ο αναγνώστης ανακαλύπτει από τις πρώτες κιόλας σελίδες κάποια σημαντικά στοιχεία της μετέπειτα πλοκής. Δεν με προβληματίζουν αυτά τα θέματα. Το «Βιβλίο της Κατερίνας» άλλωστε ξεκινά με την αυτοκτονία της μάνας μου.

Δεν έχω το κουράγιο να αντιμετωπίσω μήνι και μικροψυχία πλέον,

για αυτό και επέλεξα να μην εκδώσω μία ιστορία που ολοκλήρωσα πρόσφατα για έναν άγνωστο μαθητή του Ιησού που αφηγείται τη ζωή του δασκάλου του. Παρότι την έγραψα χωρίς καμία πρόθεση προσβολής, η εκκλησία στην Ελλάδα είναι παντοδύναμη, και οι θρησκευόμενοι δυστυχώς αντιδρούν συχνά επιθετικά σε οτιδήποτε εκλαμβάνουν ως ιερόσυλο.

Το «Τζεροβιβλίο» πάντως είναι καρπός αγάπης.

Ο Τζέρι μας άλλαξε τη ζωή, μας χαρίζει καθημερινά χαρά και λατρεία και το βιβλιαράκι του που κυκλοφόρησε πρόσφατα είναι ένας μικρός φόρος τιμής. Το επόμενο μυθιστόρημά μου όμως θα είναι διαφορετικό από αυτό. Αφορά μια λαϊκή τραγουδίστρια με φωνή που μπορεί να σκοτώσει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜε την πένα της συγγραφέως: Τέσυ Μπάιλα, “Λέγε με Ισμαήλ”12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η μικρή λέξη αγάπη

Σελίδες: 336
Τιμή: 14,94€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b