MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Νίκος Μπελογιάννης: Πριν από 71 χρόνια εκτελείται «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» – Ποια αγαπημένη ηθοποιός δικάστηκε στο πλευρό του

Σε εκείνες τις μαύρες εποχές οι μελλοθάνατοι κοιμόντουσαν καλά μόνο τις νύχτες του Σαββάτου γιατί την Κυριακή δεν έκαναν εκτελέσεις ούτε οι Ναζί. Εκείνο το ξημέρωμα της Κυριακής, 30 Μαρτίου 1952, ωστόσο, ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα

Monopoli Team

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους  κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα». Ήταν τα τελευταία λόγια του Μπελογιάννη κατά την απολογία του, τον Φεβρουάριο του 1952. Λίγες μέρες πριν από την εκτέλεσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔημήτρης Αποστολάκης: Να στηριχτούμε στον κοινοτισμό για να γκρεμίσουμε τα κάστρα του φόβου12.09.2018

Η δίκη και η εκτέλεση του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο»

Αν και σήμερα συμπληρώνονται 71 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που εκτελέστηκε, η αναφορά και μόνο στο όνομα του Νίκου Μπελογιάννη είναι ικανή να προκαλέσει μια πολιτική συζήτηση η οποία θα προκαλέσει εντάσεις.

Όλοι, ωστόσο, (φίλοι και εχθροί) δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: Πως ο Νίκος Μπελογιάννης έμεινε απόλυτα πιστός και αμετακίνητος στα πιστεύω του μέχρι το τέλος της πολυτάραχης ζωής του. Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1915 στην Αμαλιάδα. Πριν ακόμα κλείσει τα 20 του χρόνια ήταν μέλος του ΚΚΕ. Ακολούθησε μια… συνηθισμένη πορεία που περιελάμβανε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια στην Ασφάλεια Πατρών, τρομοκρατία στα ιταλικά στρατόπεδα.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ήταν καπετάνιος μεραρχίας του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο και μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στον εμφύλιο πόλεμο ήταν πολιτικός επίτροπος της 10ης μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού. Στις σκληρές και καθοριστικές για την εξέλιξη του εμφυλίου μάχες του Γράμμου, το 1948, θα τραυματιστεί στο χέρι. Θα βρεθεί στο Μπουλκές της Σερβίας και από εκεί θα σχεδιάσει την επιστροφή του στην Ελλάδα με στόχο την ανασυγκρότηση του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Τα σινεμά μας, η πόλη μας»: Δωρεάν προβολές για τη διάσωση των Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b