MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Sacheen Littlefeather: Έφυγε από τη ζωή η Απάτσι ηθοποιός που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο

Το 1973 η Sacheen Littlefeather είχε γράψει ιστορία στα Όσκαρ, όταν ανέβηκε στην σκηνή εκ μέρους του Marlon Brando για να αρνηθεί το Όσκαρ που κέρδισε για τον Νονό.

Monopoli Team

Η Sacheen Littlefeather, η Απάτσι ηθοποιός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών της Αμερικής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, στο σπίτι της στο Νοβάτο της Καλιφόρνια, με τους αγαπημένους της στο πλευρό της, δήλωσε η βοηθός της στο Hollywood Reporter. Τον τελευταίο καιρό έπασχε με καρκίνο του μαστού.

Η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τον θάνατό της με ένα tweet το βράδυ της Κυριακής.

Η ηθοποιός έγραψε ιστορία το 1973, όταν εμφανίστηκε στη σκηνή των βραβείων Όσκαρ, εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο, για να παραλάβει (ή μάλλον να αρνηθεί να παραλάβει) το βραβείο που είχε κερδίσει για την αξέχαστη ερμηνεία του στον “Νονό”.

Στην εμβληματική ομιλία των 60 δευτερολέπτων, η Littlefeather είχε εξηγήσει ότι ο Μπράντο δεν μπορούσε να δεχτεί το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου λόγω «της μεταχείρισης των ιθαγενών της Αμερικής σήμερα από την κινηματογραφική βιομηχανία».

Τότε, σε ηλικία μόλις 26 ετών, είχε δεχθεί την έντονη δυσανασχέτηση του κοινού (που γιούχαρε και απηύθυνε χειρονομίες), ενώ αργότερα αποκάλυψε ότι το προσωπικό της τελετής έπρεπε να κρατήσει τον Τζον Γουέιν από το να της “επιτεθεί”. Μετά από την τελετή βρέθηκε στη “μαύρη λίστα” του Χόλιγουντ, ενώ η Ακαδημία του Κινηματογράφου ζήτησε “συγγνώμη” μόλις πριν από λίγους μήνες.

Σε μια δήλωση συμφιλίωσης προς την Littlefeather, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ακαδημίας τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, ο πρόεδρος Ντέιβιντ Ρούμπιν είχε αναγνωρίσει την «κακοποίηση που υπέστη εξαιτίας αυτής της δήλωσης» – χαρακτηρίζοντας τη μεταχείριση του Χόλιγουντ προς την Littlefeather «αδικαιολόγητη».

Στην επιστολή με ημερομηνία 18 Ιουνίου, συνέχισε: «Το συναισθηματικό φορτίο που ζήσατε και το κόστος για τη δική σας καριέρα στον κλάδο μας είναι ανεπανόρθωτα. Για πάρα πολύ καιρό το θάρρος που δείξατε δεν αναγνωρίστηκε. Για αυτό, προσφέρουμε τη βαθύτατη συγγνώμη μας και τον ειλικρινή μας θαυμασμό».

Στην επιστολή του, ο Ρούμπιν είχε χαρακτηρίσει την ομιλία της Littlefeather «μια ισχυρή δήλωση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα του σεβασμού και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Απαντώντας στη συγγνώμη των Όσκαρ, η Littlefeather είχε πει ότι ήταν “βαθιά ενθαρρυντικό” το πόσα άλλαξαν τα τελευταία 50 χρόνια. «Σχετικά με τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι ιθαγενείς είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόλις 50 χρόνια!» είχε πει, λέγοντας επίσης ότι «πρέπει να διατηρούμε την αίσθηση του χιούμορ μας για αυτό ανά πάσα στιγμή. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας».

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b