MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ

Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα από το food blog Elpida’s Little Corner

Αυτή η συνταγή του food blog Elpida’s Little Corner είναι όσο πανεύκολη όσο είναι και νόστιμη. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται ζύμωμα!

Monopoli Team

Συστατικά

Για την ζύμη

1200 γρ Αλεύρι Κούλα ή αλεύρι για τσουρέκι
500 ml Φρέσκο Γάλα
400 γρ Ζάχαρη
185 γρ Βούτυρο
12 γρ Ξηρή Μαγιά για νωπή μαγιά δείτε στα Μυστικά
10 γρ Μαχλέπι
5 γρ Κακουλέ κάρδαμο
3 γρ Μαστίχα Χίου προαιρετικά
4 Αυγά
1 Πορτοκάλι το ξύσμα
1 Λεμόνι το ξύσμα
1 πρέζα Αλάτι Μεσολογγίου
Για την επάλειψη
1 Κρόκο Αυγού
2 κ.σ. Νερό
Αμύγδαλο Φιλέ ή σουσάμι
Ηλιέλαιο

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τα μυρωδικά και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και προσέχουμε να μη κάψει το γάλα, πρέπει να είναι χλιαρό.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.

Χτυπάμε με το σύρμα ή ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το γάλα λίγο – λίγο στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα.

Το ζυμάρι ξεκολλάει από το μπολ αλλά κολλάει, δεν είναι σφιχτό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε περίπου 2 ώρες, ανάλογα τη θερμοκρασία, να γίνει τριπλάσιο.

Μόλις δούμε ότι έχει φουσκώσει η ζύμη, με μια Μαρίζ, τη διπλώνουμε 5-6 φορές να ξεφουσκώσει, αλείφουμε με ηλιέλαιο το μπολ, το κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑνακαλύψαμε τις πιο πρωτότυπες λαμπάδες του φετινού Πάσχα12.09.2018

Την επόμενη μέρα βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και την αφήνουμε πάνω στον πάγκο 1 ώρα περίπου να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μυρωδάτη που πλάθεται εύκολα, λαδώνουμε τον πάγκο και τα χέρια με λίγο ηλιέλαιο και αδειάζουμε τη ζύμη.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και μετά κάθε κομμάτι στα 2 ή 3 ανάλογα πως θα το πλέξουμε, πλεξούδες, σταυρό, με 2 όπως σας αρέσουν.

Βάζουμε τα τσουρέκια στις φόρμες ή σε λαμαρίνα με λαδόκολλα σκεπάζουμε και αφήνουμε περίπου 1 ώρα, ανάλογα τη θερμοκρασία, να φουσκώσουν.

Τα αλείφουμε προσεχτικά με το αυγό, μη τα τρυπήσουμε και ρίχνουμε επάνω αμύγδαλα ή σουσάμι ή σκέτα.

Ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο σας πάντα και πως ψήνει και ανάλογα το μέγεθος που έχουμε φτιάξει.

Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος

Μόλις ψηθούν αν θέλουμε τα περιχύνουμε με σοκολάτα, μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.

Προσοχή για τη Μαγιά

Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, να μην κάψει, το θέλουμε χλιαρό. Βάζουμε σε ένα μπολ 100 γρ γάλα, τη νωπή μαγιά, 50 γρ ζάχαρη και 50 γρ αλεύρι, από αυτά που έχω ζυγίσει. Τα ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει 15 λεπτά.

Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές στο Elpida’s Little Corner

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b