MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Από την πράξη στη Θεωρία: Συνέδριο με διαλέξεις και συναυλίες για την Αστική Λαϊκή Μουσική, στην Τεχνόπολη

Η Αστική Λαϊκή Μουσική ψάχνει και αυτή να βρει τη «γραμματική» της σε ένα συνέδριο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που αποτελεί πρωτοβουλία του Δημήτρη Μυστακίδη.

Photo by Jefferson Santos on Unsplash
Photo by Jefferson Santos on Unsplash
Monopoli Team

“Από την πράξη στη θεωρία” θα επιχειρήσει να προχωρήσει το συνέδριο για την Αστική Λαϊκή Μουσική – πρωτοβουλία του Δημήτρη Μυστακίδη, που θα λάβει χώρα στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η Αστική Λαϊκή Μουσική, όπως ορίζεται επίσημα το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, είναι μια «γλώσσα», που όπως όλες οι μουσικές του κόσμου, έχει ανάγκη τη «γραμματική» της, δηλαδή την ορολογία και το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία της, στοιχείο απαραίτητο, προκειμένου να διατηρηθεί, να ενταχθεί μέσα σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και να εξελιχθεί.

Με τον τρόπο αυτό, θα αναπληρωθεί το κενό που έχει αφήσει η έλλειψη της βιωματικής μετάδοσης, που χαρακτήριζε την έως τώρα μετάδοση της από γενιά σε γενιά. Η «γραμματική» αυτή λείπει από την ελληνική αστική λαϊκή μουσική, σε αντίθεση με τις περισσότερες λαϊκές μουσικές άλλων πολιτισμών.

Σε αυτή την ερευνητική κατεύθυνση θα κινηθεί το συνέδριο για την Αστική Λαϊκή Μουσική, που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο «Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ» και θα προσπαθήσει να καταγράψει όλα όσα χρειάζονται για να αποκτήσει στέρεα θεωρητική δομή και η Αστική Λαϊκή Μουσική.

Πέρα από τις 8 διαλέξεις του συνεδρίου, οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό με δωρεάν είσοδο, θα ακολουθούν και 3 συναυλίες, εισιτήρια για τις οποίες μπορείτε να κλείσετε εδώ.

Τα πρακτικά του συνέδριου θα εκδοθούν και θα διανεμηθούν δωρεάν στις βιβλιοθήκες των Μουσικών Τμημάτων των πανεπιστημίων, για να έχουν πρόσβαση στα πορίσματά όλοι όσοι το επιθυμούν.

Το συνέδριο

Η επίσημη αναγνώριση των λαϊκών οργάνων από την Πολιτεία τον Ιανουάριο του 2021, η διαβάθμιση των σπουδών της λαϊκής μουσικής και η ένταξη τους στην επίσημη ωδειακή εκπαίδευση, δίνουν το βήμα στην προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου θεωρητικού συστήματος για την αστική λαϊκή μουσική.

Σε ποιο υπάρχον θεωρητικό σύστημα θα βασιστεί αυτό όμως για την πλήρη κατανόηση και ερμηνεία των «γραμματικών» φαινομένων της γλώσσας αυτής; Στα μακάμ, στους λαϊκούς δρόμους ή στη θεωρία της ευρωπαϊκής μουσικής; Σε κάποιο από αυτά ή σε κανένα από αυτά; Μήπως σε κάποιο άλλο, καινούργιο, που να τα συνδυάζει;

8 μουσικοί και εκπαιδευτικοί, 4 τραγούδια – ένα από κάθε περίοδο της αστικής λαϊκής μουσικής- και 8 μορφολογικές και τροπικές αναλύσεις τους, απαντούν σε αυτές τις ερωτήσεις και συμβάλουν στην προσπάθεια να βρεθεί ο κοινός κώδικας για τη θεωρητική ερμηνεία της Αστικής Λαϊκής Μουσικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Δημήτρης Μυστακίδης στο Club του Σταυρού του Νότου12.09.2018

Πρόγραμμα διαλέξεων

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

17.00 – 19.00: Λευτέρης Τσικουρίδης, Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

19.15 – 20.45: Νίκος Ανδρίκος, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σάββατο 28 Ιανουαρίου

11.00 – 13.00: Δημήτρης Μυστακίδης, Ε.ΔΙ.Π του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

13.15 – 15.15: Θεοδώρα Αθανασίου, Εκπαιδευτικός μουσικής

16.15 – 18.15: Ευγένιος Βούλγαρης, Υπεύθυνος του τμήματος Ελληνικής μουσικής του Δημοτικού ωδείου Πατρών

18.30 – 20.30: Σωκράτης Σινόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Κυριακή 29 Ιανουαρίου

11.00 – 12.30: Κώστας Τσούγκρας, Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

12.45 – 14.45: Ross Daly, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος

Πρόγραμμα συναυλιών

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

22.00 – 23.30: Δημήτρης Μυστακίδης, Θεοδώρα Αθανασίου, Κώστας Τσούγκρας, Λευτέρης Τσικουρίδης

Σάββατο 28 Ιανουαρίου

22.00 – 23.30 Σωκράτης Σινόπουλος, Ευγένιος Βούλγαρης, Νίκος Ανδρίκος

Κυριακή 29 Ιανουαρίου

16.00 – 17.30 Ross Daly, Bijan Chemirani

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRoss Daly Quartet and Special Guests στο Half Note Jazz Club12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το συνέδριο για την Αστική Λαϊκή Μουσική θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Η είσοδος στις διαλέξεις είναι δωρεάν. Για την είσοδο στις συναυλίες που θα ακολουθήσουν όμως, είναι απαραίτητη η αγορά εισιτηρίων, η προπώληση των οποίων έχει ξεκινήσει στο viva.gr

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό / 7€ φοιτητικό

Μία πρωτοβουλία του Δημήτρη Μυστακίδη, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b