MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Sacheen Littlefeather: Η απάντηση της Απάτσι ηθοποιού στη “συγγνώμη” των Όσκαρ

Η Sacheen Littlefeather έδωσε τη δική της απάντηση στην επιστολή συμφιλίωσης του πρώην προέδρου της Ακαδημίας για την κακοποίηση που υπέστη κατά την ομιλία της στα Όσκαρ το 1973.

Sacheen Littlefeather, Όσκαρ,1973
Monopoli Team

Η Sacheen Littlefeather απάντησε στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών των Όσκαρ, η οποία ζήτησε συγγνώμη για την κακοποίηση που υπέστη η ηθοποιός κατά την ομιλία της στην τελετή των Όσκαρ το 1973.

Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, η ηθοποιός και ακτιβίστρια, Sacheen Littlefeather, έγινε η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που ανέβηκε στη σκηνή των βραβείων Όσκαρ, μετά από αίτημα του Μάρλον Μπράντο, για να μιλήσει για την απεικόνιση των ιθαγενών Αμερικανών σε ταινίες του Χόλιγουντ.

Στην εμβληματική ομιλία των 60 δευτερολέπτων, η Littlefeather εξήγησε ότι ο Μπράντο δεν μπόρεσε να δεχτεί το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Νονό λόγω «της μεταχείρισης των ιθαγενών της Αμερικής σήμερα από την κινηματογραφική βιομηχανία».

Σε μια δήλωση συμφιλίωσης προς την Littlefeather, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ακαδημίας τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, ο πρόεδρος Ντέιβιντ Ρούμπιν αναγνώρισε την «κακοποίηση που υπέστη εξαιτίας αυτής της δήλωσης» – χαρακτηρίζοντας τη μεταχείριση του Χόλιγουντ προς την Littlefeather «αδικαιολόγητη».

Στην επιστολή με ημερομηνία 18 Ιουνίου, συνέχισε: «Το συναισθηματικό φορτίο που ζήσατε και το κόστος για τη δική σας καριέρα στον κλάδο μας είναι ανεπανόρθωτα. Για πάρα πολύ καιρό το θάρρος που δείξατε δεν αναγνωρίστηκε. Για αυτό, προσφέρουμε τη βαθύτατη συγγνώμη μας και τον ειλικρινή μας θαυμασμό».

Η Sacheen Littlefeather στα Όσκαρ, 1973

Η Sacheen Littlefeather στα Όσκαρ, 1973

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ορισμένα μέλη του κοινού αποδοκίμασαν την Littlefeather, η οποία ήταν τότε 26 ετών. Το 2020, είπε στο BBC ότι δύο φρουροί ασφαλείας την συνόδευσαν κάτω από την σκηνή μετά την ομιλία της, προσθέτοντας ότι «ήταν καλό» γιατί ο Τζον Γουέιν «ήταν έξαλλος με τον Μάρλον και έξαλλος μαζί μου» και ήθελε να την απομακρύνουν από τη σκηνή.

Στην επιστολή του, ο Ρούμπιν χαρακτήρισε την ομιλία της Littlefeather «μια ισχυρή δήλωση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα του σεβασμού και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η Ακαδημία ανακοίνωσε επίσης  ότι θα φιλοξενήσει την 75χρονη σήμερα Littlefeather για μια βραδιά «συνομιλίας, θεραπείας και γιορτής» στις 17 Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας στη συγγνώμη των Όσκαρ, η Littlefeather είπε ότι ήταν «βαθιά ενθαρρυντικό να βλέπω πόσα άλλαξαν από τότε που δεν δέχτηκα το Όσκαρ πριν από 50 χρόνια». Όπως επισημαίνει: «Σχετικά με τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι ιθαγενείς είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόλις 50 χρόνια!», ενώ προσθέτει: «Πρέπει να διατηρούμε την αίσθηση του χιούμορ μας για αυτό ανά πάσα στιγμή. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας».

Σε ένα podcast με τη Jacqueline Stewart, ερευνήτρια κινηματογράφου και διευθύντρια του Μουσείου της Ακαδημίας, η Littlefeather αναλογίστηκε τι την ανάγκασε να μιλήσει ανοιχτά το 1973. «Ένιωσα ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ιθαγενείς, μαύροι, ασιάτες, άνθρωποι Chicano – ένιωσα ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν όλοι. Ένα ουράνιο τόξο ανθρώπων που θα πρέπει να συμμετέχουν στη δημιουργία της δικής τους εικόνας», είπε η Littlefeather.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWolfgang Petersen: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης των “Das Boot” και “Troy” σε ηλικία 81 ετών12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b