MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: Το ηρωικό τέλος του αθλητή που κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης

Δίχως αμφιβολία ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας είμαι μια από τις πλέον θρυλικές μορφές του Ελληνικού αθλητισμού. Στα μόλις 25 του χρόνια πρόλαβε να στεφθεί χρυσός ολυμπιονίκης και να δοξάσει τη χώρα του στα πέρατα του κόσμου. Το τέλος του, ωστόσο, ήταν άδικο και άδοξο.

Monopoli Team

Ως εισαγωγικό σημείωμα για τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά. Δεν έχει σημασία, ωστόσο. Αυτό που έχει αξία είναι να γίνει μια σύγκριση με τη δική μας εποχή προκειμένου να αντιληφθούμε το τι πραγματικά ήταν ο συγκεκριμένος υπεραθλητής: Ακόμα και σήμερα είναι μαζί με τον Πύρρο Δήμα ο Έλληνας αθλητής με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια! Μέχρι που η Βούλα Πατουλίδου κέρδισε το χρυσό το 1992 στη Βαρκελώνη ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στον στίβο! Αυτός ήταν ο αθλητής Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, ο οποίος μια ημέρα σαν σήμερα κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης. Ο άνθρωπος Κωνσταντίνος Τσικλητήρας ήταν ακόμα πιο σπάνιος…

Ο θρυλικός υπεραθλητής

Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας γεννήθηκε στην Πύλο, στις 30 Οκτωβρίου του 1988. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της περιοχης. Ο ψηλόλιγνος Κωνσταντίνος έδειξε αμέσως την έφεση που είχε στον αθλητισμό. Εκμεταλλευόταν την αλτικότητα και την ευλυγισία που είχε και υπερπηδούσε οποιοδήποτε εμπόδιο έβρισκε μπροστά του. Κορυφαίο παράδειγμα η… μάντρα του σπιτιού του. Σπάνια έμπαινε από την πόρτα. Προτιμούσε να πηδάει τη μάντρα!

Στα 17 του και έχοντας ύψος 1,90 μ. φεύγει για την Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει. Τον κέρδισε ο αθλητισμός, όμως. Μεγάλη του αγάπη ο στίβος. Πηγαίνει στον Πανελλήνιο όπου προπονείται σκληρά σε καθημερινή βάση.

Το 1906 είχε την πρώτη επιτυχία, καθώς κατέκτησε την τρίτη θέση στο μήκος άνευ φοράς στους Πανελληνίους Αγώνες με επίδοση 2.83 μ.το 1907 κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης: στο άλμα εις ύψος με 1.65 μ., στο ύψος άνευ φοράς με 1.40 μ. και στο μήκος άνευ φοράς με 3.14 μ. Την επόμενη χρονιά έρχεται η μεγάλη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όταν κερδίζει δύο αργυρά μετάλλια: στο ύψος άνευ φοράς με 1.55 μ. και στο μήκος άνευ φοράς με 3.25 μ. Πέρα από όλες τις επιτυχίες, το 1908 έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας μιας ομάδας που ιδρύθηκε εκείνη την εποχή. Του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (ο πρόδρομος του Παναθηναϊκού).

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b