MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Η Λυρική διευρύνει τις ακροάσεις για τη “Στρέλλα” για να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα πρωταγωνίστρια

Μετά από την παραίτηση της συμβούλου παραγωγής, Katherine Reilly, η ΕΛΣ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις ακροάσεις για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη “Στρέλλα”.

Monopoli Team

Το καλοκαίρι ανακοινώθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και μαζί με αυτό έγινε γνωστό ότι μία από τις νέες παραγωγές που θα δούμε στη Λυρική το 2023 δεν θα είναι άλλη από την “Στρέλλα”.

Μετά από την επιτυχημένη πορεία της ταινίας του Ρένου Χαραλαμπίδη, “Φτηνά Τσιγάρα”, η “Στρέλλα” είναι η νέα ανάθεση της ΕΛΣ στο πλαίσιο του νέου κύκλου μουσικού θεάτρου και όπερας που βασίζονται σε διάσημες κινηματογραφικές ταινίες.

Σε μουσική του ανερχόμενου συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη, λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ* βασισμένο στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας των Πάνου Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη, και σκηνοθεσία του πολυσυζητημένου θεατρικού σκηνοθέτη Γιώργου Κουτλή, η “Στρέλλα” θα μετατραπεί σε όπερα δωματίου.

“Η νέα όπερα πραγματεύεται τη συνάντηση του Γιώργου, ενός άρτι αποφυλακισμένου 48χρονου άνδρα, με τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανς σεξεργάτρια που λατρεύει τη Μαρία Κάλλας, σε ένα κακόφημο ξενοδοχείο της Ομόνοιας. Καθώς, όμως, οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί, μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα, θα πρέπει να βρουν τον δρόμο προς την έξοδο” διαβάζουμε στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ: Έναρξη καλλιτεχνικής σεζόν με μια συναυλία νέων βραβευμένων έργων για το 182112.09.2018

Στην ταινία, που τάραξε τα νερά όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 2009, πρωταγωνίστρια ήταν η τρανς ηθοποιός Μίνα Ορφανού, η οποία με την ερμηνεία της είχε συμβάλλει καθοριστικά στην διεθνή πορεία της ταινίας, κερδίζοντας μάλιστα βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου το 2010, από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Στη σημερινή μεταφορά της “Στρέλλας” στην όπερα, ο ρόλος της Μίνας Ορφανού δεν δόθηκε αρχικά σε τρανς γυναίκα, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί η Σύμβουλος Παραγωγής για την όπερα, Katherine Reilly, Ελληνοαμερικανίδα τρανς εκπαιδευτικός και συγγραφέας, που έχει συμβάλλει σημαντικά στην ορατότητα των τρανς ατόμων στη χώρα μας.

Με μία ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, η Κάθριν Ράιλυ (Katherine Reilly), ανακοίνωσε την παραίτησή της:

«Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις, αλλά μόλις ήρθε στην αντίληψή μου ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα ‘Στρέλλα’ ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα. Αποχωρώ και επίσημα από τον ρόλο του Συμβούλου Παραγωγής και λήγω την συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ευχαριστώ όσους συνεργάτες έχουν πραγματικά στηρίξει την κοινότητα και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για όλα τα τρανς άτομα» έγραψε η Katherine Reilly.

Μερικές ώρες αργότερα, η Λυρική απάντησε με μία νέα ανακοίνωση, μέσω της οποίας έκανε γνωστό ότι θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της “Στρέλλας” «προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 χαρακτήρες της μικρής και μεγάλης οθόνης που έκαναν την τρανς κοινότητα λίγο πιο “ορατή”12.09.2018

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής:

“Αναφορικά με την όπερα δωματίου «Στρέλλα», διευκρινίζονται τα εξής:

Βάσει της πολιτικής των αναθέσεων νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες η Εθνική Λυρική Σκηνή τηρεί απαρέγκλιτα τη βασική αρχή να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, αφήνοντάς τους απόλυτη ελευθερία στην καλλιτεχνική και συνθετική τους προσέγγιση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΣ, βάσει της παρτιτούρας του έργου, στήριξε την καλλιτεχνική ανάγκη να ερμηνευτεί ο ρόλος της Στρέλλας από επαγγελματία βαρύτονο, δεδομένων των υψηλών μουσικών και φωνητικών απαιτήσεων του ρόλου και του είδους. Παράλληλα υπήρξε και ο σχεδιασμός να αναλάβουν ρόλους του έργου διεμφυλικές γυναίκες, μέσω ακρόασης.

Εντούτοις, αφουγκραζόμενοι τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αναφορικά με τη συμπεριληπτικότητα και την τρανς ορατότητα –έννοιες οι οποίες βρίσκονται και στον πυρήνα της χειρονομίας της της ανάθεσης του τίτλου αυτού–, η ΕΛΣ ανακοινώνει ότι θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες –σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο– προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου.

Οι λεπτομέρειες για τη νέα ακρόαση θα ανακοινωθούν σύντομα”.

Λίγα λόγια για την μεταφορά της ΕΛΣ
Γ. Κουτλής, Μ.Παρασκάκης θα ανεβάσουν τη "Στρέλλα" στη Λυρική, φωτο Α. Σιμόπουλος

Γ. Κουτλής, Μ.Παρασκάκης θα ανεβάσουν τη “Στρέλλα” στη Λυρική, φωτο Α. Σιμόπουλος

Ο νέος κύκλος αναθέσεων έργων μουσικού θεάτρου και όπερας που βασίζονται σε διάσημες κινηματογραφικές ταινίες συνεχίζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με τη νέα όπερα δωματίου του Μιχάλη Παρασκάκη Στρέλλα, το λιμπρέτο της οποίας βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Πάνου Κούτρα, που τάραξε τα νερά όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 2009. Η νέα όπερα πραγματεύεται τη συνάντηση του Γιώργου, ενός άρτι αποφυλακισμένου 48χρονου άνδρα, με τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανς πόρνη που λατρεύει τη Μαρία Κάλλας, σε ένα κακόφημο ξενοδοχείο της Ομόνοιας. Καθώς, όμως, οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί, μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα, θα πρέπει να βρουν τον δρόμο προς την έξοδο.

Η κινηματογραφική ιστορία της Στρέλλας, όπως εκτυλίσσεται στο σενάριο των Πάνου Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη, μοιάζει να έχει όλα τα στοιχεία ενός ρεαλιστικού μουσικοθεατρικού δράματος, καθώς ακουμπάει στην αρχαία τραγωδία με ευθείες αναφορές στον μύθο του Οιδίποδα και όρους οπερατικού βερισμού. Τα πρόσωπα της ταινίας παραμένουν επίκαιρα δεκατρία χρόνια μετά, σε μια εποχή που η τόλμη και η αλήθεια είναι απολύτως αναγκαίες, και αντιμετωπίζονται όχι ως καρικατούρες, αλλά ως άνθρωποι που ερωτεύονται, αγαπούν και πονούν.

Ο Μιχάλης Παρασκάκης, συνθέτης στην παράδοση της λεγόμενης «νέας» μουσικής, αναλαμβάνει το στοίχημα να γράψει μια μουσική φρέσκια και αιχμηρή, διατηρώντας τον ρεαλισμό και τη δραματικότητα του κινηματογραφικού έργου. Στην οπερατική της μορφή, η Στρέλλα προχωρεί ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση του μαγικού ρεαλισμού χάρη στο λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, που διατηρεί τη βασική δομή και την ουσία του αυθεντικού κινηματογραφικού σεναρίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο 32χρονος Γιώργος Κουτλής, περιζήτητος και πολυσυζητημένος θεατρικός σκηνοθέτης με δεδηλωμένη έφεση στον ποιητικό, παράδοξο ρεαλισμό και το ύφος του γκροτέσκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑStatus Update: Γιώργος Κουτλής, σκηνοθέτης12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στρέλλα
Μιχάλης Παρασκάκης
18, 19, 21, 22, 25, 26, 28, 29 Ιανουαρίου & 1, 2, 4, 5 Φεβρουαρίου 2023
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30)
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό: €10

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b