MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Beyoncé: Αλλάζει στίχο τραγουδιού από το νέο της άλμπουμ «Renaissance» μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Η Beyoncé πρόκειται να ηχογραφήσει ξανά ένα από τα τραγούδια του νέου της άλμπουμ «Renaissance», αφού δέχτηκε έντονη κριτική από οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία.

Monopoli Team

Ο λόγος για το τραγούδι «Heated», το οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή (29/7) και προκάλεσε αντιδράσεις καθώς περιείχε έναν υποτιμητικό όρο χρησιμοποιείται συχνά για να υποτιμήσει άτομα με σπαστική εγκεφαλική παράλυση. Ο επίμαχος στίχος είναι το: «Spazzing on that ass, spaz on that ass».

Μιλώντας στο BBC, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της σταρ ανέφερε ότι η λέξη, η οποία μπορεί να έχει διαφορετική σημασία στις ΗΠΑ, «δεν χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα με επιβλαβή τρόπο», ενώ έκανε γνωστό πως η Beyoncé θα ηχογραφήσει ξανά το τραγούδι και πως ο στίχος θα αντικατασταθεί, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό.

Οι αντιδράσεις ήρθαν μόλις μερικές εβδομάδες αφότου η Αμερικανίδα ποπ σταρ Lizzo χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στο τραγούδι της «Grrrls». Μετά από τη σκληρή κριτική που δέχτηκε από θαυμαστές της και ακτιβιστές των ΑμεΑ, η ποπ σταρ επανακυκλοφόρησε το τραγούδι της, αφαιρώντας τον προσβλητικό όρο για τα άτομα με σπαστική διπληγία και προχώρησε σε μια δημόσια «συγγνώμη».

«Έπεσε στην αντίληψή μου πως υπάρχει μια υποτιμητική λέξη στο νέο μου τραγούδι Grrrls. Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Δεν θέλω ποτέ να προωθώ την υποτιμητική γλώσσα. Ως χοντρή μαύρη γυναίκα στην Αμερική, έχουν χρησιμοποιήσει πολλές προσβλητικές λέξεις εναντίον μου, οπότε καταλαβαίνω τη δύναμη που μπορούν να έχουν οι λέξεις (είτε σκόπιμα, είτε στην περίπτωσή μου, ακούσια)», είχε αναφέρει συγκεκριμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑLizzo: Ζητά «συγγνώμη» και αφαιρεί προσβλητική λέξη για τα ΑμεΑ από το νέο τραγούδι της12.09.2018

Έτσι, όταν οι θαυμαστές της Beyoncé άκουσαν το νέο της κομμάτι, ένιωσαν «σαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο», δήλωσε στο BBC η υπέρμαχος των ατόμων με αναπηρία Hannah Diviney. «Κουράστηκα και είμαι απογοητευμένη που κάνουμε αυτή τη συζήτηση ξανά τόσο σύντομα αφού λάβαμε μια τόσο ουσιαστική και προοδευτική απάντηση από τη Lizzo».

Η φιλανθρωπική οργάνωση Scope για άτομα με ειδικές ανάγκες ζήτησε έτσι από την Beyoncé να ηχογραφήσει ξανά το τραγούδι, παραλείποντας τον υποτιμητικό όρο από τον στίχο της.

«Είναι καλό που η Beyoncé ενήργησε τόσο γρήγορα αφού άτομα με αναπηρία επέκριναν αυτόν τον απερίσκεπτο στίχο», δήλωσε ο διευθυντής πολυμέσων του Scope, Warren Kirwan. «Υπάρχει ένα αίσθημα deja vu καθώς είναι μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που η Lizzo χρειάστηκε επίσης να επανακυκλοφορήσει ένα τραγούδι αφού είχε την ίδια προσβλητική γλώσσα. Ελπίζουμε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από μουσικούς με τέτοια τεράστια παγκόσμια επιρροή».

Ορισμένοι θαυμαστές είχαν υπερασπιστεί την Beyoncé, επισημαίνοντας ότι ο όρος που χρησιμοποίησε μπορεί να έχει διαφορετική σημασία στις ΗΠΑ – όπου χρησιμοποιείται συχνά για να πει κάποιος «φρικάρω» ή «τρελαίνομαι» (αν και αυτοί οι όροι μπορεί να μην είναι ευαίσθητοι σε άτομα με θέματα ψυχικής υγείας).

Παρά τη διαμάχη, το έβδομο στούντιο άλμπουμ της Beyoncé, «Renaissance», αναμένεται να φτάσει στην κορυφή των charts σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή τη στιγμή ξεπερνά τις πωλήσεις των υπολοίπων πρώτων πέντε μαζί. Το βασικό single, «Break My Soul», αναμένεται επίσης να βρίσκεται στην κορυφή των charts.

Με πληροφορίες από το BBC.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b