MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Atopos: Η επιστροφή της Björk δεν θα μπορούσε να είναι πιο συναρπαστική

Με το συναρπαστικό “Atopos” επιστρέφει η ιέρεια της avant-garde pop, μετά από πέντε χρόνια απουσίας -και δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο.

Monopoli Team

Η τελευταία φορά που ακούσαμε (επίσημη) νέα μουσική από την Bjork, ήταν το 2017, όταν κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο άλμπουμ της, “Utopia”, ένας από τους πιο ήρεμους και τρυφερούς δίσκους που είχαμε ακούσει από την Ισλανδή πρωτοπόρο της avant-pop.

Τα τελευταία χρόνια, η Bjork βρισκόταν εμφανώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με εξαίρεση την απρόσμενη συμμετοχή της στον “Άνθρωπο του Βορρά” του Έγκερς –η Bjork ήταν ένας από τους λόγους που σπεύσαμε στους κινηματογράφους για την ταινία.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια, λοιπόν, από τότε που η Bjork κυκλοφόρησε κάποια νέα δουλειά της. Όταν ανακοίνωσε, στις 5 Σεπτεμβρίου στο Twitter ότι ένα νέο τραγούδι θα προλογίσει την νέα της δουλειά “Fossora” (συγκεκριμένα έγραψε ότι θα είναι το “διαβατήριο του “Fossora”), η προσμονή ήταν μεγάλη.

Αυτό το νέο τραγούδι έχει τίτλο “Atopos” και κυκλοφόρησε μαζί με ένα νέο βίντεο κλιπ, σε σκηνοθεσία του Viðar Logi, στο οποίο βλέπουμε την Bjork, ένα ψυχεδελικό σεξτέτο με κλαρινέτα και τον DJ Kasimyn των Gabber Modus Operandi, να παίρνουν μέρος σε ένα rave party στον κάτω κόσμο.

Ανάλογο με το κλίμα του βίντεο κλιπ είναι και το τραγούδι, το οποίο παντρεύει την πειραματική techno με μελωδίες από κλαρίνα -σε ένα σχεδόν χορευτικό αποτέλεσμα.

Μιλώντας στο Twitter για το κομμάτι, η Bjork αποκάλυψε ότι εμπνεύστηκε το “Atopos” από αυτό που ο Γάλλος φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και γλωσσολόγος Ρολάν Μπαρτ περιέγραψε “τόσο εντυπωσιακά στο βιβλίο του A Lover’s Discourse” εξήγησε και πρόσθεσε: “Μιλά για τον Άλλον που δεν μπορούμε να ταξινομήσουμε, αυτόν που είτε αγαπάμε είτε μισούμε, ποιος είναι ο Άλλος;”

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το 10ο άλμπουμ της Ισλανδής μουσικού θα θυμίζει πολύ underground hardcore techno (ή gabber όπως ονομάζεται το είδος), ενώ είναι επηρεασμένο από την πανδημία και τα rave party στην καραντίνα. Το όνομα “Fossora” αποτελεί επινόηση της Bjork και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το θηλυκό “fossore”, που σημαίνει “σκαφέας, αυτός που σκάβει λάκκους ή χαντάκια”.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον δίσκο θα μάθουμε σύντομα -ενδεχομένως από το νέο podcast της “Björk: Sonic Symbolism” όπου μιλάει για τους συμβολισμούς και τη σημασία όλων των δίσκων της από το “Debut” μέχρι το “Utopia” του 2017.

Μέχρι τότε, απολαύστε το βίντεο κλιπ του “Atopos”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBjörk: 10+1 τραγούδια της πρωτοποριακής Ισλανδής τραγουδίστριας που ακούμε ξανά και ξανά12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b