MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε σήμερα: 5 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε την Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022.

Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης

Η πάντα επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «Θεσμοφοριάζουσες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, παρουσιάζεται στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαραθώνα 2022. Οι «Θεσμοφοριάζουσες» αποτελούν ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις «Εκκλησιάζουσες» και τη «Λυσιστράτη». Μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια. Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα. Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του.
Τετάρτη 10/08, 21:30
15-20€
Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, Λεωφόρος Μαραθώνος 196, Νέα Μάκρη, Αττική

ΧΟΡΟΣ

2. “Αποτύπωμα”: Χορευτική παράσταση της Χριστίνας (Αριάνθη) Μερτζάνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Η χορευτική παράσταση “Αποτύπωμα”, της χορογράφου Χριστίνας (Αριάνθη) Μερτζάνη, παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Το “Αποτύπωμα” διαπραγματεύεται τις εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας. Πώς θα ήταν η ζωή αν δεχόμασταν τα βιώματα του διπλανού μας; Πού βασίζεται ο φόβος μας για το άλλο, το ξένο; Ο φόβος του διαφορετικού και του αγνώστου αποτελεί τον καταλύτη μιας ψυχολογικής διαδικασίας που στηρίζεται στην αρχή της ομοιότητας. Οι όμοιοι μ’ εμάς ανήκουν στην ίδια ομάδα και επομένως είναι ακίνδυνοι. Αλλά αυτή η στιγμή του κινδύνου, αυτές οι συναντήσεις δομούν την προσωπικότητα του ανθρώπου, εκεί που υπερβαίνει τον φόβο του, αφήνει την αγέλη και διερευνά τη ζωή σύμφωνα με τις αισθήσεις του. Σε αυτές τις συναντήσεις αναδύεται ο αυθεντικός εαυτός. Ερμηνεύουν οι Ελίνα Δεμιρτζιόγλου, Γιαν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra), Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Αντωνία Πιτουλίδου, Φεβρωνία (Φαίη) Γκουτζαμπασούλη και Δημήτρης Λαγός.
Τετάρτη 10/08, 21:00
Είσοδος Ελεύθερη 
Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαία Ολυμπία 

ΣΙΝΕΜΑ

3. Open Air Film Festival Stroggylo: Προβολή της ταινίας «Η παράσταση αρχίζει» του Μπομπ Φόσι

O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου συνεχίζει για 5η σεζόν το Φεστιβάλ ταινιών Open Air Film Festival Stroggylo, στο Αίθριο του σχολικού συγκροτήματος Στρογγυλό. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία «Η παράσταση αρχίζει» ή “All That Jazz” του Μπομπ Φόσι με τους Τζέσικα Λανγκ, Ρόι Σάιντερ, Λίλαντ Πάλμερ και Ανν Ρέινκινγκ. Το “All That Jazz” είναι σε μεγάλο βαθμό η αυτοβιογραφική ταινία του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και χορογράφου, Μπόμπ Φόσι. Ενώ ετοιμάζει ένα καινούργιο μιούζικαλ, ο σκηνοθέτης Τζο Γκίντεον παθαίνει καρδιακή προσβολή και το γεγονός αυτό γίνεται αιτία για να κάνει έναν απολογισμό της καλλιτεχνικής και προσωπικής ζωής του. Η ταινία ήταν υποψήφια για εννέα Όσκαρ, κέρδισε τελικά τέσσερα, ενώ απέσπασε και τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών!
Τετάρτη 10/08, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Στρογγυλό Σχολείο, Αγ. Δημήτριος Αττικής (Είσοδος από οδό Σ. Παπάγου 23)

4. Προβολή της ταινίας «Spencer» του Πάμπλο Λαραΐν στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Στέλλα

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να απολύσουμε την ταινία “Spencer” του Πάμπλο Λαραΐν με τους Κρίστεν Στιούαρτ, Τίμοθι Σπολ, Τζακ Φάρθινγκ και Σον Χάρις. Μια φορά κι ένα καιρό ζούσε μια όμορφη και γλυκιά πριγκίπισσα μέσα σε ένα χρυσό αλλά και αποπνικτικό Παλάτι. Αποφασισμένη να δραπετεύσει από την χρυσαφένια φυλακή της, η μελαγχολική πριγκίπισσα καταστρώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο της αλλά η αγάπη για τα δύο μικρά παιδιά που έχει, την οδηγούν να αναβάλει συνεχώς την απόδραση της. Το «Spencer» (το πατρικό επώνυμο της Νταιάνα) όπως φάνηκε και στην αναγραφόμενη υπόθεση της ταινίας είναι ένα κωδικοποιημένο παραμύθι προσαρμοσμένο στα μέτρα της ζωής της δημοφιλούς πριγκίπισσας, με τον ατυχή γάμο, τις φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις που έφερναν χρήμα στις κίτρινες φυλλάδες, τις κόντρες με το παλάτι κλπ. Ο Πάμπλο Λαραΐν απελευθερώνεται σκηνοθετικά παίρνοντας την σκυτάλη από το μυθοπλαστικό σενάριο του Στίβεν Νάιτ που εμπνέεται ένα τυπικό γουικέντ Χριστουγέννων στην εξοχική οικία της Ελισάβετ, όπου οι σιωπές και το πρωτόκολλο καθοδηγούν τις σχέσεις της βασιλικής οικογένειας.
Τετάρτη 10/08, 22:50
6- 7€
Σινέ Στέλλα (θερινός) Δημοτικός Κινηματογράφος, Τενέδου 34, Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη 

ΕΚΘΕΣΗ

5. “Les Sirènes étaient des femmes oiseaux”: Ομαδική έκθεση στην Οικία Τομπάζη – Σχολή Καλών Τεχνών

Έως τις 14 Αυγούστου 2022, ο οργανισμός HYam (Hydra for Artis of the Mediterranean – Ύδρα για τους καλλιτέχνες της Μεσογείου) παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Σειρήνες” μέσα από την επετειακή έκθεση που έχει τίτλο Les Sirènes étaient des femmes oiseaux (Οι Σειρήνες ήταν γυναίκες πουλιά), στην Οικία Τομπάζη, παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας στην Ύδρα. Με την έκθεση αυτή για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο οργανισμός HYam θέτει τις γυναίκες στο επίκεντρο της προσοχής, προσκαλώντας δύο νέες καλλιτέχνιδες, μια Κύπρια και μια Γαλλίδα, να εκθέσουν αυτό το καλοκαίρι στο νησί της Ύδρας σε ένα από τα εμβληματικά κτίρια του νησιού. Πρόκειται για την Γαλλίδα καλλιτέχνη βίντεο Anne-Charlotte Finel, και την Κύπρια γλύπτρια Λητώ Κάττου. Στην Οδύσσεια, οι Σειρήνες ήταν γυναίκες πουλιά με αγγελικό πρόσωπο και σώμα αετού, επικίνδυνες γόησσες που μάγευαν τον Οδυσσέα πριν ανταλλάξουν, αργότερα, τα φτερά τους με μία ουρά ψαριού και με τον κάτω κόσμο. Αυτά τα υβριδικά πλάσματα, μάρτυρες της αιώνιας ασάφειας, πλημμύριζαν πάντα τις λαϊκές μυθολογίες που προσανατολίζονταν προς την αμαρτία και την αρετή. Σήμερα, η υβριδοποίηση επιβάλλεται πιο ρεαλιστικά και με μεγαλύτερη ευρύτητα: με την παράλληλη αλληλοδιείσδυση των κόσμων τόσο στον προσωπικό όσο και στον κοινωνικό μας χώρο, δεν συλλογιζόμαστε πια με τα διαζευκτικά “ή” αλλά με τα “και”. Τα υβριδικά πλάσματα της Λητούς Κάττου που συνδυάζουν το ανθρώπινο, το θεϊκό, την πανίδα και τη χλωρίδα ενσαρκώνουν αυτήν τη ζωτική ανάγκη προσαρμογής στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις χάρη στη μετάλλαξη, και κατά συνέπεια, χάρη στην καινοτομία. Σε ευθύ διάλογο με τα επίπεδα γλυπτά της Κύπριας καλλιτέχνιδας, τα βίντεο της Anne-Charlotte Finel υπογραμμίζουν αυτούς τους ενδιάμεσους χώρους, αυτά τα διάκενα, αυτούς τους απάτητους ενδιάμεσους χωροχρόνους όπου όλες οι μεταμορφώσεις είναι πιθανές.
Διάρκεια έκθεσης: 5 Αυγούστου 2022 – 14 Αυγούστου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00, Τετάρτη, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00, Πέμπτη, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00, Παρασκευή, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00, Σάββατο, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00, Κυριακή, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη 
Οικία Τομπάζη – Σχολή Καλών Τεχνών, Λιμάνι Ύδρας

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b