MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
06
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

“Κοροϊδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη”: Ο Nick Cave αντιδρά σε τραγούδι που έγραψε αλγόριθμος, αντιγράφοντας το στιλ του

Ο Nick Cave στρέφεται κατά του ChatGPT, με αφορμή ένα “άθλιο” τραγούδι που του έστειλαν θαυμαστές του, το οποίο υποτίθεται ότι είναι γραμμένο “στο στιλ του Nick Cave”.

Nick Cave
Nick Cave
Monopoli Team

Τις τελευταίες εβδομάδες όλοι μιλούν για το ChatGPT, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που φαίνεται να μπορεί να κάνει… οτιδήποτε του ζητήσεις, από το να πει ένα αστείο, μέχρι να γράψει ολόκληρο μυθιστόρημα. Πολλά τέτοια chatbot έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, αυτό όμως μοιάζει να είναι πιο εξελιγμένο από τα άλλα – αν και όχι 100% τέλειο, αλλά αυτό ίσως και να είναι θέμα χρόνου. Κάποιοι το βρίσκουν διασκεδαστικό, άλλοι ανησυχούν για το μέλλον και άλλοι το βρίσκουν ανόητο. Στην τελευταία κατηγορία φαίνεται να ανήκει και ο Nick Cave, αν κρίνει κανείς από τα χθεσινά του σχόλια.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι θαυμαστές του ξεκίνησαν να του στέλνουν στίχους, που είχαν ζητήσει από το chatbot, με την οδηγία “να μοιάζουν με Nick Cave”, όπως αποκάλυψε στο blog του The Red Hand Files.

Ο αγαπημένος μουσικός του ελληνικού κοινού, λοιπόν, δεν ενθουσιάστηκε καθόλου με τα αποτελέσματα. Απαντώντας σε έναν θαυμαστή του, ονόματι Mark, που του έστειλε στίχους που είχε δημιουργήσει ο αλγόριθμος, ο Nick Cave έγραψε ότι “με όλη την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου”, το τραγούδι είναι “χάλια” και μία “τερατώδης κοροϊδία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος”.

Μερικοί από τους στίχους είναι οι εξής: “Είμαι ο αμαρτωλός, είμαι ο άγιος / Είμαι το σκοτάδι, είμαι το φως / Είμαι ο κυνηγός, είμαι το θήραμα / Είμαι ο διάβολος, είμαι ο σωτήρας”.

Ο Cave έγραψε στο blog του: “Από την κυκλοφορία τον περασμένο Νοέμβριο, πολλοί άνθρωποι, γεμάτοι έναν ενθουσιασμό για τον αλγόριθμο, μου έχουν στείλει τραγούδια “στο στιλ του Nick Cave” γραμμένα από το ChatGPT. Αρκεί να πω ότι δεν νιώθω τον ίδιο ενθουσιασμό γύρω από αυτή την τεχνολογία. Καταλαβαίνω ότι το ChatGPT είναι στην αρχή του, αλλά ίσως αυτός να είναι ο αναδυόμενος τρόμος της τεχνητής νοημοσύνης  – ότι πάντα βρίσκεται στην αρχή του, αφού πάντα θα έχει να πάει ένα βήμα παρακάτω, πάντα η κατεύθυνη θα είναι προς τα μπροστά, πάντα ταχύτερα”.

Και συνέχισε: “Τα τραγούδια προκύπτουν όταν βασανίζεσαι, και με αυτό εννοώ ότι προκύπτουν από περίπλοκο, εσωτερικό ανθρώπινο αγώνα για δημιουργία, και απ’ όσο ξέρω, οι αλγόριθμοι δεν μπορούν να νιώσουν. Τα δεδομένα δεν υποφέρουν. Το ChatGPT δεν έχει εσωτερική ύπαρξη, δεν έχει πάει πουθενά, δεν έχει υπομείνει τίποτα, δεν έχει το θράσος να ξεπεράσει τα όρια του και γι’ αυτό δεν έχει την ικανότητα να ζήσει μία κοινή, υπερβατική εμπειρία, αφού δεν έχει περιορισμούς να υπερβεί”.

Τελείωσε το γράμμα του, το οποίο μπορείτε να βρείτε ολόκληρο εδώ, χρησιμοποιώντας μερικούς από τους στίχους της τεχνητής νοημοσύνης. “Μάρκ, ευχαριστώ για το τραγούδι. Παρ’ όλο που δεν μ’αρέσει – αν και, περίμενε!, τώρα που το διαβάζω ξανά, υπάρχει ένας στίχος που μου μιλάει: “έχω τη φωτιά της κόλασης στα μάτια μου” λέει το τραγούδι ‘σε στιλ του Nick Cave’ – και αυτό είναι κάπως αλήθεια. Έχω τη φωτιά της κόλασης στα μάτια μου – και εννοώ το ChatGPT”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNick Cave και Brad Pitt κάνουν το ντεμπούτο τους ως εικαστικοί σε μουσείο τέχνης στο Ελσίνκι12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Οι Pantera στο επετειακό Release Athens 2026
Μουσικά Νέα
Hoggar: Οι Tinariwen επιστρέφουν με νέο δίσκο βγαλμένο από την καρδιά της ερήμου
Εκδηλώσεις
Δήμος Αθηναίων: Αποκριάτικο ξεφάντωμα με 65 εκδηλώσεις σε 50 σημεία της πρωτεύουσας
Μουσικά Νέα
Ο Leon of Athens στο Gazarte με νέα μπάντα και ολοκαίνουρια μουσική
Μουσικά Νέα
Release Athens x SNF Nostos: Ο Jean-Michel Jarre έρχεται στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ
Μουσικά Νέα
Morad: Ο rapper – φαινόμενο της Ισπανίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Στα Grammys ακούστηκε δυνατά: «Κανείς δεν είναι παράνομος σε κλεμμένη γη»
Μουσικά Νέα
Οι Cure κέρδισαν το πρώτο τους Grammy – μετά από 50 χρόνια καριέρας
Μουσικά Νέα
Ο Bad Bunny έγραψε ιστορία στα Grammys και πέρασε το δικό του μήνυμα για την ICE
Μουσικά Νέα
Release Athens 2026: Οι Pet Shop Boys επιστρέφουν για ένα greatest hits show
Μουσικά Νέα
Βραβεία Grammy: Έσπασε ρεκόρ ο Kendrick Lamar, σάρωσε ο Bad Bunny – Τα highlights της βραδιάς
Μουσικά Νέα
Η Μαρίνα Σπανού στο Block33 στη Θεσσαλονίκη