MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου, οι εκλογές της «βίας και νοθείας» που ψήφισαν μέχρι και τα… δέντρα

Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε «κατακτήσει» ως διαδικασία τις ήρεμες και κυρίως τις αδιάβλητες εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων δεν αμφισβητείται από κανέναν. Δεν ήταν πάντα έτσι, όμως. Ειδικά εκείνες που έγιναν μια ημέρα σαν σήμερα το 1961 ήταν οι πιο «μαύρες» που έγιναν ποτέ στη χώρα.

Monopoli Team

Για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είναι δεδομένο πως θα έχετε ακούσει διάφορα ονόματα. Είναι γνωστές ως «εκλογές των χωροφυλάκων»ή «εκλογές που ψήφισαν μέχρι και τα δέντρα» ή «εκλογές που πήραμε με το πιστόλι στο χέρι» ή «εκλογές της βίας και της νοθείας». Από τα ονόματα αυτά γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο πως οι εκλογές που έγιναν σαν σήμερα, στις 29 Οκτωβρίου 1961, κάθε άλλο παρά «γιορτή της Δημοκρατίας» ήταν. Ίσα – ίσα που άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «η χαρά του παρακρατικού» και όποιου άλλου, τέλος πάντων, ήθελε να πάει… «περίπατο» η διαβόητη «λαϊκή βούληση». Για πολλούς εκείνες οι εκλογές ήταν που άνοιξαν τον δρόμο στον «ανένδοτο» του Γεωργίου Παπανδρέου, στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και βέβαια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕβδομαδιαία καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους στην Αθήνα12.09.2018

Ο δρόμος προς τις «μαύρες» κάλπες

Ο πλανήτης το 1961 κινείται στους ρυθμούς του «Ψυχρού Πολέμου». ΗΠΑ και ΕΣΣΔ βρίσκονται στο απόγειο της κόντρας τους και εκτοξεύουν πυρηνικές απειλές η μια στην άλλη. Ευτυχώς για τον πλανήτη έμειναν μόνο στις εκτοξεύσεις απειλών. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα (που για πολλούς αποτέλεσε το πρώτο «πεδίο μάχης» του Ψυχρού Πολέμου) κυβέρνηση και μάλιστα αυτοδύναμη από τις βουλευτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956 (και επανεκλέχτηκε στις εθνικές εκλογές της 11ης Μαΐου 1958) ήταν αυτή της ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFamily Weekend: 12 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b