MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου παρουσιάζει τα σπάνια γλυπτά του εικαστικού για τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιο Καραϊσκάκη

241 χρόνια από τη γέννηση του Γεώργιου Καραϊσκάκη, το Ίδρυμα Γεώργιου Ζογγολόπουλου παρουσιάζει ένα σπάνιο γλυπτό και μια προτομή για τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης , φιλοτεχνημένα από τον σπουδαίο Έλληνα εικαστικό.

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης φιλοτεχνημένος από τον Γιώργο Ζογγολόπουλο
Monopoli Team

Η 23η Ιανουαρίου 1782 φαίνεται ως επίσημη ημερομηνία γέννησης του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος φιλοτέχνησε τα γλυπτά «Έφιππος Ανδριάντας Γεωργίου Καραϊσκάκη» και «Στρατάρχης Γ. Καραϊσκάκης».

Ο «Έφιππος Ανδριάντας Γεωργίου Καραϊσκάκη» πρόκειται για ένα σπάνιο γλυπτό της συλλογής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, πρωτόλειο έργο από τον Γιώργο Ζογγολόπουλο, που διασώζεται έως σήμερα η μορφή του σε κερί και φυλάσσεται στη συλλογή του Ιδρύματος. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε έκθεση το 2021 και ήταν η πρόταση του Γιώργου Ζογγολόπουλου με την οποία συμμετείχε και βραβεύτηκε στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 1939 για τον έφιππο ανδριάντα του Γεωργίου Καραίσκάκη και ολοκληρώθηκε το 1963.

Η προτομή Στρατάρχης Γ. Καραϊσκάκης είναι γλυπτό τοποθετημένο στο δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα στον Πειραιά, στην περιοχή Ταμπούρια Κερατσινίου. Η προτομή φαίνεται να αποτελεί τμήμα του βραβευμένου έφιππου ανδριάντα και σύμφωνα με την κλίμακά της πιθανολογείται ότι εκτελέστηκε ως έργο την δεκαετία του 1960, έχοντας ολοκληρωθεί ο προαναφερόμενος διαγωνισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ εμβληματική «Ομπρέλα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου βρίσκει μια θέση στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου12.09.2018

Στη συλλογή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου φυλάσσονται επίσης μελέτες και σκίτσα για τα εν λόγω γλυπτά.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b