MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις και εκθέσεις: 5 προτάσεις για τη Δευτέρα 20 Μαρτίου

Εικαστικές συναντήσεις, και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.

Visitations: Φωτογραφικά έργα του Γιάννη Χατζηασλάνη στο Bistrot Paris-Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Monopoli Team

Εκθέσεις

1. «Από το Βυζάντιο στον Νεότερο Κόσμο. Χειροποίητα Κεραμικά της Χίου (17ος-19ος αι.)»: Νέα περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Tο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την περιοδική έκθεση με τίτλο: «Από το Βυζάντιο στον Νεότερο Κόσμο. Χειροποίητα Κεραμικά της Χίου (17ος-19ος αι.)» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Στόχος της έκθεσης και του βιβλίου είναι να αναδειχθεί μέσα από τα κεραμικά σκεύη καθημερινής χρήσης ο νεότερος υλικός πολιτισμός, η ιστορία και η κοινωνία του νησιού της Χίου. Τα χειροποίητα κεραμικά στα οποία εστιάζει η έκθεση είναι ποικίλα, από πιθάρια, πιθοειδή και καπάκια πιθαριών έως κανάλια, αγωγούς, κεραμίδια, λεκάνες και ότι άλλο ήταν πολύ ογκώδες για να κατασκευαστεί πάνω στον τροχό. Για την παραγωγή των χειροποίητων κεραμικών υπήρχαν εξειδικευμένοι αγγειοπλάστες οι οποίοι ονομάζονταν «καναλάδες». Τα χειροποίητα ωστόσο κεραμικά της Χίου δεν είναι σημαντικά μόνο εξαιτίας της πανάρχαιας τέχνης τους. Οι μορφές και τα σύμβολα που αποτυπώνουν πάνω στις αδρές τους επιφάνειες οι «καναλάδες» απηχούν την νέα εποχή, όπου ακμάζουν οι ελληνικές κοινότητες, διαδίδεται η χρήση της γραφής στους αγροτικούς πληθυσμούς, οι τεχνίτες χρονολογούν τα έργα τους και τοποθετούν αυτά και τους εαυτούς τους στη γραμμική ροή του χρόνου, αποκτούν ιστορική και εθνική συνείδηση. Είναι η εποχή του νεοελληνικού διαφωτισμού.
Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου 2023 έως 15 Μαΐου 2023.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα: 08:30-15:30. Τετάρτη-Κυριακή: 08:30-15:30
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα. Τηλ: 2132139500. Email: [email protected]. Website: www.byzantinemuseum.gr.

2. «La Primavera»: Ομαδική έκθεση στην αίθουσα τέχνης Artevisione – Τελευταίες Ημέρες

Η αίθουσα τέχνης Artevisione υποδέχεται την Άνοιξη με την ομαδική έκθεση «La Primavera» σε επιμέλεια της Ευαγγελίας Καϊράκη και με τη συμμετοχή πενήντα σύγχρονων εικαστικών. Η επιμελήτρια σημειώνει για την έκθεση: « Νύμφες, Μούσες, Χάριτες, αυλητρίδες και ερωτιδείς ορθώνονται από τη νάρκη, χορεύουν και γελούνε, για να παιανίσουν την επάνοδό της στη μητέρα γη. Τη χλοόκαρπη μητέρα που, ανυπόμονα, με ορθάνοιχτη αγκάλη προσμένει να τη στέρξει, να τη μυράνει με ροδόνερο, με φύλλα μυρτιάς, άνθη ναρκίσσου και κρόκο να τη στεφανώσει. Το έαρ το γλυκύ της συναισθησίας που «όπου και να ψάξεις είναι φως», της μυρωδιάς των λεμονανθών, του ήχου του κύματος που φλοισβίζει στην ακτή, η Άνοιξη των ποιητών και των αιώνιων εραστών της, των τόπων αναψύξεως των ελληνιστικών ειδυλλίων, αλλά και της lacrimosa του Θείου Πάθους».
Διάρκεια έκθεσης: 11-23 Μαρτίου 2023
Ώρες λειτ.: Δευτ-Τετ. 12 -16.00. Τρ.-Πεμ. 16.00-20.30. Παρ.: 16.00-20.00
Αίθουσα Τέχνης Artevisione, Πηλίου 5, Πλ. Κολιάτσου, Αθήνα. | Τηλ: 21 1111 3363 | https://www.facebook.com/ArteVisione.GALLERY

3. «Cityscapes»: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery

Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την έκθεση «Cityscapes» μέχρι και τις 29 Μαρτίου στο χώρο της στη Φωκίωνος Νέγρη 55 στην Κυψέλη. Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες πόλεων με κυρίαρχα τα κτίρια. Το αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι έντονο, καθώς και ο όγκος των κτιρίων. Μεγάλα, επιβλητικά κατασκευάσματα που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων των μεγαλουπόλεων σε διεθνές επίπεδο, φωτογραφίζονται και παρουσιάζονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Οι πόλεις ανακαλύπτονται από τους κατοίκους τους ξανά και ξανά, με το στοιχείο της έκπληξης πάντα να είναι ζωντανό.
Διάρκεια έκθεσης: 17-29 Μαρτίου 2023
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Τρίτη. Τετάρτη – Παρασκευή: 17:30-21:30. Σάββατο: 12:30-14:30.
Είσοδος Ελεύθερη
Blank Wall Gallery, 55 Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη, Αθήνα. Τηλ: +30.211.4052.138 | www.blankwallgallery.com

4. Visitations: Φωτογραφικά έργα του Γιάννη Χατζηασλάνη στο Bistrot Paris-Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Στο πλαίσιο της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2023, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει επιλογές από την έκθεση του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη, «Visitations», μια συμπαραγωγή του PHLSPH και του ΟΠΑΝΔΑ, με την υποστήριξη των Kalfayan Galleries. Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσαν οι επισκέψεις του σε 50 μουσεία της Αττικής, η εξερεύνηση των μουσειακών αφηγήσεων, η περιέργεια γύρω από τις συγκεκριμένες επιλογές, και οι συναντήσεις με το απρόσμενο. Επανατοποθετημένες σε νεα πλαίσια, εικόνες μουσειακών χώρων και εκθεμάτων, συνομιλούν και συσχετίζονται μέσα σε τρόπους διαφορετικούς. Το πραγματικό και το φανταστικό συγχωνεύονται – Ο νους ονειρευόταν. Ο κόσμος ήταν το όνειρό του – δημιουργώντας νέες αφηγήσεις, μνήμες, στοιχειώματα και υπερκόσμιες εμφανίσεις, διευθετήσεις και πολλαπλότητες.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 14 έως 24 Μαρτίου 2023
Ωράριο: Δευ/Τρi/Τετ/Πέμ/Παρ: 9:00–17:00 και Σάββατο: 09:00–15:00
Είσοδος ελεύθερη
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σινά 31, Αθήνα. T: (+30) 210 339 8600. Ε: [email protected] | https://www.ifg.gr/

5. Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι: Ένας απρόσμενος «επισκέπτης» στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης, για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» (8 Μαρτίου 2023), εγκαινιάζει μία νέα σειρά εκθέσεων «Περιοδικοί και απρόσμενοι επισκέπτες», με έργα από μουσεία του κόσμου που θα το επισκέπτονται κατά διαστήματα, είτε συνδεόμενα με κάποια εορταστική εκδήλωση είτε απρόσμενα, εμπλουτίζοντας έτσι την αισθητική και τη γνώση των επισκεπτών. Ο απρόσμενος φετινός επισκέπτης, η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι, προέρχεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Το σπουδαίο αυτό έργο θα εκτίθεται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης έως και τις 28 Μαΐου 2023. Φέτος, η έμφαση δίδεται στην γυναικεία ομορφιά με ένα έργο γλυπτικής που ασκεί τη δική του γοητεία με το απαράμιλλο κάλλος της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς, στην οποία ο Πάρις ως κριτής τριών θεαινών, χάρισε το μήλο της Έριδος τῇ Καλλίστη, στην πιο εύ-μορφη από όλες.
Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαρτίου – 28 Μαΐου 2023
Για την είσοδο στο ισόγειο του Μουσείου δεν απαιτείται η αγορά εισιτηρίου.
Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα. Τηλ: 210 900 09 00 | https://www.theacropolismuseum.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 5 προτάσεις για τη Δευτέρα 20 Μαρτίου12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b