MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
18
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE

Onassis Channel: Ο Προμηθέας του Νίκου Καραθάνου έρχεται την Πρωτοχρονιά online στο YouTube

Μια ανάσα ελευθερίας για τη νέα χρονιά έρχεται στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση την Πρωτοχρονιά, με την παράσταση του Νίκου Καραθάνου, “Προμηθέας”.

Ο Προμηθέας του Νίκου Καραθάνου | Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος
Ο Προμηθέας του Νίκου Καραθάνου online στο Youtube του Ιδρύματος Ωνάση. Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος
Monopoli Team

Μια ανάσα ελευθερίας για τη νέα χρονιά έρχεται στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση την Πρωτοχρονιά. Ο “Προμηθέας” του Νίκου Καραθάνου κάνει ψηφιακή πρεμιέρα την Κυριακή 1 Ιανουαρίου, στις 21:00, σε κινηματογράφιση Χρήστου Σαρρή. Η παράσταση που έγινε sold-out στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, επιστρέφει στην οθόνη μας.

Ο Προμηθέας του Νίκου Καραθάνου έρχεται να χαρίσει ξανά μόνο ανάσα ελευθερίας, αυτή τη φορά ψηφιακά. Ο διακεκριμένος δημιουργός προσεγγίζει την τραγωδία του Αισχύλου επιχειρώντας, όπως λέει, να «μυθολογήσει την καθημερινότητα». Ο ίδιος, ως ένας ευαίσθητος παρατηρητής των υπερβάσεων μέσα από την ανάγνωση του οικείου, ερμηνεύει και σκηνοθετεί τον Προμηθέα. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζει τον καθέναν από εμάς.

«Ο Προμηθέας εκπροσωπεί εσένα, εμένα, όλους, τη στιγμή που κοιτάξαμε το γεγονός της ζωής και μας είδε κι αυτό. Υπάρχει κάτι τόσο αρχαίο σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο που κάνει τον Χρόνο να καμπυλώνεται από ντροπή» παρατηρεί. Είναι η δεύτερη φορά, μετά τους Όρνιθες, που ο Νίκος Καραθάνος καταπιάνεται με το αρχαίο δράμα· ένα υλικό που τον συγκινεί γιατί «μοιάζει συνέχεια να μου λέει πως “τάφος μου είναι οι απόψεις μου κι ανάστασή μου το δίκαιο”».

«Μια υπερρεαλιστική ανάγνωση του αισχύλειου μύθου, τολμηρή, ατμοσφαιρική, βαθιά ανθρώπινη» είχε γράψει η Στέλλα Χαραμή στην κριτική της στο Monopoli.gr

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Καύκασος δεν υπάρχει εδώ. Κανένας βράχος και καμιά αλυσίδα δεν κρατούν αιχμάλωτο τον Προμηθέα. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σπίτι. Σε ένα σπίτι-μετεωρίτη που αιωρείται στον χωροχρόνο και κατακλύζεται από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Εκεί ζουν, σαν συγγενείς, και «κοσμογονούν» ο Προμηθέας (Νίκος Καραθάνος), το Κράτος και ο Ερμής (Χρήστος Λούλης), η Βία και η Ιώ (Γαλήνη Χατζηπασχάλη), ο Ήφαιστος και ο Ωκεανός (Γιάννης Κότσιφας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠέντε θεατρικές παραστάσεις που θα θυμάμαι από το 202212.09.2018

«Το να ζεις, σημαίνει να τρως το φως και το σκοτάδι κάθε λεπτό». Ο Νίκος Καραθάνος προσεγγίζει την τραγωδία του Αισχύλου επιχειρώντας, όπως λέει, να «μυθολογήσει την καθημερινότητα»: «Πάντα προσπαθούσα να καταλάβω πώς ένας πόνος σ’ ένα δωμάτιο φεύγει από τους τοίχους, ταξιδεύει στον αέρα, γεννάει τέρατα και θεούς και δίνει μύθο».

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι η δεύτερη σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου στο αρχαίο δράμα. Προηγήθηκαν οι αριστοφανικοί «Όρνιθες» το 2016. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Προμηθέας του Νίκου Καραθάνου είχε παρουσιαστεί στη Στέγη τη σεζόν 2021-2022

Ο Προμηθέας του Νίκου Καραθάνου είχε παρουσιαστεί στη Στέγη τη σεζόν 2021-2022

Οι «Όρνιθες», σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, ανέβηκαν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας τον Μάιο του 2018, στο εμβληματικό θέατρο St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η παράσταση μπήκε στο top 10 του “New York Magazine” με τις καλύτερες παραγωγές στις ΗΠΑ για την ίδια χρονιά. Δύο χρόνια αργότερα, οι «Όρνιθες» συμμετείχαν στο διεθνές φεστιβάλ Santiago a Mil, στο Σαντιάγο της Χιλής, εν μέσω μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αναταραχών στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστούγεννα στο Θέατρο: Κερδίστε προσκλήσεις για τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς12.09.2018

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα