MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αντιγονισμοί: Ο κύκλος συζητήσεων με επίκεντρο την Αντιγόνη ολοκληρώνεται στην Πειραιώς 260

Οι «Αντιγονισμοί», ο κύκλος συζητήσεων και διαλέξεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με επίκεντρο την Αντιγόνη, ολοκληρώνεται, στην Πειραιώς 260, με την ενότητα «Ποιήσεις και μεταποιήσεις».

Αντιγονισμοί: Ο κύκλος συζητήσεων με επίκεντρο την Αντιγόνη ολοκληρώνεται στην Πειραιώς 260
Πειραιώς 260 @ Θωμάς Δασκαλάκης
Monopoli Team

Με την ενότητα «Ποιήσεις και μεταποιήσεις» ολοκληρώνονται την Τρίτη, 12 Ιουλίου στον Χώρο Β της Πειραιώς 260, οι «Αντιγονισμοί». Ένας κύκλος διαλέξεων και συζητήσεων σε επιμέλεια του συγγραφέα και συμβούλου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε θέματα Λογοτεχνίας, Διονύση Καψάλη, χωρισμένος σε τέσσερις θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή ομιλητών από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, του Θεάτρου, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στην τέταρτη και τελευταία συζήτηση θα εξεταστεί το αποτύπωμα της Αντιγόνης σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης έκφρασης. Δεσπόζει στις πολλές θεατρικές μεταφράσεις και μεταποιήσεις της τραγωδίας, από τον Χαίλντερλιν ώς τη μετεμφυλιακή Αντιγόνη του Άρη Αλεξάνδρου˙ ανιχνεύεται σε ποικίλες μυθιστορηματικές μεταπλάσεις, παλαιότερες και νεότερες˙ προβάλλει καθοριστικά στην ψυχαναλυτική σκέψη και εξεικονίζεται αινιγματικά στις εικαστικές τέχνες.

Συμμετέχουν:
  • Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγος, κριτικός, μεταφράστρια: «Ο Μπρεχτ και η Αντιγόνη: μεταξύ Χαίλντερλιν και εκσυγχρονισμού».
  • Μίλτος Πεχλιβάνος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου: «Αντιγόνη: το βάρος της απόφασης».
  • Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνοθέτης – θεατρολόγος: «Μια Αντιγόνη δίχως Κρέοντα;»
  • Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, Καθηγήτρια Γερμανικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Μυθιστορηματικές Αντιγόνες».
  • Σωτήρης Μανωλόπουλος, ψυχαναλυτής παιδιών και εφήβων: «Η τραγική θέση της Αντιγόνης».
  • Νίκος Δασκαλοθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: «Η μορφή της Αντιγόνης στις εικαστικές τέχνες: από τον λόγο στην εικόνα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓια μιαν Αντιγόνη: Γιατί επιστρέφουμε στην ηρωίδα του Σοφοκλή;12.09.2018

Συντονισμός:
  • Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, Σύμβουλος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

*Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες:  https://aefestival.gr/festival_events/poiiseis-kai-metapoiiseis/

Ελεύθερη είσοδος με δελτίο προτεραιότητας από τα εκδοτήρια της Πειραιώς 260 (από τις 17:00 την ημέρα της συζήτησης).

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b